Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει θέσει ψηλά τον πήχη ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση κινδύνων, δήλωσε η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σημειώνοντας πως "αναρίθμητες υπουργικές αποφάσεις, μελέτες, σχέδια περιπτώσεων, δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας, πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης κινδύνων".
Σε χαιρετισμό της σήμερα στο 1ο Συμπόσιο για τη Διαχείριση Κινδύνων που διοργανώνει το Κέντρο Αριστείας Cerides, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, η κ. Βασιλείου ανέφερε πως οι γεωπολιτικές συνιστώσες καθίστανται πιο εύθραυστες από ποτέ, αφού διαχρονικά ο τόπος μας διατηρεί πλούσια αποθεματικά φυσικών πόρων.
" Εν αρχή ο χαλκός, σήμερα οι υποθαλάσσιοι ενεργειακοί πόροι, διατηρούν το νησί μας στο μάτι του Κυκλώνα. Η γεωγραφική μας θέση μεταξύ τριών Ηπείρων, είναι η αντικειμενική μας πραγματικότητα εδώ και 10.000 χρόνια", είπε η κ. Βασιλείου.
Επεσήμανε πως "έχουμε ακόμα τεράστιο δρόμο να διανύσουμε κάτω από τον τίτλο των σημερινών συζητήσεων", σημειώνοντας πως "η συλλογική διαχείριση κινδύνων καθίσταται πιο επιβεβλημένη από ποτέ".
"Οφείλουμε φυσικά να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε κάνει άλματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν παύουμε όμως να διατηρούμε ακόμα σωρεία ενδεχόμενων κινδύνων, να διανέμονται αλόγιστα και διάσπαρτα σε πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες, χωρίς να εστιάζουμε στα κίνητρα συνεργασίας και συνέργειας, χωρίς εκ των προτέρων και εκ των υστέρων συλλογική αξιολόγηση, χωρίς κοινή γραμμή δράσης και διαχείρισης προς αντιμετώπιση των κινδύνων", είπε η κ. Βασιλείου.
"Όλο το σύστημα οφείλει να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή. Κανένας δε μπορεί μόνος του. Κυβέρνηση, ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρήσεις και έκαστος πολίτης ξεχωριστά αλλά και συλλογικά πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε απέναντι στον κοινό μας εχθρό που δεν είναι άλλος από τον ατομισμό. Ο ανθρώπινος παράγοντας, η ασφάλεια της γνώσης, η αυτοπεποίθηση της εξειδίκευσης είναι έννοιες ικανές να δώσουν χώρο και οξυγόνο στην ομαδικότητα", σημείωσε.
"Να μπορούμε να αξιολογήσουμε ενδεχόμενους κινδύνους, να είμαστε σε θέση να τους αντιμετωπίσουμε πριν γίνουν απειλές, κι αν γίνουν, να είμαστε σε θέση μέσω σωστών επιχειρησιακών πλάνων να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις αρνητικές συνέπειες", υπογράμμισε.
Επεσήμανε πως πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Γεωργίας και Άμυνας με ξεκάθαρους όρους εντολής εξέτασης και αναβάθμισης όλων των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων, την αξιολόγηση τους αλλά και την δημιουργία συνθηκών συνέργειας.
"Από την Υπουργική σύνθεση γίνονται εύκολα κατανοητές και οι προτεραιότητες κινδύνων: Εξωτερικές, Περιβαλλοντικές, Νομοθετικές, Επιχειρησιακές. Σε όλο αυτό το εύρος απαιτείται συλλογικότητα. Σχέδια δράσης τα οποία πρέπει και οφείλουν να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία αφού σε πολλές περιπτώσεις τμήματα καλούνται να συνεργαστούν και να δώσουν λύσεις. Το κάθε ένα στο δικό του πλαίσιο ευθύνης", σημείωσε.
Αναφερόμενη στις δυο καταστροφικές πυρκαγιές στον Σαϊττά το 2007 και στη Σολέα το 2016, η κ. Βασιλείου επεσήμανε πως "και στις δύο περιπτώσεις τόσο τα κυβερνητικά τμήματα όσο και οι εθελοντές που πάλεψαν με την ψυχή τους να νικήσουν το κακό, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Λειτούργησαν πέραν των δυνατοτήτων τους καταθέτοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα για περιορισμό και τελική κατάσβεση της τεράστιας εκείνης απειλής", επεσήμανε.
"Όμως δεν ήταν αρκετό. Από όλο αυτό όμως μας έμειναν τα μαθήματα. Κι όλες οι ενδείξεις των κενών που έχουν παρατηρηθεί πρέπει να γίνουν οι δείκτες εκείνοι που θα κτίσουν (μπλέξουν) το δίκτυ ασφαλείας μας απέναντι στον όποιο νέο κίνδυνο.
Κανένας δεν περισσεύει, κανένας δεν είναι σημαντικότερος του άλλου", σημείωσε η κ. Βασιλείου, υπογραμμίζοντας πως "ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών πρέπει να ενισχυθεί".
"Να τύχει εκμετάλλευσης η γνώση των ανθρώπων που ζουν και δρουν στις περιοχές τους και τις ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Η χαρτογράφηση σε κοινό πλαίσιο δράσης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Χαρτογράφηση ανθρώπινου δυναμικού, εξοπλισμού, ειδικοτήτων, σημείων εστίασης, καινοτόμων εργαλείων και μέσων. Τρόποι κοινής επίβλεψης και αξιολόγησης των δεδομένων του όποιου κινδύνου, φάσματα αρμοδιότητας, προτεραιότητα στην εξειδικευμένη γνώση μπορούν να αποτελέσουν πραγματικά το καλύτερο σενάριο διαχείρισης του όποιου κινδύνου", κατέληξε η κ. Βασιλείου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας
• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις