Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς GRECO, δήλωσε πως με βάση ενημέρωση που κατέχει, η GRECO ανταποκρίθηκε άμεσα (εντός 24 ωρών) και ζήτησε από την αρμόδια αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας έγκριση για κάθοδό της στην Κύπρο, προς διερεύνηση των καταγγελιών του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, αναφορικά με Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η κ. Χαραλαμπίδου σε δήλωση της στη Βουλή, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εγκρίνει το αίτημα της GRECO, ενώ είπε ότι ευθύνη φέρει και η Βουλή.
Συγκεκριμένα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε πως μόλις η Greco (η διακρατική επιτροπή για την καταπολέμηση της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης) έλαβε την επιστολή, δεδομένης και της 4ης αξιολόγησης που έκανε για το δικαστικό σύστημα, έδειξε αμέσως ενδιαφέρον, ανταποκρίθηκε και παρακολουθεί πάρα πολύ στενά τα γεγονότα.
Πρόσθεσε ότι «εντός 24ωρων επικοινώνησαν με την εκπρόσωπο της Κύπρου στην Επιτροπή Greco και ζήτησαν περαιτέρω ενημέρωση σε σχέση με τα όσα κατέγραφα στην 5σελιδη επιστολή που τους έστειλα».
Πέραν αυτού, είπε, «ενημερωθήκαμε επίσημα ότι η Greco ζήτησε όπως δώσουν έγκριση οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου, να έρθει άμεσα στο νησί για να προσφέρει τις υπηρεσίες της, δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος που έχουμε εγείρει», προσθέτοντας ότι «εναπόκειται λοιπόν, στις κυπριακές αρχές να δώσουν το πράσινο φως» και μόλις δοθεί, η Greco θα είναι στην Κύπρο.
Αφού παρέπεμψε στο άρθρο 34 της Greco, που προβλέπει διορισμό Αd Hoc Επιτροπής, είπε ότι προκειμένου να ενεργοποιηθεί πρέπει να γίνει αποδεχτό το αίτημα που ήδη υπέβαλαν για να προσφέρουν υπηρεσίες και να έρθουν στην Κύπρο. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της είπε ότι «αποδείχθηκε ότι ήταν η μόνη διέξοδος» και ανέφερε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο μέχρι σήμερα δεν δείχνει να κατανοεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και πλήττει τον ανώτατο θεσμό της δικαιοσύνης, που είναι το Ανώτατο Δικαστήριο»
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ένιψε τα χείρας του και απεφάνθη ότι δεν μπορεί να παρέμβει στη δικαστική εξουσία».
Είπε ακόμα ότι υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα, δεδομένου ότι οι καταγγελίες έγιναν από τον αδελφό του.
Αναφερόμενη στο θέμα του Ανωτάτου και της διαχείρισης των αποφάσεων σε σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου είπε ότι «πλέον εγείρονται τόσο σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορεί κανένας μας να εθελοτυφλεί».
Υπέμνησε άλλες υποθέσεις για να δηλώσει ότι «πόσες φορές να τα λέμε, ο κόσμος κουράστηκε, εμείς οι ίδιοι κουραστήκαμε, και να βγαίνει αυτή τη στιγμή τούτη η είδηση που αφορά στο Ανώτατο».
Είπε στη συνέχεια ότι « η 4σέλιδη επιστολή του Ανωτάτου, κατ’ εμένα ήταν έκθεση ιδεών, αφού δεν ακουμπούσε τα σοβαρότατα ζητήματα που εγείρονται και για τον Πρόεδρο του Ανωτάτου, αλλά και για τις αποφάσεις του, που αφορούσαν στις υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου» και διερωτήθηκε «γιατί περίμεναν όλοι την υπόθεση Nicolas για να πάρουν κάποια μέτρα. Όλοι ήξεραν τι συνέβαινε, κανένας δεν μιλούσε, αναγνωρίζω ελαφρυντικά στους δικηγόρους γιατί υπάρχει και ο ψυχολογικός παράγοντας να αναμετριέσαι με Δικαστές του Ανωτάτου, τι θα γίνει με τις υποθέσεις που θα έχεις ενώπιον τους στη συνέχεια».
Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακολούθως πως οι κανονισμοί μετά την απόφαση Nicolas «μπάζουν από χίλιες πάντες».
Δήλωσε ότι ανέλυσε τους λόγους στην επιστολή που απέστειλε στην Greco, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να μεταφέρεται το βάρος της ένστασης στον Δικαστή στον ίδιο τον δικηγόρο», ενώ πρόσθεσε ότι «ο τρόπος που δήλωναν το συμφέρον, κάθε άλλο παρά εμπίπτει στα πλαίσια που προνοούσε ότι θα έπαιρναν μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Επεσήμανε στη συνέχεια ότι εξ όσων γνωρίζει «η Greco σε ελάχιστες περιπτώσεις έδειξε την άμεση προθυμία να προσφέρει υπηρεσίες» και «έχει γίνει σε άλλες δύο περιπτώσεις».
Είπε στη συνέχεια, ότι «αν οι αρχές του κράτους δεν δώσουν άδεια, η Greco ούτως ή άλλως θα έρθει στην Κύπρο, στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης που κάνει», προσθέτοντας ότι «απλώς θα μετατοπίσουν το ζήτημα» και ότι «δεν πρόκειται δηλαδή, να στρουθοκαμηλίσουμε εντός, και θα ξεγελάσουμε την Greco».
Πρόσθεσε ότι η Greco θα έρθει στην Κύπρο κάποια στιγμή. «Συνεπώς, έχουμε ανάγκη τις εισηγήσεις αυτές, ας έρθουν μια ώρα νωρίτερα να αρχίσει να μπαίνει και μια τάξη».
Ερωτηθείσα αν ο ρόλος θα είναι συμβουλευτικός, η κ. Χαραλαμπίδου, είπε «η Greco έχει πολύ πιο αυξημένες αρμοδιότητες από όσοι όλοι πιστεύουμε».
Είπε ακόμα ότι στα επτά χρόνια, που είναι βουλευτής «έχουμε ζήσει καταστάσεις, να παραγνωρίζονται γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα, να αγνοούνται οι τοποθετήσεις του ή να μην ζητούνται καθόλου, όταν υπεγράφησαν συμβόλαια που αφορούσαν το δημόσιο συμφέρον, να αμφισβητούνται», προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία.
«Αυτό που προκύπτει με το Ανώτατο δεν είναι θέμα ποινικό για να γίνουν ποινικές διερευνήσεις, είναι θέμα ηθικής, είναι θέμα δεοντολογίας», συνέχισε αναφέροντας ότι «αποδείξαμε ότι αυτό το κράτος ως κουλτούρα, είμαστε πολύ πίσω σε θέματα ηθικής δεοντολογίας, σύγκρουσης συμφερόντων».
Τα περνούμε, είπε, «στα ψιλά γράμματα», ενώ αυτά είναι καίρια σημεία για την πάταξη της διαφθοράς.
Αναφέρθηκε σε «αποφάσεις Δικαστηρίου που παραπέμπουν σε συγκρούσεις συμφερόντων», προσθέτοντας ότι « δεν μπορεί στο πρωτόδικο να καταδικάζουμε για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και στο Ανώτατο να χάνονται όλες οι υποθέσεις».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε πως η Greco έχει ήδη έκθεση που αφορά στο δικαστικό σύστημα.
Πρόσθεσε πως τα προβλήματα προφανώς μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, είναι πολύ μεγαλύτερα, «συνεπώς η Greco θα έρθει, η Κύπρος είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει υποχρέωση συμμόρφωσης και αν δεν ακούσουμε τις εισηγήσεις και την εισφορά της Greco σε εισήγηση πάνω σ’ αυτόν τον τομέα, δεν θα είναι τόσο εύκολο για τη χώρα μας στη συνέχεια», εξήγησε.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ευθύνη της Βουλής, «μπορεί να γίνουν συνταγματικές ρυθμίσεις, μπορεί να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις», ανέφερε προσθέτοντας ότι «ιερές αγελάδες είναι καιρός να πάψουν να υπάρχουν».
