Παρόλο που η συνάντηση των δυο ηγετών την Παρασκευή δεν σηματοδοτεί επιστροφή σε πλήρεις διαπραγματεύσεις, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από αυτούς για να διατηρήσουν ανοικτό τον διάλογο για θέματα που έχουν σημασία και για τις δυο κοινότητες, περιλαμβανομένου του πιθανού ανοίγματος σημείων διέλευσης που συμφωνήθηκε το 2015, δήλωσε η Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Η κ. Σπέχαρ μιλούσε σε δεξίωση των Ηνωμένων Εθνών, στο Λήδρα Πάλας, την Τετάρτη το βράδυ, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία παρέστη και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Το παρών τους έδωσαν επίσης Ε/κ και Τ/κ πολιτικοί, ξένοι διπλωμάτες, θρησκευτικές ηγέτες της Κύπρου ή εκπρόσωποί τους, καθώς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών και από τις δυο κοινότητες.
Η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως στο σημείο που βρισκόμαστε βιώνουμε για μια ακόμη φορά μια κρίσιμη στιγμή στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο.
«Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για πάνω από ένα χρόνο, μια κατάσταση που έχει ελαχιστοποιήσει τις ελπίδες για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στις δυο κοινότητες», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως στην πρόσφατη έκθεσή του, έπειτα από τον πρόσφατο γύρο διαβουλεύσεων των Ηνωμένων Εθνών με τα μέρη, ο Γενικός Γραμματέας κατέληξε, παρόλα αυτά, στο συμπέρασμα πως οι προοπτικές για μια συνολική λύση «παραμένουν ζωντανές».
«Οι ημέρες και οι εβδομάδες που έπονται θα είναι κρίσιμες καθώς τα Ηνωμένα ‘Εθνη θα συνεχίσουν να διεξάγουν συζητήσεις με τις πλευρές προκειμένου να εκτιμήσουν τις δυνατότητες και τους τρόπους για επιστροφή σε ουσιώδεις συνομιλίες, προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως σε αυτό το κλίμα είναι ενθαρρυντικό που οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν στις 26 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η κ. Σπέχαρ υπογράμμισε εξάλλου τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, σημειώνοντας πως όπως ο Γενικός Γραμματέας έχει επανειλημμένα αναφέρει στις εκθέσεις του, ενώ οι ηγέτες έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τις συνομιλίες, όλοι οι Κύπριοι έχουν επίσης ρόλο να παίξουν και μπορούν να παρέχουν μια πραγματική ώθηση προς ανανέωση μιας επιτυχούς διαδικασίας.
Πρόσθεσε πως ελπίζει ότι οι ηγέτες θα λάβουν την υποστήριξη και ενθάρρυνση της κοινωνίας των πολιτών κατά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, «καθώς όλοι έχετε μερίδιο στο μέλλον αυτού του νησιού».
Η κ. Σπέχαρ ανέφερε εξάλλου πως οι φετινοί εορτασμοί για την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνων είναι αφιερωμένοι στη νεολαία, υπογραμμίζοντας τη σημασία των νέων στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.
Σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας επεσήμανε τον Ιούλιο και μέσω του Ψηφίσματος 2430 τη σημασία των νέων εντός του κυπριακού πλαισίου αναγνωρίζοντας το έργο της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και καλώντας τις δυο πλευρές να διευκολύνουν τις διακοινοτικές επαφές νέων. Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους επαφές είναι ζωτικής σημασίας «εάν έχουμε φιλοδοξίες για ένα κοινό όραμα και ένα κοινό μέλλον για αυτό το νησί».
Στο πλαίσιο της δεξίωσης στους παρευρισκόμενους μίλησαν και δυο νέες, η Τουρκοκύπρια Umay και η Ελληνοκύπρια Νάταλη, οι οποίες συμβάλλουν ενεργά σε δικοινοτικές δραστηριότητες για προώθηση των επαφών μεταξύ των ανθρώπων των δυο πλευρών στο νησί.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις