ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

KYΠΡΟΣ: Διαδικτυακός εκβιασμός – Πώς να μην γίνεις θύμα του

KYΠΡΟΣ: Διαδικτυακός εκβιασμός – Πώς να μην γίνεις θύμα του

Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες του διαδικτύου, για να κλέψουν χρήματα ή για να πετύχουν τον όποιο σκοπό τους, είναι η μέθοδος του εκβιασμού. Ο διαδικτυακός εκβιασμός, είναι αρκετά διαδεδομένος στις σύγχρονες κοινωνίες. Θύματά του, άτομα κάθε φύλου και ηλικίας, με πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού όμως, τις νεαρότερες ηλικίες.

Συχνά ο διαδικτυακός εκβιασμός, έχει σεξουαλικό χαρακτήρα. Οι επιτήδειοι συνομιλώντας με τα υποψήφια θύματά τους, σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, τα πείθουν να τους αποστείλουν γυμνές τους φωτογραφίες ή βίντεο ανάλογου περιεχομένου.  

Από εκείνη τη στιγμή, ξεκινά ο Γολγοθάς για τα θύματα. Οι επιτήδειοι αρχίζουν τον εκβιασμό. Απειλώντας τα θύματα ότι θα δημοσιοποιήσουν το υλικό που απέκτησαν, αξιώνουν διάφορα ανταλλάγματα. Τα ανταλλάγματα αυτά μπορεί να είναι η αποστολή κι άλλου παρόμοιου υλικού, η πληρωμή συγκεκριμένου χρηματικού ποσού ή ακόμα και μεταξύ τους συνάντηση.

Τι γίνεται όμως αν ήδη έχουμε πέσει θύματα ενός τέτοιου εκβιασμού; Πως μπορούμε να αντιδράσουμε, να προστατευτούμε και να απαλλαγούμε από τον εκβιασμό;

ΑΠΛΑ ΠΕΣ ΟΧΙ #SayNo

Αντιστάσου στις αξιώσεις του εκβιαστή. Πες ΌΧΙ. Μη στείλεις άλλες φωτογραφίες. Μην πληρώσεις τίποτα. Μη δεχθείς να συναντηθείς μαζί του.

Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις αν ο εκβιαστής θα κρατήσει την υπόσχεσή του. Δεν ξέρεις αν ο εκβιασμός θα σταματήσει αν υποκύψεις. Πολλές φορές οι δράστες, αφού πάρουν αυτά που ζητούν, επανέρχονται ζητώντας ακόμα περισσότερα. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, που παρά το ότι οι εκβιαστές πήραν όσα ζήτησαν, προχώρησαν στη δημοσίευση του υλικού που κατείχαν.

Αν όμως έχει ήδη υποκύψει στον εκβιασμό και έχεις πληρώσει τους δράστες, έλεγξε αμέσως αν αυτοί έχουν παραλάβει τα χρήματα. Αν τα έχουν παραλάβει, σημείωσε από πού έχουν παραληφθεί. Αν όχι, ακύρωσε αμέσως τη συναλλαγή

 

ΦΥΛΑΞΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μόλις δεχθείς τον εκβιασμό, είναι να παραμείνεις ψύχραιμος/η και να συλλέξεις όλα τα στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του δράστη.

Μη σβήσεις οτιδήποτε από τη συσκευή σου

Αποθήκευσε όλα τα μηνύματα που αντάλλαξες με τον εκβιαστή, ακόμα και τις φωτογραφίες ή τα βίντεο που του έστειλες

Αποθήκευσε screen shots από όλες τις συνομιλίες που είχες με τον εκβιαστή

Σημείωσε κάπου όλες της πληροφορίες που μπορείς να βρεις ή σου έδωσε ο εκβιαστής. Για παράδειγμα:

Τις λεπτομέρειες από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που έγιναν οι συνομιλίες σας (name, user ID, URL)

Τον τρόπο καταβολής των χρημάτων που πρότεινε και το που ζήτησε να στείλεις τα χρήματα.

Αφού συλλέξεις όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τον εκβιαστή. Κάνε τον Block. Για να δεις πώς να blockάρεις κάποιον χρήστη, δες εδώ.

Έλεγξε άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας ή λογαριασμούς σου στα social media, μήπως ο δράστης προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου, μέσω αυτών.

Ανέφερε το περιστατικό στο μέσο ή την πλατφόρμα που χρησιμοποίησες στην επικοινωνία σου με το δράστη. Δες πως εδώ. Επίσης, μπορείς να ζητήσεις από το μέσο αυτό να διαγράψει/ μετακινήσει όλες τις φωτογραφίες ή τα βίντεο σου από την πλατφόρμα και τις μηχανές αναζήτησης.

Μπορείς επίσης να απενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου στο συγκεκριμένο μέσο. Προσοχή όμως, ούτε κλείσιμο, ούτε σβήσιμο του λογαριασμού. Μόνο απενεργοποίηση. Με τον τρόπο αυτό όλα τα δεδομένα μπορούν να διαφυλαχθούν και να βοηθηθεί η Αστυνομία στη διερεύνηση της υπόθεσης. Επίσης με αυτό τον τρόπο, όταν η περιπέτεια αυτή τελειώσει, μπορείς να επαναφέρεις το λογαριασμό σου, χωρίς να χάσεις τις διαδικτυακές σου αναμνήσεις.

 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας, αν βρεθούμε σε μια τέτοια κατάσταση εκβιασμού. Αν και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, λόγω της έντονης ψυχολογικής πίεσης που ασκείται στο θύμα από την όλη κατάσταση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το θύμα θα πρέπει να ξέρει πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν. Πρώτη από όλους αυτούς η Αστυνομία, που μπορεί να ειδοποιηθεί είτε με μια επίσκεψη στον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό, είτε διαδικτυακά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών για ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Παρά τα πιο πάνω, πολλά θύματα και κυρίως τα ανήλικα θύματα, διστάζουν να απευθυνθούν απευθείας στην Αστυνομία. Είναι επιβεβλημένο ωστόσο να ζητήσουν βοήθεια και στήριξη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι καλό να απευθυνθούν σε ανθρώπους που εμπιστεύονται. Αυτοί θα μπορούσαν να ήταν οι γονείς ή άλλα μέλη της οικογένειάς τους, ή έστω φίλοι ή οι γονείς φίλων, καθηγητές ή προπονητές τους και γενικότερα άτομα της εμπιστοσύνης τους.

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΝ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Αν είσαι εσύ εκείνος, που κάποιο ανήλικο θύμα εμπιστεύεται. Αν κάποιος/α ανήλικος/η σου εκμυστηρεύτηκε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, να θυμάσαι ότι η δική σου στάση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική σταθερότητα του θύματος. Πρέπει να γνωρίζεις πως το θύμα νιώθει παγιδευμένο και πως δεν υπάρχει διέξοδος. Εσύ όμως πρέπει να ξέρεις, πως αυτό δεν ισχύει και πως εσύ, είσαι ο άνθρωπος που μπορεί να βοηθήσει.

 

Συμβουλές προς ανήλικους βοηθούς

Αν και εσύ είσαι ανήλικος και κάποιος/α φίλος/η σου, σου αναφέρει ότι έχει πέσει θύμα τέτοιου διαδικτυακού εκβιασμού, μίλησε μαζί του/της για το πώς νιώθει. Άκουσε προσεκτικά ότι έχει να σου πει. Συμβούλεψε τον/την να μιλήσει σε κάποιον ενήλικα ή να καταγγείλει άμεσα την υπόθεση στην Αστυνομία.

Να θυμάσαι πως όποιος κι αν είναι αυτός που εκβιάζει τον φίλο ή τη φίλη σου, διαπράττει αδίκημα και θα πρέπει να ενημερωθεί η Αστυνομία για να το διερευνήσει.

 

Συμβουλές προς ενήλικες βοηθούς

Αν κάποιος/α ανήλικος/η, που σε εμπιστεύεται επικοινωνήσει μαζί σου και σου εκμυστηρευτεί ότι είναι πιθανό θύμα διαδικτυακού εκβιασμού ή παρενόχλησης, μη διστάσεις να δώσεις τη βοήθειά σου. Πάρε τον έλεγχο και προσπάθησε να εμψυχώσεις το παιδί. Φρόντισε να νιώσει άνεση και ασφάλεια μαζί σου. Δείξε του ότι δεν ευθύνεται για την όλη κατάσταση. Αν δεν είσαι ο κηδεμόνας του, παρότρυνε το να μιλήσει στους γονείς του για το θέμα. Αν χρειάζεται προσφέρσου να μεσολαβήσεις, ώστε να ενημερώσει τους γονείς του.

 

Για να πετύχεις τα πιο πάνω μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις ακόλουθες συμβουλές:

Φρόντισε ώστε το θύμα να γνωρίζει ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί

Δώσε χρόνο στο θύμα για να σου πει όσα νιώθει. Άκουσε προσεκτικά όσα έχει να πει.

Μην κρίνεις το θύμα σε καμία περίπτωση

Ρώτησε το θύμα αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θα ήθελε να κάνεις

Διαβεβαίωσε το θύμα πως είναι εντάξει μαζί σου, αν θέλει να μιλήσει και σε κάποιο άλλο πρόσωπο για το θέμα. Βοήθησε το αν χρειάζεται να διευθετηθεί μια συνάντηση με το πρόσωπο αυτό

Στη συνομιλία σου με το θύμα, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, να θυμάσαι ότι είσαι ο πρώτος που μαθαίνει για το πρόβλημα και πως είσαι εκείνο το άτομο, που εμπιστεύεται. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους θα πρέπει να προβείς σε μια αξιολόγηση του κινδύνου.

 

Υπάρχουν τρεις ενότητες, που θα πρέπει να καλύψεις:

  1. Μάθε τι υλικό έστειλε το θύμα στον εκβιαστή:

 Ήταν φωτογραφίες, βίντεο ή άλλες προσωπικές πληροφορίες;

Νιώθει ντροπή για το περιεχόμενο αυτού του υλικού; Αν ναι, γιατί;

Οι πληροφορίες που έδωσε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε ο εκβιαστής να εντοπίσει το θύμα;

  1. Μάθε αν το θύμα συναντήθηκε ποτέ με τον εκβιαστή

Μάθε όσα περισσότερα γνωρίζει το θύμα για τον δράστη

Ρώτησε αν κατά τη συνάντηση τους το θύμα ένιωσε να απειλείται ή αν ένιωσε άβολα καθ’ οποιοδήποτε τρόπο

  1. Μάθε πως στάλθηκε αυτό το υλικό

Ρώτησε το θύμα πως άρχισε η συνομιλία του με τον εκβιαστή

Σε ποια πλατφόρμα έγινε η πρώτη επαφή και που συνεχίστηκαν οι συνομιλίες τους

Μάθε αν γίνεται, πόσοι άνθρωποι θα μπορούσαν να δουν το υλικό που έστειλε το θύμα

Αν βρεθείς ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση, να θυμάσαι πάντα, ότι η ασφαλέστερη οδός για να σταματήσει ο εκβιασμός περνάει από την Αστυνομία. Γι’ αυτό, βοήθησε ή παρότρυνε το θύμα, να καταγγείλει την υπόθεση. Οι αστυνομικοί ανακριτές έχουν τη γνώση, την εμπειρία και την εκπαίδευση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top