ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΥΠ. ΕΜΠΕΔΟΚΛΗ: 'Σας έφεραν μετά από τόσο καιρό στο δικαστήριο - Λέτε ψέματα»

ΥΠ. ΕΜΠΕΔΟΚΛΗ: 'Σας έφεραν μετά από τόσο καιρό στο δικαστήριο - Λέτε ψέματα»

Συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας Λευτέρη Εμπεδοκλή.

Συνεχίστηκε την Πέμπτη (20/12) ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας - Αμμοχώστου η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης για την οποία ο Δημοτικός Γραμματέας Λάρνακας Λευτέρης Εμπεδοκλής, που τελεί σε διαθεσιμότητα, κατηγορείται για υποθέσεις κλοπής από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι στις 8/9/2015 έλαβε από επιχειρηματία το ποσό των 35 χιλιάδων ευρώ για νομιμοποίηση παρανομιών στο υποστατικό του στην περιοχή Μακένζη στη Λάρνακα, χωρίς όμως, σύμφωνα με την καταγγελία, να γίνει οτιδήποτε.

Κατά την διαδικασία που έγινε την Πέμπτη (20/12) κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης η Κωνσταντίνα Σκάλου, η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο εργαζόταν αμισθί με συμβόλαιο, στον Δήμο Λάρνακας κάνοντας την πρακτική της σε θέματα που αφορούν ευρωπαϊκά προγράμματα και αντικαθιστούσε την ιδιαιτέρα γραμματέα του κατηγορουμένου όταν απουσίαζε από τα καθήκοντα της.

Στην κυρίως εξέταση της και απαντώντας σε ερωτήσεις του συνηγόρου υπεράσπισης Νίκου Δημητρίου, η κα. Σκάλου είπε ότι ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας για την υπόθεση Μενέλαος Αντωνίου την κάλεσε στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας για να δώσει πληροφορίες αναφορικά με το πρόγραμμα του κατηγορουμένου την ημερομηνία 8/9/2015.

Σημειώνεται ότι η κα. Σκάλου τον Ιούλιο του 2018 πήγε από μόνη της στην Αστυνομία να δώσει κατάθεση όταν ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε το όνομα της ενώπιον του Δικαστηρίου μετά από ερωτήσεις του δικηγόρου του κατηγορουμένου.

Η κα. Σκάλου είπε ακόμα ότι σε ερωτήσεις του κ. Αντωνίου απάντησε πως ο κατηγορούμενος στις 8/9/2015 είχε μεταβεί στη Βουλή μαζί με τον τότε Δήμαρχο και ότι τη συγκεκριμένη ημέρα δεν επέστρεψε στο γραφείο του. Είπε επίσης ότι ο κ. Αντωνίου δεν της πήρε γραπτή κατάθεση, ότι ζήτησε τη συμβουλή του δικηγόρου του κατηγορουμένου Νίκου Δημητρίου, ο οποίος της είπε πως θα έπρεπε να μεταβεί εκ νέου στα γραφεία του ΤΑΕ για να καταγράψουν όσα γνώριζε για την 8η Σεπτεμβρίου 2015 και να της πάρουν γραπτή κατάθεση.

Σημείωσε επίσης πως όταν πήγε ξανά στο ΤΑΕ για να ζητήσει να της πάρουν κατάθεση ο κ. Αντωνίου απουσίαζε και στο εξωτερικό και της ανέφεραν πως αν την χρειαζόντουσαν θα την ειδοποιούσαν.

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Δημητρίου, η μάρτυρας απάντησε πως όταν συνελήφθη ο κατηγορούμενος αυτή εκτελούσε καθήκοντα της ιδιαιτέρας γραμματέως του, ότι πήγε να τον δει στα αστυνομικά κρατητήρια την Αραδίππου και πως μετά την αποφυλάκιση του ο Λευτέρης Εμπεδοκλής επικοινώνησε μαζί της για να ερευνήσει, από το ηλεκτρονικό του ημερολόγιο και το ημερολόγιο του τότε Δημάρχου, πού βρισκόταν ο ίδιος στις 8/9/2015.

Ανέφερε επίσης ότι ανακάλεσε στη μνήμη της πως κατά τον επίδικο χρόνο ο κ. Εμπεδοκλής μετά την Βουλή δεν επέστρεψε στο γραφείο του, σημειώνοντας μάλιστα ότι για την ίδια η συγκεκριμένη ημέρα «ήταν πολύ χαρακτηριστική, επειδή η σκόνη στην ατμόσφαιρα ήταν στο ζενίθ της» και πως αρκετός κόσμος επικοινωνούσε μαζί της για να ενημερωθεί κατά πόσον οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λάρνακας από τον κατάλογο των ανέργων, που χειριζόταν η ίδια, θα πήγαιναν στη δουλειά.

Επειδή, συνέχισε, ο Λευτέρης Εμπεδοκλής δεν ήταν στο γραφείο του αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων του Δήμου για να ενημερωθεί κατά πόσον οι υπάλληλοι από τον κατάλογο των ανέργων θα πήγαιναν στη δουλειά τους.

Σε άλλες ερωτήσεις του κ. Δημητρίου η Κωνσταντίνα Σκάλου απάντησε πως με τον κατηγορούμενο δεν έχει οικογενειακές σχέσεις, πως μετά το τέλος του συμβολαίου της επικοινωνούσε τηλεφωνικώς με τον Λευτέρη Εμπεδοκλή, ζητώντας βοήθεια για τα ευρωπαϊκά προγράμματα με τα οποία ασχολούνταν.

Αντεξεταζόμενη από την Αντρη Κωνσταντίνου, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, η μάρτυρας είπε πως γνώρισε τον κατηγορούμενο όταν πήγε στο γραφείο του για να ζητήσει να κάνει την πρακτική της για τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόσθεσε ακόμα ότι εργαζόταν για δύο χρόνια αμισθί στον Δήμο Λάρνακας και πως κάποια στιγμή εργαζόταν παράλληλα σε μια ιδιωτική εταιρεία στην οποία τη σύστησε ο Λευτέρης Εμπεδοκλής.

Σε ερώτηση κατά πόσον όταν κλήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ για να δώσει πληροφορίες αναφορικά με τον επίδικο χρόνο, την ρώτησαν γιατί δεν πήγε να δώσει κατάθεση τόσο καιρό, η κα. Σκάλου απάντησε πως ανέφερε στους αστυνομικούς πως έπρεπε οι ίδιοι να την αναζητήσουν και ότι «ήμουν μιτσιά, επειδή φοβόμουν δεν πήγα και τους είπα πως θεωρούσα ότι η υπόθεση ήταν απλή και ότι σύντομα θα έφταναν σε μια άκρη».

Η κα. Κωνσταντίνου υπέβαλε στη μάρτυρα πως στις 8/9/15 μετά τις 11 το πρωί και μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν υπήρχε κανένας στη θέση της ιδιαιτέρας γραμματέως του κατηγορούμενου, με την κα. Σκάλου να απαντά πως «ήμουν εγώ».

Σε παρατήρηση ότι η Αστυνομία δεν γνώριζε πως η ίδια εργαζόταν στο Δήμο Λάρνακας, η μάρτυρας απάντησε πως «οι ανακριτές έπρεπε να ρωτήσουν για μένα τους άλλους υπαλλήλους του Δήμου και να με καλέσει η Αστυνομία για κατάθεση» και ότι αντιλήφθηκε πως «η 8η Σεπτεμβρίου 2015 ήταν σημαντική λόγω της πυκνής σκόνης που υπήρχε στην ατμόσφαιρα».

Σε ερώτηση γιατί πήγε μόνη της στην Αστυνομία για να δώσει γραπτή κατάθεση, η μάρτυρας απάντησε πως συζήτησε με τον Νίκο Δημητρίου για την υπόθεση, της είπε ότι έπρεπε να πάει στην Αστυνομία, πως πήγε στο ΤΑΕ και τους ζήτησε να της πάρουν γραπτή κατάθεση και ότι οι ανακριτές της ανέφεραν πως αν την χρειαστούν θα τη φωνάξουν.

Η κα. Κωνσταντίνου ανέφερε στη μάρτυρα πως «λέτε ψέματα. Σας έφεραν μετά από τόσο καιρό στο δικαστήριο για να αναφέρετε τι έγινε στις 8/9/15» με την μάρτυρα να απαντά «δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα και πως μετά από τρία χρόνια οι ανακριτές με κάλεσαν για κατάθεση».

Σε άλλη ερώτηση της κας. Κωνσταντίνου γιατί τόση προσπάθεια να βοηθήσει τον κατηγορούμενο και επέμενε να δώσει στην Αστυνομία γραπτή κατάθεση, η μάρτυρας απάντησε πως ο δικηγόρος του κ. Εμπεδοκλή Νίκος Δημητρίου την συμβούλευσε και την παρέπεμψε να πάει στο ΤΑΕ για να καταγράψουν αυτά που έγιναν στις 8/9/2015.

Από το Δήμο Λάρνακας, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής «είστε η μόνη που λέτε ότι ο κατηγορούμενος τη συγκεκριμένη ημέρα μετά την Βουλή δεν πήγε στο γραφείο του στο Δημαρχείο» με την μάρτυρα να απαντά πως από δημοσιεύματα που διάβασε στον Τύπο υπήρχε και άλλος μάρτυρας που είπε το ίδιο.

Η θέση μας, συνέχισε η κα. Κωνσταντίνου είναι πως όταν ο επιχειρηματίας Θεοδόσης Χρυσοστόμου μετέβη στις 7 και 8 /9/2015 στο γραφείο του κατηγορούμενου δεν υπήρχε καμία ιδιαιτέρα γραμματέας, με τη μάρτυρα να λέει ότι «ήμουν εγώ στο γραφείο».

Η κα. Κωνσταντίνου έθεσε στη μάρτυρα τη θέση πως υπάρχει μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος ήταν στο γραφείο του μετά τις 11 το πρωί της 11/9/2015 και τον επισκέφθηκε ο Θεοδόσης Χρυσοστόμου. Σε ερώτηση κατά πόσον αμφισβητεί τη μαρτυρία, η κα. Σκάλου απάντησε «μάλιστα».

Το Δικαστήριο όρισε την 22η Ιανουαρίου 2019 ως ημερομηνία για τελικές αγορεύσεις της υπεράσπισης και της Κατηγορούσας Αρχής.

Η κα. Κωνσταντίνου ζήτησε όπως ο κατηγορούμενος παραμείνει υπό κράτηση στη βάση της πιθανότητας της καταδίκης και της ποινής που μπορεί να του επιβληθεί, στο ότι τα αδικήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ σοβαρά, στο ότι έχει περάσει την εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον του και στο γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να μην παρουσιαστεί στο Δικαστήριο.

Ο Νίκος Δημητρίου έφερε ένσταση στο αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής υποστηρίζοντας πως «είναι πρωτάκουστο να ζητείται η κράτηση του κατηγορουμένου για τους λόγους που τέθηκαν» και αμφισβήτησε τη σοβαρότητα και την ποιότητα της μαρτυρίας του ανακριτή της υπόθεσης Μενέλαου Αντωνίου.

Πρόσθεσε πως επειδή ο πελάτης του «πέρασε το εκ πρώτης όψεως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα καταδικαστεί αφού μπορεί και να αθωωθεί. Διαπιστώνω μια μανία καταδίωξης του κατηγορουμένου σήμερα δεν ανέμενα ότι θα τεθεί αίτημα κράτησης του μέχρι τις 22/1/2019, αφού» όπως εξήγησε «η ποινική διαδικασία ολοκληρώθηκε και αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου».

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε στα σοβαρά αδικήματα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος, είπε πως η κράτηση του έχει ιστορικό αφού αρχικά τέθηκε στις 5/7/2018 υπό κράτηση στη βάση του κινδύνου επηρεασμού μαρτύρων και στη συνέχεια τον περασμένο Σεπτέμβριο το αίτημα κράτησης του επαναβεβαιώθηκε.

Ανέφερε ακόμα ότι το γεγονός πως η υπεράσπιση έκλεισε την υπόθεση της δεν σημαίνει ότι αλλοιώνει την πορεία της δίκης και ανακοίνωσε πως μέχρι τις 22/1/2019 ο κατηγορούμενος θα παραμείνει υπό κράτηση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top