ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρους: «Aποτελεσματικές δράσεις από ΕΕ στις αφρικανικές χώρες για αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών»

Θεοχάρους: «Aποτελεσματικές δράσεις από ΕΕ στις αφρικανικές χώρες για αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών»

Απαιτούνται αποτελεσματικές δράσεις από πλευράς της ΕΕ για αντιμετώπιση της διαφθοράς και την κακοδιοίκησης καθώς και της εγκληματικής δράσης πολυεθνικών εταιρειών και συνδικάτων στην Αφρική, γιατί διαφορετικά όχι μόνο θα πλημμυρίσει η ΕΕ από Αφρικανούς μετανάστες αλλά δεν θα είναι δυνατόν να υπάρξει διαχείριση στα κράτη-μέλη και επιπλέον θα αποδεκατιστεί ο αφρικανικός πληθυσμός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Η κ. Θεοχάρους συμμετείχε αυτή την εβδομάδα στην 36η μικτή κοινοβουλευτική συνέλευση Αφρικής-Καραϊβικής-Ειρηνικού (ΑΚΕ) και ΕΕ στο Μπενίν της Δυτικής Αφρικής.

Η μικτή κοινοβουλευτική συνέλευση είναι μια σημαντική πρωτοβουλία-όργανο της ΕΕ με στόχο, στη βάση δημοκρατικού διαλόγου και ισότητας, να υπάρξει η ανάπτυξη και η ευημερία των υποανάπτυκτων χωρών, η βελτίωση της δημοκρατικής διακυβέρνησης και των Ινστιτούτων εκδημοκρατισμού στις χώρες ΑΚΕ και η οικοδόμηση σωστής οικονομικής, πολιτικής, εκπαιδευτικής, κοινωνικής και άλλης συνεργασίας.

Τη μικτή συνέλευση απασχολούν ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, η φτώχεια και ο υποσιτισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό,η εξάλειψη ασθενειών, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η λελογισμένη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, οι εμπορικές συναλλαγές και άλλα.

Όπως εξήγησε η κ. Θεοχάρους, οι συμφωνίες ΕΕ-ΑΚΕ για την Αλιεία προσφέρουν σημαντικά οφέλη και στα δύο μέρη και ταυτόχρονα προστατεύουν τη θαλάσσια ζωή. Παράλληλα τα προγράμματα εκπαίδευσης των ιθαγενών πληθυσμών, η δημιουργία θέσεων εργασίας και ο εκδημοκρατισμός, βοηθούν σημαντικά στην ανακοπή του λεγόμενου brain-drain.

«Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές τις συνόδους ΕΕ-ΑΚΕ διότι η Ευρώπη επανέρχεται, με ένα διαφορετικό προσωπείο στις υποανάπτυκτες χώρες, και ενώ υπάρχουν ψήγματα νεοαποικισμού στις δράσεις μερικών αποικιοκρατικών στο παρελθόν χωρών, μπορούμε και τα εξουδετερώνουμε. Συνήθως γίνονται δύο σύνοδοι τον χρόνο, μία στην προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ και μία εκ περιτροπής στην Αφρική, στην Καραϊβική και στον Ειρηνικό, ενώ έχουμε και τις ετήσιες περιφερειακές συνόδους συνήθως στις χώρες ΑΚΕ», ανέφερε.

Στις συνόδους παρίσταται πάντοτε ο Επίτροπος για την Ανάπτυξη, που στην εκπνέουσα θητεία είναι ο Νέβεν Μίμιτσα.

Στη σύνοδο του Μπενίν τα βασικότερα ζητήματα στην ατζέντα ήταν η αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος και της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών μέσω του κυβερνοχώρου, η εξολόθρευση αγρίων ζώων και φυτών για χρήση παραγώγων τους με στόχο την εμπορία καθώς και η ανάγκη προστασίας της άγριας ζωής, της βιοποικιλότητας, της διάσωσης ειδών που τελούν υπό εξαφάνιση, η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις μεταβαλλόμενες οικονομίες των χωρών ΑΚΕ και η εποχή μετά τη λήξη της Συμφωνίας Κοτονού που υπογράφηκε το 2000 με στόχευση την αναπτυξιακή προοπτική 20 χρόνων.

Η συμφωνία αναθεωρήθηκε το 2005 και το 2010 με την ένταξη νέων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια τροφίμων, η περιφερειακή συνεργασία, η στήριξη κρατών υπό κατάρρευση και η αποτελεσματικότητα της βοήθειας.

«Η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Την αναπτυξιακή συνεργασία, την πολιτική συνεργασία και την εμπορική και οικονομική συνεργασία. Είναι η βάση της αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ήδη γίνονται διεργασίες για την μετά Κοτονού εποχή, δεδομένου ότι η συμφωνία λήγει το 2020», ανέφερε η κ. Θεοχάρους.

Η Ευρωβουλευτής ρωτήθηκε για την αναφορά από τον Πρόεδρο της Κομισιόν στο State of the Union address τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ανάγκη να οικοδομηθεί στέρεα σχέση ΕΕ με τις χώρες της αφρικανικής ηπείρου αλλά και τις επισημάνσεις κάποιων ότι για τους κινδύνους από το ενδεχόμενο η ΕΕ να κατακλυστεί από Αφρικανούς μετανάστες.

«Ξέρετε, γνωρίζω την Αφρική πάρα πολύ καλά. Βρίσκομαι εκεί τα τελευταία 28 χρόνια και το μεγαλύτερο πρόβλημα που πάντοτε αντιμετωπίζω είναι η καχυποψία των Αφρικανών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Έχει αναπτυχθεί και μια νοοτροπία ότι όλοι φταίμε για τον εγκληματικό παρελθόν των αποικιοκρατών και των δουλεμπόρων και όλοι πρέπει να πληρώσουμε γι` αυτό, χωρίς οι ίδιοι να προσπαθήσουν. Το θεωρούν υποχρέωση μας", ανέφερε.

Χρειάζεται, είπε, άμεση παραχώρηση χιλιάδων υποτροφιών σε Αφρικανούς φοιτητές για να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια της ΕΕ και της Αφρικής,  γενικοί γιατροί, νοσοκόμοι, μαίες, δάσκαλοι, ειδικοί στον τουρισμό,  τεχνικοί, κτηνίατροι, γεωπόνοι, δασολόγοι, αλλά με την υποχρέωση, με το πέρας των σπουδών τους να επιστρέψουν και να εργαστούν στον τόπο τους για 5 τουλάχιστον χρόνια.

Χρειάζεται ακόμη, σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, να δημιουργηθεί υποδομή σε δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, να υπάρξει αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού και του θερμοηλιακού δυναμικού της αφρικανικής ηπείρου, βελτίωση στις τηλεπικοινωνίες, τα τραπεζικά συστήματα, στις υποδομές στον τομέα του τουρισμού και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων με βιώσιμη διαδικασία.

«Είναι οι τομείς επάνω στους οποίους εργάζομαι και πιστεύω ότι αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, μέσα σε δέκα χρόνια θα μετατρέψουμε τα αφρικανικά κράτη σε πολυδύναμους μηχανισμούς ανάπτυξης. Τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, τα συνέδρια γίνονται μέσα σε μεγάλες τέντες-μαρκίς και χαρακτηριστικά σας λέγω ότι για όσες μέρες ήμουν στο Κοτονού δεν είχα τηλεφωνική σύνδεση. Ευτυχώς που μέσω διαδικτύου μπορούσαμε να μιλάμε με Βρυξέλλες και Λευκωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν η ιδανική σχέση ΕΕ με αυτές τις χώρες η κ. Θεοχάρους απάντησε ότι το ιδανικό θα ήταν να αναπτυχθεί μια πολιτική και οικονομική σχέση, όμως δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμη στη σχέση πλούσιων-φτωχών.

«Πολλές φορές αντιδρώ εκρηκτικά όταν κάποιοι θρασείς-όχι πολλοί βεβαίως- από την ΕΕ, προσπαθούν να ‘εξαγάγουν’ δημοκρατία. Πιστεύω ότι ο τρόπος προσέγγισης πρέπει να είναι διαφορετικός. Δηλαδή, ναι, παρατηρούνται φαινόμενα νεοαποικισμού. Εμείς πράγματι αγωνιζόμαστε, αλλά δυστυχώς ούτε όλα τα κράτη συμμετέχουν, ούτε όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη. Οφείλω να ομολογήσω ότι οι πρώην αποικιακές δυνάμεις έχουν ενεργότερη συμμετοχή. Από Ελλάδα και Κύπρο, συνιστώ τη μοναδική συμμετοχή», σημείωσε.

Η κ. Θεοχάρους εξήγησε ότι πρωταρχική προϋπόθεση για να δοθεί η αναπτυξιακή βοήθεια είναι οι μεταρρυθμίσεις εκδημοκρατισμού, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η διαφάνεια, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όσο πιο δημοκρατική είναι μια χώρα, και όσο μεγαλύτερη διαφάνεια υπάρχει στην διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων τόσο μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη η βοήθεια, τόσο πιο ραγδαία η ανάπτυξη.  Χώρες πρότυπα για μένα είναι η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα και η Ρουάντα. Η Ζιμπάμπουε στα χρόνια του Μουγκάπε δεν έπαιρνε τίποτα, τώρα κάναμε τις πρώτες επαφές», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top