Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους, δήλωσε την Δευτέρα (12/11) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Είπε παράλληλα ότι αναμένεται η επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ για καθορισμό των όρων αναφοράς, ενώ πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ε/κ πλευρά είναι «διαχρονικά γνωστές».
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνεδρίαση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συναντήσεις που είχε με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 26 Οκτωβρίου και την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ την 31η Οκτωβρίου, καθώς και για τη διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς για τη διαπραγμάτευση.
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου ακούστηκαν θέσεις και εισηγήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ εκφράστηκαν και ανησυχίες. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προετοιμασίας με όρους αναφοράς, την οποία ζητά ο ΓΓ, συμμερίζεται και ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει όλοι να έχουν υπόψη ότι «εκείνο που επιδιώκει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων κάτω από τους σωστούς όρους».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποκέντρωσης εξουσιών στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σέβεται τις απόψεις που έχουν ακουστεί όλο αυτό το διάστημα, αλλά έχει και την δική του άποψη στη βάση των δεδομένων που διαμορφώνονται».
Είπε επίσης ότι έχουν δοθεί πλήρεις εξηγήσεις για το ζήτημα και «δεν θα ωφελούσε μια συζήτηση, η οποία μετά από ένα σημείο υπεισέρχεται σε άγονο έδαφος». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει σε μια ενδεχόμενη συμφωνία να εξασφαλιστεί απολύτως η λειτουργικότητα του κράτους, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι θα περιέχουν οι όροι αναφοράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι θα συγκεκριμενοποιηθούν όταν συνεχιστεί η διαδικασία και υπάρξει νέα συνάντηση με την κ. Λουτ. Ανέφερε, ωστόσο ότι
δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη ημερομηνία για την επάνοδο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Ο κ. Προδρόμου κλήθηκε να σχολιάσει και αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι με βάση την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η όποια διαδικασία δεν θα είναι ανοιχτού τέλους. «Ουδέποτε η ελληνική κυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούσαν μια διαδικασία ανοιχτού τέλους» είπε ο κ. Προδρόμου, συμπληρώνοντας ότι «θέλουμε να τελειώσει η τουρκική κατοχή αν είναι δυνατόν σήμερα».
Σε ερώτηση αν αυτό συνεπάγεται κάποιο χρονοδιάγραμμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία ή γνώση».
Επανέλαβε την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση με την κ. Λουτ, ότι θέλουμε όρους αναφοράς το συντομότερο δυνατό και ότι επιδιώκουμε να καταλήξουμε μέσα από διαπραγμάτευση σε συμφωνία στο ορατό μέλλον. «Αυτό τα λέει όλα» είπε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό» σημείωσε, ενώ είπε ότι δεν θα ήταν σωστό να ερμηνεύσει τα λεγόμενα του κ. Νεοφύτου.
Ως προς τον τρόπο καθορισμού των όρων αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αναμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ για να γνωρίζουμε πράγματα τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα».
Ως προς τις θέσεις που θα υποβάλει η ε/κ πλευρά στη διαδικασία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι έχουμε θέσεις διαχρονικά γνωστές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαμορφώνει τη δική του τακτική με βάση τα υπό διαμόρφωση δεδομένα. «Οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές» και από την προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων, είπε.
Αναφορικά με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι εφαρμόζονται συμφωνίες που είχαν γίνει εδώ και τρία χρόνια, από το 2015.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη Δερύνεια, είπε ότι «έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, να μην υπάρχει σε εγγύτητα στρατιωτική παρουσία». Σε άλλη ερώτηση, αν έχει μετακινηθεί το φυλάκιο, είπε ότι «ούτε ε/κ φυλάκιο που υπάρχει σε κάποια απόσταση έχει μετακινηθεί».
Για το ΜΟΕ που αφορά την κινητή τηλεφωνία επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά είναι απολύτως έτοιμη, αρκεί να μην υπεισέρχονται στην προσπάθεια αυτή τεχνικά ζητήματα τα ποία ισοδυναμούν με κάποιου είδους αναγνώριση ή άλλες πολιτικές επιδιώξεις.
Αν υιοθετηθούν οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς, θα μπορούμε να έχουμε την τηλεφωνική σύνδεση, είπε.
Για τις εξελίξεις στα ενεργειακά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει κάθε μέρα να φέρνει στην επιφάνεια με σκοπιμότητες το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το συμφέρον της Κύπρου επιβάλλει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία.
«Εφαρμόζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εδώ και χρόνια» συνέχισε και είπε ότι με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου «δεν χρειάζονται πολλά λόγια».
«Ο κυπριακός λαός είναι ενημερωμένος, από εκεί και πέρα η έκκληση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να μην τροφοδοτούμε ένα παιχνίδι δημοσιότητας που δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει στην πραγματική επιτυχία του προγράμματός μας» κατέληξε.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις