ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας-Μέρκελ: «Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις»

Τσίπρας-Μέρκελ: «Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις»

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις, είπαν Τσίπρας-Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη στην Αθήνα, την Πέμπτη (10/1).

Στο άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ελληνογερμανικές σχέσεις, με έμφαση στην αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών και στην εμβάθυνση πολιτικών υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αναφέρθηκαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το Κυπριακό, με την ελληνική πλευρά να υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε προς την κ. Μέρκελ την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επέμεινε, ωστόσο, στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της γείτονος, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το εν λόγω ζήτημα καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο ειδικά σε μια περίοδο όπου στην περιοχή «διαμορφώνεται ένας νέος ενεργειακός χάρτης, με την Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρά σε εξορύξεις, όντας απολύτως μέσα στο πλαίσιο άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Κατά τις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε μια νέα φάση. Αναφέρθηκε και στο κλίμα εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί στις ελληνογερμανικές σχέσεις, παρά τη δοκιμασία που αυτές υπέστησαν τα τελευταία χρόνια.

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια της επώδυνης περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, και οι δύο χώρες κλήθηκαν να ξεπεράσουν εκατέρωθεν στερεότυπα, όπως αυτά του «αυταρχικού Γερμανού» και του «τεμπέλη Έλληνα που ευθύνεται για την κρίση». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που «μολονότι δύσκολες, παραμένουν απαράγραπτες εκκρεμότητες της ιστορίας», όπως είπε.

«Σήμερα η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον κοινό βηματισμό στον οποίο συντάσσονται Ελλάδα και Γερμανία ως προς την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος από «φυγόκεντρες δυνάμεις που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, την απομόνωση, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό».

«Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Παραδεχόμενος τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που παραμένουν ανάμεσα στον ίδιο και την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στο ζήτημα του προσφυγικού βρέθηκαν και οι δύο σε «κοινό μετερίζι μάχης», προκειμένου να δοθεί μια ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση με βάση τις αρχές του ανθρωπισμού. Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση, που να αντιμετωπίζει την άνιση κατανομή των βαρών του υφιστάμενου συστήματος.

Παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την κ. Μέρκελ, συζήτησαν και για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, και ειδικότερα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Συμφωνία των Πρεσπών σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω ότι αποτελεί μια συμφωνία πρότυπο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις –χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου– είναι εφικτές», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γερμανίας που συμφωνήσαν οι δύο χώρες, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε και την απόφαση να είναι η Γερμανία τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης του 2020.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ, αναφέρθηκε στη διαφορετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της εφαρμογής σκληρών δημοσιονομικών μέτρων στη χώρα.

Ιδιαίτερα σημαντική, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων της κ. Μέρκελ, ήταν η υποστήριξη που εξέφρασε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως είπε.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Διαμορφώνεται ένα σαφές πλαίσιο σχέσεων. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η "Βόρεια Μακεδονία", αλλά όλη η Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Ερωτηθείσα για τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ανταλλαγμάτων που άντλησε στο επίπεδο της οικονομίας ο κ. Τσίπρας προκειμένου να προωθήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ, αφού διευκρίνισε ότι δεν θα υπεισέλθει στις πολιτικές διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ ονοματολογικού και οικονομικού.

"Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εγώ θέλω απλά να υποστηρίξω το τέλος αυτής της υπόθεσης. Πιστεύω ότι η λύση θα είναι προς όφελος όλων. Είμαι βαθιά πεπεισμένη για αυτό. Θα πρέπει να υπάρχει κοινή στάση σε αυτά τα θέματα", ανέφερε.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης την πρόκληση του προσφυγικού, ενώ συμφώνησε στη σημασία υλοποίησης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και μεταναστευτικό, η οποία δεν θα μεταθέτει το βάρος σε μια και μόνο χώρα.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές στη Λεμεσό μετά από την ανεύρεση φυσιγγίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top