Το Τμήμα Φορολογίας βρίσκεται λίγο πριν από τον εντοπισμό ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα φοροδιαφυγής σε σχέση με ΦΠΑ που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγκάρης.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Μεγάλο σκάνδαλο φοροδιαφυγής «ξετρυπώνουν» οι αρμόδιες Αρχές -Στη διαδικασία ποινικών ανακρίσεων
Μιλώντας κατά της συζήτηση της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το Τμήμα Φορολογίας, ο κ. Τσαγκάρης ανέφερε ότι το ΦΠΑ όπως είναι σήμερα στην ΕΕ είναι ένας από τους πιο εύκολους φόρους για να γίνει κανείς πολυεκατομμυριούχους και εξέφρασε την κατεπείγουσα ανάγκη να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος για το ΦΠΑ που υπάρχει στην Κύπρο πριν από το τέλος του χρόνου, για σκοπούς καλύτερου ελέγχου. Όπως είπε, η Κύπρος είναι από τα μοναδικά κράτη που δεν άλλαξε τη σχετική νομοθεσία και ο λόγος είναι ότι «δεν πιστεύαμε ότι εμείς ως ένα μικρό νησί θα είχαμε προτιμηθεί από τους απατεώνες». Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε, το τμήμα βρίσκεται λίγο πριν από τον εντοπισμό ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα φοροδιαφυγής σε σχέση με ΦΠΑ που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο και αφορά ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Ο κ. Τσαγκάρης έκανε λόγο για τεράστιες υποχρεώσεις που έχει να διαχειριστεί το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με τις υποχρεώσεις του απέναντι στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και οι οποίες είναι επείγουσες, αφού αφορούν τη φορολογική φήμη της Κύπρου.
Έκανε επίσης λόγο για τρομερή έλλειψη προσωπικού στο τμήμα όχι μόνο για να διαχειριστεί τις καθημερινές εργασίες, αλλά και για να διαχειριστεί τις μεγάλες υποχρεώσεις που υπάρχουν απέναντι στον ΟΟΣΑ. Η Κύπρος, είπε, είναι υπό συνεχή παρακολούθηση και αν δεν γίνει κατορθωτό να αντεπεξέλθει θα παρουσιάζεται σε εκθέσεις ότι δεν ανταποκρίνεται σε θέματα διαφάνειας. Η Κύπρος, πρόσθεσε, αγωνίζεται να βγει από τη μαύρη λίστα στην οποία εισήλθε το 2014 και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανταλλάξει πληροφορίες με άλλες χώρες εκτός ΕΕ.
Ανέφερε ακόμα ότι ήδη το Τμήμα απάντησε το ερωτηματολόγιο του Global Forum που θα έρθει να ελέγξει την Κύπρο τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα περάσει τον έλεγχο. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικάνοι έχουν κάνει μια αξιολόγηση στην Κύπρο, αλλά ακόμα δεν εμπιστεύονται τη χώρα για ανταλλαγή πληροφοριών, μέχρι να γίνει το σύστημα πιο αξιόπιστο.
Παράλληλα ο κ. Τσαγκάρης αναφέρθηκε σε 80. 000 εταιρείες που αιτούνται διαγραφής οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και δεν τις ξέρουν καν γιατί δεν υπέβαλαν ποτέ φορολογική δήλωση, άρα δεν μπορούν να διαγραφούν. Σημείωσε ότι το Τμήμα θέλει να μην μπορούν οι τράπεζες να ανοίξουν λογαριασμό σε εταιρείες αν δεν πάρουν άδεια από το Τμήμα Φορολογίας. Όπως είπε, όταν έρχεται το Global Forum για να ελέγξει τη συμμόρφωση των εταιρειών είναι αυτά που βλέπει. Αν έχουμε 100 χιλιάδες εταιρείες, πρόσθεσε, που δεν βάζουν φορολογικές δηλώσεις, τότε θα διερωτηθούν τι συμμόρφωση έχουμε.
Σε σχέση με τη φοροδιαφυγή ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3,500 χιλιάδες καταγγελίες στο τμήμα, τις οποίες είναι αδύνατο να διαχειριστεί και μπαίνει προτεραιότητα. Ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο πέντε άτομα προσωπικό για να ελέγξουν όλη τη Λευκωσία, ενώ και η νομοθεσία που υπάρχει σήμερα δεν είναι βοηθητική. Όπως σημείωσε, έχουν τελειώσει οι τροποποιήσεις στο νόμο για τον ΦΠΑ και γίνεται τώρα προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας για τον φόρο εισοδήματος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή η ποινικοποίηση της μη καταβολής του φόρου εισοδήματος δεν υπάρχει.
Ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι το 90% των εσόδων της Δημοκρατίας μέχρι τον Οκτώβριο τους 2018 προέρχονται από 6-7 δραστηριότητες, όσον αφορά έμμεσους και άμεσους φόρους. Δεδομένου, όπως ανέφερε ότι ο έλεγχος εμπεριέχει πολύ υψηλό κόστος, αυτό που γίνεται είναι να επιλέγονται έλεγχοι που θα έχουν τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα όσον αφορά τον φόρο.
Παράλληλα ο κ. Τσαγκάρης είπε ότι μέχρι στιγμής εισπράχθηκαν 400 εκ. ευρώ από το σχέδιο «Αριάδνη» για αποπληρωμή οφειλών με δόσεις.
Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στην ετήσια έκθεσή του για το τμήμα το 2016, είπε ότι έγιναν πολλά βήματα προόδου στο τμήμα, ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, κυρίως σε σχέση με τη δυνατότητά του να αξιοποιήσει πληροφορίες που έρχονται στο ίδιο το Τμήμα αλλά και από άλλα κυβερνητικά τμήματα. Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που άλλα δηλώνουν στο φόρο εισοδήματος και άλλα στον ΦΠΑ, κάτι που δείχνει και την αδυναμία του Τμήματος να αξιοποιήσει τις πληροφορίες που υπάρχουν.
Ανέφερε επίσης ότι σε περιπτώσεις που καταγγελίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους ή αξιωματούχους, θα πρέπει να μην υπάρχει τόση καθυστέρηση και να τυγχάνουν διαφορετικού χειρισμού σε σχέση με όλες τις άλλες.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης αναφέρθηκε σε τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των φορολογικών θεμάτων στην Κύπρο από το τμήμα φορολογίας, προσθέτοντας ότι υπάρχει χώρος για βελτίωση σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Φορολογίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και για την καλύτερη διαχείριση των φορολογικών δηλώσεων για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση απέτυχε στο να δώσει τις δυνατότητες που υποσχόταν στο Τμήμα Φορολογίας. Όπως είπε, οι προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομικών είναι μπερδεμένες και ενώ το Τμήμα Φορολογίας πάσχει από έλλειψη προσωπικού, επιλέγουν να στείλουν 100 άτομα με απόσπαση στο Προεδρικό «που δεν ξέρουμε τι κάνουν» αντί να ενισχύουν τμήματα που θα αποφέρουν έσοδα στο κράτος. Είπε επίσης ότι αυτό πρέπει να ξέρουν οι Κύπριοι πολίτες σε σχέση με το Τμήμα Φορολογίας είναι ότι υπάρχει ισονομία, όλοι ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο και δεν κρύβονται φάκελοι.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών είπε ότι στην Κύπρο ο φόρος κυνηγά τον μικρό επιχειρηματία, ενώ την ίδια ώρα ομολογείται από τον Έφορο Φορολογίας ότι υπάρχουν κατηγορίες επιχειρηματιών γνωστών επαγγελμάτων οι οποίοι φοροδιαφεύγουν κατά κόρον και κατά εκατομμύρια. Πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν σωστά μέτρα καταπολέμησης της πραγματικής φοροδιαφυγής που να μπορούν να ανιχνεύουν τους μεγάλους φοροφυγάδες και να τους κυνηγούν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις