ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Ήχοι από το μέλλον – σήμερα

Ήχοι από το μέλλον – σήμερα

Το θρυλικό Abbey Road Studios εξερευνά το μέλλον των ηχογραφήσεων, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Microsoft.

Το ιστορικό, παγκοσμίου φήμης στούντιο στο Λονδίνο, το Abbey Road, στο οποίο έχουν ηχογραφήσει τους δίσκους τους θρυλικοί καλλιτέχνες – από τους Beatles και τους Pink Floyd, μέχρι τους Kanye West, Lady Gaga και Amy Winehouse – καινοτομεί, αποδεικνύοντας ότι δε διαθέτει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ότι μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας.

Από την περίφημη φωτογραφία με τα «Σκαθάρια» να διασχίζουν τη διάβαση έξω από το στούντιο στο εξώφυλλο του ομώνυμου δίσκου τους το 1969, προσγειωνόμαστε στο 2018 και στο πρώτο «εκκολαπτήριο» μουσικής τεχνολογίας στην Ευρώπη, το οποίο συνεργάζεται με μουσικά startups που έχουν ως αντικείμενο τις εξελίξεις στην τεχνολογία του ήχου. Το όνομα αυτού; Abbey Road RED.

Και όπως ακριβώς η Microsoft συνεχίζει να εργάζεται για να κατακτήσει καινούργια επιτεύγματα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, έτσι ακριβώς και οργανισμοί όπως το Abbey Road Red καινοτομούν και εξερευνούν νέους δρόμους. Για παράδειγμα, το σύγχρονο αυτό ηχητικό εκκολαπτήριο είναι πολύ κοντά στο να δημιουργήσει το λεγόμενο «spatial audio» έναν νέο τρόπο ηχογράφησης και παραγωγής μουσικής που παράγει ήχους σε ακτίνα 360 μοιρών γύρω από τον ακροατή, δημιουργώντας μια εμπειρία ακρόασης που μόνο στη φύση ή στην αληθινή ζωή μπορούμε να συναντήσουμε.

Hacking Abbey Road

Στις 10 & 11 Νοεμβρίου, το Abbey Road RED διοργάνωσε το πρώτο του Hackathon που υλοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας της Microsoft. Στο hackathon συγκεντρώθηκαν περίπου 100 developers, μουσικοί παραγωγοί, καλλιτέχνες, hackers, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους Microsoft AI experts και αξιοποίησαν πλήθος τεχνολογιών – από smart microphones μέχρι καινοτόμα μουσικά όργανα – με σκοπό να ανακαλύψουν νέους τρόπους να αιχμαλωτίσουν τον ήχο και, γιατί όχι, να φέρουν ακόμα και την επανάσταση στον τομέα των ηχογραφήσεων.

Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία από τη Σουίτα της Τεχνητής Νοημοσύνης της Microsoft, έναν τομέα στον οποίο πρωτοστατεί η εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανίχνευση αντικειμένων, ανάλυση του συναισθήματος (Sentiment analysis) και κατανόηση της γλώσσας (cognitive services), αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμα σε μουσικούς, ηχολήπτες και παραγωγούς, καθώς τους εισήγαγαν σε έναν νέο κόσμο αμέτρητων δυνατοτήτων.

Το hackathon διεξήχθη στο θρυλικό Studio One, εκεί όπου το 1931 ο σπουδαίος κλασικός συνθέτης Sir Edward Elgar ηχογράφησε το Land of Hope and Glory, ενώ επίσης έχουν ηχογραφηθεί μερικά από τα πιο γνωστά μουσικά θέματα κινηματογραφικών ταινιών, όπως της τριλογίας The Lord of the Rings, του Star Wars: Επεισόδιο V - Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται, του Gravity, αλλά και προσφάτως του Black Panther.

Σήμερα, το Abbey Road διαθέτει όχι μόνο εξαιρετικούς ηχολήπτες και παραγωγούς αλλά και Διευθύντρια Digital – αποδεικνύοντας στην πράξη το ότι έχειαγκαλιάσει τη νέα εποχή της μουσικής βιομηχανίας. Η Dom Dronska, δηλώνει: «Στη ιστορική αίθουσα όπου διαμορφώθηκε η βιομηχανία της ηχογράφισης, ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο στη μουσική δημιουργία, με την εξερεύνηση των νέων τεχνολογιών σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα δημιουργικά εργαλεία μας! Για πρώτη φορά συγκεντρώσαμε τους πιο λαμπρούς επαγγελματίες της τεχνολογίας μαζί με μουσικούς παραγωγούς και δημιουργήσαμε μία μοναδική ατμόσφαιρα, γεμάτη έμπνευση, που έπετρεψε «όμορφα ‘ατυχήματα» να συμβούν. Το Abbey Road πάντα επέτρεπε τη δημιουγικότητα να εκφραστεί σε όλες τις εκφάνσεις της. Σήμερα, χρησιμοποιούμε το A.I και το machine learning για να δούμε πώς οι μουσικοί δημιουργοί μπορούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία σε αυτήν την μετα-ψηφιακή εποχή», συνέχισε.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε η εφαρμογή Rapple, η οποία χρησιμοποιεί λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας, ακούει το freestyle του ράπερ και με βάση το ρυθμό στη συνέχεια «απαντάει».

Η επίδραση που έχουν οι νέες τεχνολογίες στη διαδικασία της μουσικής παραγωγής είναι μεγάλη. Με τη βοήθεια καινοτόμων οργανισμών, όπως του Abbey Road RED και της Microsoft, καλλιτέχνες, ηχολήπτες και παραγωγοί ενεργοποιούν τη δημιουργικότητά τους και ανακαλύπτουν πώς μπορούν να εξελίξουν την τέχνη του ήχου στη νέα, post-digital εποχή.


Δείτε το βίντεο του hackathon εδώ https://youtu.be/tAESwQyzh68

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top