ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΩΤΑΤΟ για καταγγελίες Ν. Κληρίδη: «Απροκάλυπτη επίθεση»

ΑΝΩΤΑΤΟ για καταγγελίες Ν. Κληρίδη: «Απροκάλυπτη επίθεση»

Για απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του μιλά το Ανώτατο, απαντώντας στις καταγγελίες Ν. Κληρίδη.

Στην επιστολή του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη «τίθεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα και επιχειρείται απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του το Ανώτατο «προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση του κοινού, το οποίο η Δικαιοσύνη υπηρετεί».

«Προκαλεί θλίψη στο Ανώτατο Δικαστήριο η χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης και της εντιμότητας των Λειτουργών της. Σε μια εποχή που η κοινωνία μας χειμάζεται από ασύστολες σκοπιμότητες, είναι καθήκον του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διαβεβαιώσει τον κάθε πολίτη της χώρας μας ότι διαθέτει τη βούληση αλλά και τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και προστασίας των διαδίκων και θα παραμείνει εγγυητής της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, τους οποίους και καλεί να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα και με προσήλωση το δικαστικό τους έργο, με γνώμονα και μόνο τη δικαστική τους συνείδηση και τον δικαστικό τους όρκο», αναφέρει η ανακοίνωση του Ανωτάτου.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε», προσθέτει, «ότι στην επιστολή του δικηγόρου κ. Νίκου Κληρίδη τίθεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα και επιχειρείται απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Κληρίδης να προχωρήσει στις καταγγελίες του, επικαλούμενος γεγονότα που έλαβαν χώραν προ δεκαετιών και επιχειρώντας να σπιλώσει ακόμη και τη μνήμη και προσφορά του πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μ. Τριανταφυλλίδη, ενός εκ των κορυφαίων νομικών της χώρας μας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει η ανακοίνωση, « είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ως προς τον καθορισμό των συνθέσεων του προς εκδίκαση υποθέσεων. Ηδη προ δεκαετιών, με σχετικές εγκυκλίους, που διαφοροποιεί κατά καιρούς, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με γνώμονα την ομαλή λειτουργία αυτού και των πρωτόδικων Δικαστηρίων, αποκλείει την συμμετοχή στη σύνθεση Δικαστηρίου Δικαστών, όταν εμφανίζονται ενώπιόν τους παιδιά, σύζυγοι, αδελφοί (και μετά την υπόθεση Νίκολας, η οποία ουδόλως αναφερόταν σε διαφθορά) και συμπέθεροι, των Δικαστών στις υποθέσεις που αυτοί εκδικάζουν».

Σημειώνει ότι «με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία, αλλά και η λειτουργικότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων, με δεδομένο ότι η εξαίρεση του εργοδότη και ολόκληρου του γραφείου στο οποίο εργάζεται το παιδί, ο αδελφός κτλ, ασκώντας, αναφαίρετο, ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμά τους, όπως γινόταν στο παρελθόν, δημιουργούσε σημαντικές δυσχέρειες στην κατανομή των υποθέσεων από τα Πρωτοκολλητεία και στον καθορισμό των συνθέσεων των Εφετείων, τα οποία λειτουργούν είτε υπό τριμελή είτε υπό πενταμελή σύνθεση».

Σημειώνει επίσης ότι «το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πιο πάνω υπόθεση Νίκολας, αναγνώρισε τις δυσκολίες σε ένα μικρό τόπο όπως η Κύπρος για τις εξαιρέσεις Δικαστών. Ως εκ τούτου και περιόρισε την υποχρέωση του Δικαστή κυρίως στο καθήκον γνωστοποίησης στους διαδίκους της όποιας συγγενικής του σχέσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η κατανομή των υποθέσεων ενώπιον των Δικαστών γίνεται από το Πρωτοκολλητείο κατά απρόσωπο τρόπο και με τη σειρά ανάθεσης των υποθέσεων είτε ενώπιον μονομέλειας, είτε ενώπιον πολυμέλειας. Υποθέσεις στις οποίες εμφανίζονται συγγενικά του Δικαστή πρόσωπα δεν τίθενται ενώπιόν του».

Υπό το φως των πιο πάνω, προστίθεται, «η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου Πολ. Εφ. 423/2017 και η αίτηση Certiorari 126/2015, η οποία αφορούσε τον Αντώνη Ανδρέου, τις οποίες αναφέρει ο επιστολογράφος, τέθηκαν προς εκδίκαση από τις ανάλογες συνθέσεις Εφετείων και Μονομέλειας και εκδικάστηκαν με γνώμονα και μόνο τα δεδομένα και την εφαρμογή των σχετικών νομικών αρχών. Είτε αποφασίστηκαν επί προδικαστικών σημείων, είτε επί της ουσίας τους, σημασία έχει ότι τηρήθηκαν όλοι οι ουσιαστικοί και δικονομικοί κανόνες, χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα εξαίρεσης οποιουδήποτε Δικαστή. Αντιθέτως, όπως εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα πρακτικά των υποθέσεων, όλοι οι Δικαστές, ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των Δικαστών που αναφέρονται στην επιστολή Νίκου Κληρίδη, εξεπλήρωσαν πλήρως το καθήκον ενημέρωσης των διαδίκων για την αποκάλυψη της όποιας συγγενικής, εργασιακής ή άλλης σχέσης τους με τους διαδίκους ή δικηγόρους και οι διάδικοι, συμπεριλαμβανομένου του Εντιμου Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν είχαν καμία ένσταση στον χειρισμό των υποθέσεων από τους υπό αναφορά Δικαστές, εκφράζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη τους προς το αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο της εκδίκασής τους».

Σημειώνεται ότι «η Πολιτική ΄Εφεση 423/2017 απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην αίτηση Certiorari 126/2015, την απόφαση της οποίας εξέδωσε πρωτοδίκως ο Δικαστής Ναθαναήλ, ασκήθηκε εκ μέρους του Εντιμου Γενικού Εισαγγελέα έφεση, η οποία απορρίφθηκε, επίσης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

«Επιβάλλεται όμως να σημειωθεί, προς αποκατάσταση της αλήθειας», αναφέρει περαιτέρω το Ανώτατο, « ότι η σύζυγος του Δικαστή Οικονόμου, ούτε «αφυπηρέτησε πρόσφατα», ούτε «ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου». Αφυπηρέτησε προ 20ετίας, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1999 και υπηρετούσε ως ταμίας σε υποκατάστημα κοινότητας της επαρχίας Λάρνακας».

«Συνεπώς, με ποια λογική συνδέεται η εργασία της συζύγου με τη δικαστική κρίση στην ποινική έφεση της υπόθεσης Ηλιάδη; Ακόμη, πώς μπορεί να καταδειχθεί ύποπτη εργασιακή σχέση με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου, εδραζόμενη στο γεγονός ότι ο Δικαστής Παμπαλλής εργάστηκε πριν από 35 χρόνια ως δικηγόρος στο εν λόγω γραφείο και στο γεγονός ότι η σύζυγος του Δικαστή Λιάτσου «εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη πρώτου εξαδέλφου της συζύγου του Πολυβίου»; Παρόμοιο ερώτημα εγείρεται και σε σχέση με τον Δικαστή Χριστοδούλου, η μόνη σύνδεση του ονόματος του οποίου εξαντλείται στο γεγονός ότι ο γιος της συζύγου του εργοδοτείται στο υπό αναφορά γραφείο», προστίθεται.

Το Ανώτατο επισημαίνει ότι «η συνεχής και τυφλή επιθετική ρητορική απέναντι σε Δικαστές και δικαστικές αποφάσεις δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα Δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου σε αυτό τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, προς αποτροπή δημιουργίας αμετάκλητων καταστάσεων. Τα κίνητρα δημαγωγικών επιθέσεων δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο σεβασμό και την καλόπιστη κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, που είναι και θεμιτή και καλοδεχούμενη, δεδομένου βεβαίως ότι αρθρώνεται τεκμηριωμένος επιστημονικός λόγος, ο οποίος στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα».

«Ως προς τις υποθέσεις συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον ίδιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας «πυροδοτούν» οι τρύπες στην άτρακτο του Embraer που συνετρίβη στο Καζακστάν: Το έριξαν οι Ρώσοι;

Ποικίλα σενάρια και, ως συνήθως, θεωρίες συνωμοσίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συντριβή του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν, καθώς νέα βίντεο που κυκλοφόρησαν από το σημείο της τραγωδίας, φαίνεται να δείχνουν «μυστηριώδη» σημάδια στα συντρίμμια της μοιραίας πτήσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top