«Καταδικάστηκα σε φυλάκιση 10 μηνών γιατί προστάτευσα τις επιχειρήσεις μου και την περιουσία μου. Ήμουν πάντα αξιόχρεος, για την αγορά του Café Pralina κατέβαλα αμέσως τουλάχιστον 1,35 εκ. ευρώ και κατέληξα στη φυλακή επειδή δεν θέλησα να πληρώσω πάλι για οφειλές της εταιρείας που δεν μου είχαν αποκαλύψει οι πωλητές».
Του Φάνη Μακρίδη
Τα πιο πάνω λόγια αποτελούν ισχυρισμούς του επιχειρηματία Δημήτρη Χατζηαργυρού και μας μεταφέρθηκαν από οικείο του πρόσωπο, που τον επισκέφτηκε στις Κεντρικές Φυλακές όπου βρίσκεται από τις 12 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας, ThemaOnline, ο κ. Χατζηαργυρού καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών για επιταγή ύψους 150.000 ευρώ που είχε εκδώσει στο πλαίσιο εξαγοράς της διαχειρίστριας εταιρείας του Café Pralina το 2010. Επιταγή για την οποία -βάσει των όσων ισχυρίζεται- έδωσε εντολή μη πληρωμής της ενεργώντας νομότυπα.
Φιλικό πρόσωπο του κ. Χατζηαργυρού, μας μετέφερε θέσεις του Κύπριου επιχειρηματία από το σωφρονιστικό ίδρυμα, σε μια προσπάθεια –όπως μας αναφέρθηκε- να ξεκαθαρίσει κάποια πράματα, μετά την καταδίκη του, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν σχετικά.
Η συμφωνία για το Café Pralina
Στην τοποθέτηση το περιεχόμενο της οποίας μας διαβιβάστηκε, ο κ. Χατζηαργυρού αναφέρει τη δική του εκδοχή για το ιστορικό της συμφωνίας: «Βάσει της συμφωνίας για την εξαγορά του Café Pralina κατέβαλα άμεσα 1.350,000 ευρώ. Στο πλαίσιο –πάντα- της συμφωνίας εξέδωσα επιταγή 150.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα με βάση το συμβόλαιο θα δίδονταν στους πωλητές του Café Pralina κατά την τελείωση της συμφωνίας. Δηλαδή αν και εφόσον δεν προέκυπτε από τους λογιστικούς και άλλους ελέγχους ότι οι πωλητές είχαν εκκρεμότητες και δεν απέκρυπταν οφειλές/υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους, τότε θα τους δίδονταν οι 150.000 ευρώ. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι υπήρχαν χρέη της εταιρείας που δεν μου είχαν αποκαλυφθεί πριν από την αγορά της. Οφειλές ύψους 141.000 ευρώ. Κάτι που επιβεβαιώθηκε από τον έλεγχο γνωστού ελεγκτικού οίκου».
Συνάντηση στο δικηγορικό του κ. Παμπορίδη
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χατζαργυρού, η επιταγή των 150.000 ευρώ είχε δοθεί στον δικηγόρο του Γιώργο Παμπορίδη (και μετέπειτα υπουργό Υγείας): «Ο κ. Παμπορίδης ήταν μεσεγγυούχος δικηγόρος του αγοραστή της διαχειρίστριας εταιρείας του Café Pralina, δηλαδή εμένα (σημ. ο κ. Παμπορίδης απορρίπτει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο σε τοποθέτηση που έκανε στο ThemaOnline). Σε κάποια στιγμή όταν οι πωλητές διεκδίκησαν τα υπόλοιπα χρήματα, τις 150.000 ευρώ, είχαμε συνάντηση στο δικηγορικό γραφείο του κ. Παμπορίδη, όπου ξεκαθαρίστηκαν οι θέσεις μας, ότι δηλαδή με βάση και τον έλεγχο που έγινε από τον ελεγκτικό οίκο υπήρχαν οφειλές της εταιρείας που δεν μου είχαν αποκαλυφθεί. Ο κ. Παμπορίδης κι ενώ είχε λάβει από εμένα αμοιβή 22.000 ευρώ για τις υπηρεσίες του, αυτοβούλως έλαβε ρόλο διαιτητή στη διαφωνία μας με τους πωλητές του Café Pralina και έβγαλε απόφαση ότι θα έπρεπε από τις 150.000 ευρώ να καταβληθούν οι περίπου 80.000 ευρώ στους πωλητές. Από την πλευρά μου, είχα ασκήσει δικαίωμα stop payment για να μην πληρωθεί η επιταγή. Βασίστηκα στους όρους της συμφωνίας για εξαγορά της διαχειρίστριας εταιρείας του Café Pralina, αλλά και στον έλεγχο που έγινε και έδειχνε ότι είχαν αποκαλυφθεί οι υποχρεώσεις της επιχείρησης όταν την αγόραζα (βλ. χρέη τουλάχιστον 141.000 ευρώ)».
Στο δικαστήριο…
Σε ό,τι αφορά την εκδίκαση της υπόθεσής του, ο Κύπριος επιχειρηματίας υποστήριξε τα ακόλουθα: «Το δικηγορικό του κ. Παμπορίδη, που αυτοβούλως ανέλαβε ρόλο διαιτητή, άσκησε ιδιωτική ποινική εναντίον μου με την κατηγορία της ‘πρόκλησης μη εξόφλησης επιταγής’. Ακολούθησε η καταδίκη μου σε 10 μήνες φυλάκιση κατά τον τρέχοντα μήνα. Για μένα, το παράδοξο της όλης υπόθεσης είναι ότι ενώ το δικαστήριο έχει αποδεχθεί την έκθεση του ελεγκτικού οίκου, σύμφωνα με την οποία οι πωλητές μου είχαν αποκρύψει οφειλές της εταιρείας που ανέρχονταν σε τουλάχιστον 141.000 ευρώ, εντούτοις έκρινε πως ήταν αξιόποινη πράξη η άσκηση από πλευράς μου stop payment. Στην παράγραφο 26 της απόφασης του Δικαστηρίου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι θέσεις του ελεγκτικού οίκου για τις οφειλές της εταιρείας έγιναν αποδεκτές. Πώς γίνεται το δικαστήριο να τις υϊοθετεί και την ίδια ώρα να με καταδικάζει; Είχα κάθε λόγο να ασκήσω stop payment λειτουργώντας εντός του νομικού πλαισίου».
Η θέση του Γιώργου Παμπορίδη
Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τον τέως υπουργό Υγείας και δικηγόρο Γιώργο Παμπορίδη προκειμένου να λάβει τις θέσεις του για τα όσα ισχυρίστηκε ο Δημήτρης Χατζηαργυρού. Ο κ. Παμπορίδης μας ανέφερε ότι εξ αρχής είχε διοριστεί ως μεσεγγυούχος εγγυητής στη συμφωνία και ότι είχε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ρόλο διαιτητή. Τόνισε, μάλιστα, ότι η καταδίκη αφορά αδίκημα έκδοσης επιταγής χωρίς αντίκρισμα. «Υπάρχει απόφαση δικαστηρίου και υπάρχουν και τα πρακτικά της δίκης. Η απόφαση ξεκαθαρίζει πολύ σαφώς τα δεδομένα» σχολίασε σε σημείο των τοποθετήσεών του ο κ. Παμπορίδης. Μας ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Χατζηαργυρού είχε ισχυριστεί ότι έχασε το στέλεχος της επιταγής που είχε εκδώσει, θέση που δεν δέχθηκε το δικαστήριο.
(πιο κάτω απόσπασμα από την δικαστική απόφαση σε βάρος του Χατζηαργυρού που εκδόθηκε στις 12 Οκτωβρίου)
Έφεση από Χατζηαργυρού
Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή (19/10), μια εβδομάδα μετά την καταδίκη του, ο δικηγόρος του Δημήτρη Χατζηαργυρού, Γιάννης Ιωάννου, έχει καταχωρίσει έφεση με την οποία στρέφεται κατά της απόφασης του πρωτόδικου δικαστηρίου για φυλάκιση 10 μηνών του πελάτη του. Σύμφωνα με τα όσα μας αναφέρθηκαν, η νομική πλευρά του κ. Χατζηαργυρού επικαλείται κακοδικία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στον Στρόβολο: Πέθανε ο Κυριάκος Ηρακλέους - Δείτε φωτογραφία του
• Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία της δημοσιογράφου, Σούλας Χατζηκυριάκου
• Στεγαστικό σχέδιο για νεαρά ζευγάρια: Νέες διευκρινίσεις αναφορικά με τα απαραίτητα πιστοποιητικά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις