ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΔΕΚ: «Παρουσίαση πορισμάτων από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης»

ΕΔΕΚ: «Παρουσίαση πορισμάτων από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης»

Παρουσίαση πορισμάτων από τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ.

Στην παρουσίαση των πορισμάτων και των εισηγήσεων, που κατατέθηκαν κατά τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ στο διάστημα 3 με 11 Δεκεμβρίου του 2018, προέβη ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος , ο οποίος είπε ότι οι συζητήσεις έγιναν στο πλαίσιο των Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής της ΕΔΕΚ, για διαμόρφωση κοινωνικής στρατηγικής για αναδόμηση θεσμών και λειτουργικών προτύπων, για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και διαμόρφωση νέων δράσεων ανάπτυξης στην Κύπρο.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έγιναν έξι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την έρευνα, την καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη, την απρόσκοπτη και ασφαλή διακίνηση και άσκηση δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρίες, την οικονομία, την ανεργία τις συντάξεις, τον κατώτατο μισθό, τις εκποιήσεις, το κυκλοφοριακό, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας, την υγεία και τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Στις συζητήσεις, είπε, συμμετείχαν εβδομήντα φορείς, οργανωμένα σύνολα, κοινωνικοί εταίροι, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και διακεκριμένες προσωπικότητες σε επί μέρους γνωστικά αντικείμενα.

Βασικά συμπεράσματα συζητήσεων

Αναφερόμενος στα βασικά συμπεράσματα, είπε ότι από τη συζήτηση για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση διαπιστώθηκε ότι επιβάλλεται όπως η Ενιαία Εκπαίδευση αποκτήσει την ικανότητα να εντάξει αποτελεσματικά στους κόλπους της περισσότερους μαθητές, που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στο περιβάλλον του σχολικού πλαισίου και ότι η επιλογή των συνοδών πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν επαγγελματικές σχολές με πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων, στις τεχνικές σχολές να καθιερωθεί η σύνδεση του επαγγέλματος με την αγορά εργασίας και να διαμορφωθούν τάξεις υποδοχής για τους αλλόγλωσσους μαθητές, ενώ πρόσθεσε πως από πλευράς ΕΔΕΚ αναλήφθηκε η πρωτοβουλία για ετοιμασία πρότασης νόμου, σχετικά με την ενίσχυση και αναβάθμιση της αυτόνομης λειτουργίας των Σχολικών Εφορειών.

Κατά τη συζήτηση για την «Έρευνα, την Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη» έγινε ενδελεχής διεπιστημονική και διαθεματική ανάλυση του συστήματος Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΤΑ), με φορείς και ομάδες οι οποίοι συνδιαμορφώνουν το σύστημα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ανάμεσα σε άλλα έχει προκύψει πως υπάρχουν θεσμικές και νομικές ελλείψεις και πρόσθεσε ότι «έχει αναγνωριστεί η ασυμβατότητα εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών στόχων με ανάγκες συστήματος έρευνας και καινοτομίας, η παντελής έλλειψη συστήματος προώθησης των καινοτόμων εταιρειών και ταλαντούχων ερευνητών από ΜΜΕ, με αποτέλεσμα την απουσία κουλτούρας καινοτομίας».

«Είναι αδήριτη η ανάγκη για αναθεώρηση της ‘Στρατηγικής Έξυπνης Ανάπτυξης’ με συμπερίληψη της Βιομηχανίας και αναδεικνύοντας τη Σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, με την ενθάρρυνση και στήριξη της κυβέρνησης, μέσω εγγυητικών μηχανισμών ως ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης», είπε.

Σχετικά με την «Απρόσκοπτη και ασφαλή διακίνηση και άσκηση δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες», είπε πως έχουν κωδικοποιηθεί κάποια συμπεράσματα, όπως ότι επιβάλλεται να τερματιστεί το απαράδεχτο φαινόμενο να καταλήγουν σε Ιδρύματα τα άτομα με αναπηρία μετά το θάνατο των γονέων/κηδεμόνων τους και πως είναι αναγκαία η κατάργηση των στρεβλώσεων στις υφιστάμενες νομοθεσίες που αποκλείουν αδίκως άτομα με αναπηρία από επιδόματα που δικαιούνται, βάσει της αναπηρίας τους, καθώς και ο αποκλεισμός των ατόμων με αυτισμό από το δικαίωμα της `Μπλε Κάρτας`».

Είπε, μάλιστα, ότι ετοιμάζονται προτάσεις νόμου για αλλαγή της νομοθεσίας.

Από τη συζήτηση με θέμα «Οικονομία-Ανεργία-Συντάξεις-Κατώτατος Μισθός – ΜΕΔ – Εκποιήσεις», ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι «παρόλο που οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν βελτίωση οι κοινωνικές επιπτώσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

«Απουσιάζει ο σχεδιασμός και η εφαρμογή μίας αναπτυξιακής πολιτικής προσαρμοσμένης πάνω σε ένα νέο ποιοτικό αναπτυξιακό μοντέλο, ο θεσμός του διατάγματος για το Γενικό Κατώτατο Μισθό όπως λειτουργεί σήμερα είναι αναποτελεσματικός και απαιτείται πλήρης αναδιαμόρφωσή του" είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται μέτρα που να οδηγούν στην επιδότηση της πρώτης κατοικίας σε νέα ζευγάρια για την εγκατάσταση σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές και την επαναφορά της δήλωσης πολιτικής για μεμονωμένη κατοικία με στόχο τη δυνατότητα στέγασης στην ύπαιθρο.

Επίσης, είπε ότι επιβάλλεται να ληφθούν μια σειρά μέτρων μέσα από προτάσεις νόμου που να οδηγούν στην ανέγερση φοιτητικών εστιών, στην κλιμακωτή αύξηση των χαμηλών συντάξεων, στην επέκταση χρόνου καταβολής του ανεργιακού επιδόματος (από 6 σε 8 μήνες), την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής για τις ευάλωτες ομάδες και τους αστέγους, την ανέγερση κατοικιών για στέγαση οικογενειών με χαμηλό εισόδημα έναντι συμβολικού ενοικίου, την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για την παραχώρηση δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους μόνιμους κατοίκους των ορεινών και ημιορεινών περιοχών και την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τον καθορισμό των τελών αποχέτευσης, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, την κατανάλωση νερού και άλλων φόρων.

Για «Κυκλοφοριακό, Ρύπανση του περιβάλλοντος και εναλλακτικές πηγές ενέργειας», ανέφερε ότι από τη συζήτηση προέκυψαν εισηγήσεις, για τις οποίες θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες να προωθηθεί η εφαρμογή τους είτε μέσα από προτάσεις νόμου είτε μέσω αυτεπάγγελτης εξέτασής τους, όπως η μετατροπή όλων των δημόσιων κτηρίων σε κτήρια μηδενικής κατανάλωσης, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και με συστήματα παραγωγής ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, ηλιοθερμία, βιομάζα κ.ά., την καθολική αντικατάσταση των λαμπτήρων οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED και την αύξηση της επιδότησης σε ευάλωτες ομάδες για την εφαρμογή συστημάτων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμίας στις κατοικίες τους.

ΓεΣΥ

Αναφορικά στη συζήτηση με θέμα «Υγεία – ΓεΣΥ και σωστή εφαρμογή» κωδικοποιήθηκαν, επίσης, συμπεράσματα και διαπιστώσεις όπως το ότι «χωρίς καλά οργανωμένα και ανταγωνιστικά κρατικά νοσηλευτήρια το προωθούμενο σχέδιο υγείας δεν θα έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας».

Είπε ότι «τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να καταστούν βιώσιμα και ανταγωνιστικά, ώστε αφενός να διαφυλαχθεί ο ρόλος του κράτους στη διασφάλιση υπηρεσιών υγείας και αφετέρου να παραμείνουν ο βασικός πυλώνας προσφοράς υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να αποφευχθεί η εμπορευματοποίηση του πρωταρχικού αγαθού της υγείας».

«Θέματα», σημείωσε, «όπως ο σφαιρικός προϋπολογισμός, εργασιακό περιβάλλον ιατρών δημοσίων νοσηλευτηρίων, συμβόλαια, φαρμακευτική πολιτική δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί και αποσαφηνιστεί. Οι ανησυχίες συνδέσμων ασθενών, σπάνιων ασθενειών κ.ά. για τη φροντίδα και την παρεχόμενη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητες. Η έλλειψη μηχανογραφικού συστήματος, έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, προβληματικές κτηριακές εγκαταστάσεις και τα ανοικτά εργασιακά θέματα αποτελούν σημαντικά προβλήματα στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ».

Αναφερόμενος στην παράλληλη διαδικασία εφαρμογής του ΓεΣΥ και αυτονόμησης των νοσοκομείων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «ενδεχομένως θα δημιουργήσει πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια, τα ελλείμματα των οποίων θα είναι αδύνατο στη συνέχεια να καλυφθούν από την κυβέρνηση (γιατί θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και απαγορεύεται από την ΕΕ)», για να προσθέσει ότι «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν είτε σε μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών είτε σε κλείσιμο (βλ. Κυπριακές Αερογραμμές) ή και σε πώληση σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα ( βλ. Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα)».

«Ο τομέας της υγείας δεν είναι ούτε Κυπριακές Αερογραμμές ούτε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, που μπορεί το οποιοδήποτε κακό αποτέλεσμα από την εφαρμογή ή από την πολιτική που θα εφαρμοστεί να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Αν δεν εφαρμοστεί σωστά το σχέδιο υγείας και καταρρεύσει στη συνέχεια οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές συνέπειες στην πατρίδα μας θα είναι τεράστιες και δεν θα μπορούν στη συνέχεια να αποκατασταθούν», σημείωσε.

Εξέφρασε ανησυχία γιατί «διαπιστώνουμε ότι με τρόπο τον οποίο δρομολογούν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ ο κίνδυνος σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταρρεύσει είναι πολύ μεγάλος και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτούς τους κινδύνους και να σιωπούμε».
«Οφείλουμε να ενημερώσουμε το λαό. Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε και οφείλουμε την ίδια στιγμή να προωθήσουμε τις θέσεις τις οποίες από την αρχή θέσαμε, που θεωρούμε ότι είναι θέσεις οι οποίες ενισχύουν τη σωστή εφαρμογή το ΓεΣΥ», είπε.

Ευχήθηκε όπως «πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία να μην κρύβονται σκοπιμότητες και συμφέροντα», χωρίς ωστόσο πρόσθεσε να μπορεί να το αποκλείσει.

«Γιατί όταν επανειλημμένα αποδεικνύουμε όλα αυτά τα οποία γίνονται και βρισκόμαστε υπό κατηγορία τότε κάτι άλλο τρέχει».

Κάλεσε τους πολίτες να είναι ενεργοποιημένοι, τα κοινωνικά σύνολα να είναι ευαισθητοποιημένα και κυρίως «να μην υποπίπτουν ενδεχομένως σε παραπληροφόρηση που τους γίνεται και να είναι ιδιαίτερα θετικοί σε ότι τους προτείνουν και σε ότι ακούνε», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι θα πρέπει να είμαστε διερευνητικοί και κυρίως θα πρέπει κατά τρόπο αξιόπιστο αυτοί οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να εφαρμόσουν ένα ΓεΣΥ να μας πείσουν ότι η πορεία την οποία ακολουθούν είναι συντεταγμένη, είναι σωστοί, είναι δομημένη και θα έχει αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς αν η ΕΔΕΚ σκοπεύει να προχωρήσει σε καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα για τις παρανομίες που καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας , ο κ. Σιζόπουλος είπε: «Από ό,τι γνωρίζω ο Γενικός Ελεγκτής τα έχει αποστείλει στον Γενικό Εισαγγελέα. Από την πλευρά μας δεν έχουμε κανένα λόγο να παρέμβουμε σε αυτή τη διαδικασία. Άρα έχω την εντύπωση ότι την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε προς τη Νομική Υπηρεσία του κράτους και να ρωτήσετε ακριβώς ποια είναι η δική της άποψη και τι σκοπεύει να κάνει. Όμως οι παρατυπίες είναι εκεί».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top