ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λέκκας: «Οι επόπτες ήθελαν να πάψει να υπάρχει ο Συνεργατισμός»

Λέκκας: «Οι επόπτες ήθελαν να πάψει να υπάρχει ο Συνεργατισμός»

Στις πιέσεις που ασκούσαν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές για ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του Συνεργατισμού, ευρισκόμενες παράλληλα σε ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν για εξυγίανση της τράπεζας, αναφέρθηκε καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, ο Παντελής Λέκκας, επικεφαλής της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, της Citi Group.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε, καταθέτοντας μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι η ανάθεση στη Citi Group της διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτή για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) έγινε στα τέλη Μαρτίου 2018.

Αν αποτύγχανε η διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ, είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, η τράπεζα θα έμπαινε σε διαδικασία εξυγίανσης και θα προσκαλούνταν να πάρουν όσα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της μπορούσαν οι άλλες τράπεζες για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. «Αυτή ήταν μια εναλλακτική που υπήρχε και η δική μας δουλειά ήταν να μην φτάσουμε εκεί», ανέφερε.

Ο κ. Λέκκας είπε πως υπήρχε πίεση από τους επόπτες για ολοκλήρωση της συναλλαγής όσο το γρηγορότερο δυνατό, ωστόσο κατάφεραν να τους πείσουν ότι μια τέτοια συναλλαγή χρειαζόταν περισσότερο χρόνο απ’ όσο πίστευαν.

«Έγινε εμφανές σε εμάς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και άλλοι στο ρυθμιστικό τομέα είχαν μια σαφή προτίμηση για λύση που δεν θα περιλάμβανε τη συνέχιση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας ως οντότητας» είπε, απαντώντας σε ερώτηση.

Κληθείς να δώσει τη δική του εκτίμηση για το ρόλο των εποπτικών αρχών ιδιαίτερα κατά το 2018 που προχώρησε η διαδικασία πώλησης της ΣΚΤ, είπε ότι από την αρχή του χρόνου η επιτόπια επίσκεψη (onsite inspection) των ευρωπαϊκών αρχών, που ζητήθηκε για την ΣΚΤ, σήμαινε στην πράξη ότι δεν υπήρχε νόημα να συνεχιστεί το πρόγραμμα για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο και για αρχική δημόσια προσφορά (Initial Public Offering – IPO).

Όπως ανέφερε, από τον Μάρτιο που άρχισε η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή και μετά, μέχρι την ολοκλήρωσή της στα τέλη Ιουνίου, οι εποπτικές αρχές, τόσο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού όσο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός είχαν εμπλακεί στενά στη διαδικασία. Ως μέρος των υποχρεώσεών μας μάς ζητήθηκε να τους ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις κάθε λίγες μέρες, κατανοώντας πάντοτε ότι το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού ήταν σε κατάσταση αναμονής για να εισέλθει (στη διαδικασία) σε περίπτωση που η διαδικασία μας δεν ήταν αξιόπιστη ή δεν υπήρχε ενδιαφέρον ή δεν προχωρούσε, ώστε να βάλει την τράπεζα σε διαδικασία εξυγίανσης. Κάθε προσπάθεια γινόταν για να κρατήσουμε το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης μακριά και να εργαστούμε με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, τη ΓΔ Ανταγωνισμού, το Υπουργείο Οικονομικών και τη ΣΚΤ για να βρούμε λύση», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, είπε πως παρόλο που η Ελληνική Τράπεζα ήταν τελικά ο μόνος προσφοροδότης, αυτή επέδειξε ωριμότητα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Είχαν μια πολύ υπεύθυνη στάση, διαπραγματεύτηκαν σταθερά όπως και μεις, αλλά όλοι κατανοούσαν ότι αυτό το οποίο διαπραγματευόμασταν και συζητήσουμε ήταν πιο σημαντικό και από τη Συνεργατική και την Ελληνική, ήταν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα το οποίο πέρασε πάρα πολλά και θέλαμε να αποφύγουμε επανάληψη των κινδύνων του 2013», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Τράπεζα ήταν καλύτερο από την πρότασή της που υποβλήθηκε τον Μάιο. Είμαστε ικανοποιημένοι που επιτεύχθηκε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ακόμα στην κατάθεσή του ότι οι όροι της συμφωνίας με την Αλταμίρα ήταν δίκαιοι για τη ΣΚΤ.

Τα ΜΕΔ στη ΣΚΤ η αιτία για έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτές λέει ηγετικό στέλεχος της Citi

Το ψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η συναλλαγή για διαχωρισμό σε καλή και κακή τράπεζα ήταν η αιτία για την έλλειψη ενδιαφέροντος από επενδυτές για την Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Alexander Pretzner, Co-Head της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) του Citi Group.

O κ. Pretzner κατέθεσε μέσω τηλεδιάσκεψης στην Επιτροπή και στη σύντομη τοποθέτησή του είπε ότι συμφωνεί με όσα κατέθεσε προηγουμένως ο Παντελής Λέκκας, Managing Director του EMEA του Citi Group.

Ο κ. Pretzer ανέφερε ότι η κατάσταση στη ΣΚΤ έχρηζε εμπλοκής ενός τοπικού φορέα λόγω του μεγέθους της αγοράς και ότι δεν υπήρξε αξιόπιστο ενδιαφέρον από στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. Ανέφερε ότι ενδιαφέρον επέδειξαν αρχικά οι Alpha Bank και Eurobank αλλά για μικρό τμήμα του χαρτοφυλακίου, για λίγα εκατομμύρια, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξ` ου και προχώρησαν άλλες προτάσεις και όχι αυτές, πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τους όρους συναλλαγής με την Altamira για τα ΜΕΔ, ο κ. Pretzner είπε πως έγινε εξέταση της προοπτικής η τράπεζα να ανακτήσει τις ζημιές σε σύμπραξη με ένα εξωτερικό μέρος για επιτάχυνση εξυπηρέτησης των δανείων αυτών.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top