Είπε ακόμα ότι ο έλεγχος πρέπει να ασκείται πάνω σε όλους τους θεσμούς.
Ερωτηθείσα εάν θα υπάρξουν κυρώσεις στην Κύπρο στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Greco, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «δεν θα είναι εύκολο να μην εισακουστούν, ειδικά μετά τα γεγονότα, γιατί θα αξιολογείται συνεχώς, να μην πω η συμμόρφωση, το κατά πόσον υιοθετήσαμε, κατά πόσον βελτιώσαμε όλες αυτές τις πτυχές που θα εισηγηθεί η Greco».
Διερωτήθηκε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της αν «δεν ήξεραν οι δικηγόροι τι συνέβαινε πριν την απόφαση Nicolas» και γιατί «κανένας δεν έκαμε τίποτε», για να απαντήσει: «γιατί το πρόβλημα είναι πάρα πολύ βαθύ, γιατί υπήρχαν πολλά διαπλεκόμενα συμφέροντα». Ανέφερε περαιτέρω ότι «εδώ απεκρύβη η πληροφόρηση. Σταμάτησε η πληροφόρηση από δύο ημικρατικούς οργανισμούς και δεν έκαναν τα ρεπορτάζ που έπρεπε να κάμουν σε σχέση με την επιστολή Κληρίδη, που είμαστε όλοι δημοσιογράφοι, γιατί και εγώ πάνω από όλα είμαι δημοσιογράφος... Ηταν ολόκληρο ρεπορτάζ από μόνο του η επιστολή Κληρίδη και εξαφανίστηκε».
Το ένα ημικρατικό, πρόσθεσε, «έκανε 24 ώρες για να το επαναφέρει μετά τη διάσταση που έδωσε ο ημερήσιος Τύπος, το άλλο έκαμε τρεις ημέρες για να το επαναφέρει και έπρεπε να δοθεί η θέση Πολυβίου για να γίνει ρεπορτάζ πάνω στη συγκεκριμένη επιστολή», συνέχισε.
«Σκεφτείτε πόσος έλεγχος υπάρχει. Είναι μαύρες μέρες για τη δημοσιογραφία όλα αυτά που συμβαίνουν. Να ελέγχεται η πληροφόρηση», συνέχισε.
Κληθείσα να αναφέρει ποια είναι η αρμόδια αρχή που πρέπει να εγκρίνει το αίτημα της Greco, είπε ότι «πιστεύω -και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε- ότι τον τελικό λόγο θα έχει η νομική υπηρεσία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας».
Συνεχίζοντας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι δεν θα σκεφτούν πολιτικά, να σκεφτούν δηλαδή ότι αν έρθει η Greco και εντοπίσει σε μεγαλύτερο βάθος τα προβλήματα, απ’ αυτά που νόμιζε ότι υπήρχαν θα είναι αρνητικό για την όποια αξιολόγηση της Κύπρου, προέχει να λύσουμε το πρόβλημα».
Ανέφερε περαιτέρω, ότι «η πολιτική διάσταση του θέματος εμένα δεν με αφορά, με αφορά να δοθούν λύσεις σε θέματα που άπτονται διαφθοράς».
Υπάρχει, είπε τέλος, διαφθορά και αν δεν εστιάσουμε στο πρόβλημα δεν θα το λύσουμε, προσθέτοντας ότι «δεν μου έμενε άλλη λύση. Για μένα η Greco και η ανάμειξη της Greco ήταν η μόνη λύση και το πήρα πάνω μου για να μην αναλάβει κανένας ευθύνες για αυτή την πράξη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις