Καταλύτης περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης οι υδρογονάνθρακες δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ως δυνητικός πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και εγγύησης της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάστηκε η Κύπρος σε συζήτηση για την προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Economist για την οικονομία της χώρας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η παρουσία κολοσσών της βιομηχανίας ενέργειας υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής.
Σημείωσε ότι οι ενεργειακοί πόροι μπορούν να είναι καταλύτης συνεργασίας, οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων ή πηγή σύγκρουσης και αστάθειας. «Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ενσωμάτωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Κύπρος μπορεί να γίνει ο αξιόπιστος πυλώνας πολιτικής, ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας και συνδέσμου μεταξύ Ευρώπης, Ανατολική Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Να επιτρέψει την αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη μέσω ποικιλοποίησης των πηγών. Διατηρώντας εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, με την εξαίρεση της Τουρκίας, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για εμπλουτισμό της περιφερειακής συνεργασίας», είπε ο κ. Νεοφύτου.
Επισήμανε τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες από κοινού με την Ελλάδα και τόνισε ότι η Κύπρος είναι η «συνετή τοποθεσία» για τέτοιες κρίσιμες υποδομές.
«Είμαστε βέβαιοι ότι νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων θα καταστήσουν βιώσιμη μια μονάδα υγροποίησης. Μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να συμβάλει θετικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, παρέχοντας το αναγκαίο πλαίσιο και την ασφαλή βάση για τις απαιτούμενες επενδύσεις για υποδομές», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να καταστούν δυνατές εξαγωγές υγροποιημένου αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Αίγυπτο.
Τόνισε παράλληλα ότι μια ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού θα αλλάξει τις σχέσεις Κύπρου-Τουρκίας, ανοίγοντας ευκαιρίες περαιτέρω συνεργασίας. «Εγώ και το κόμμα μου δε θα αποκλείαμε την πώληση φυσικού αερίου στην Τουρκία με εμπορικούς όρους μέσω ενός αγωγού», πρόσθεσε ο κ. Νεοφύτου.
Συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση, ο Μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Στέλιος Χειμώνας είπε ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει την πηγή ενέργειας που θα αναζητήσει στο μέλλον η Ευρώπη.
«Ύστατος στόχος είναι οι υδρογονάνθρακες να φέρουν ευημερία για όλους τους Κύπριους και η Κύπρος να γίνει περιφερειακός κόμβος ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Χειμώνας. Όπως συμπλήρωσε, για την επίτευξη αυτών των στόχων γίνονται βήματα ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον σε συνεργασία με άλλες χώρες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις