Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να απλοποιήσουν τα συμβόλαιά τους, ώστε να είναι κατανοητοί οι όροι στους πελάτες τους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ενώ δεν απέκλεισε να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για το θέμα.
Στην Επιτροπή Θεσμών συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση του θέματος αναφορικά με τη λειτουργία του θεσμού της Εφόρου Ασφαλίσεων, με επικέντρωση στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλισμένων.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν επίσης ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, η Έφορος Ασφαλιστικών Εταιρειών Βικτώρια Νάταρ και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Στέφη Δράκου.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι «οι ασφαλιστικές εταιρείες, αν θέλουν να διατηρήσουν το καλό τους όνομα στην αγορά, πρέπει να είναι ξεκάθαρες στο τι προσφέρουν, ώστε να είναι κατανοητό στον πολίτη».
Ανέφερε παράλληλα ότι ακούγονται αρκετά παράπονα από πάρα πολλούς ασφαλισμένους, καθώς «την ώρα των πληρωμών τα πράγματα αλλάζουν».
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι υπάρχει μηχανισμός για υποβολή παραπόνων των ασφαλισμένων προς την ασφαλιστική εταιρεία, ενώ αν δεν ληφθεί απάντηση εντός 15 ημερών, υπάρχει η δυνατότητα να απευθυνθούν στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για διαμεσολάβηση.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου, πρέπει να απλοποιηθεί η γλώσσα που είναι γραμμένα τα συμβόλαια για τους καταναλωτές, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και να σταλούν οδηγίες στους ασφαλιστές να είναι ξεκάθαροι ως προς το τι προνοούν τα συμβόλαια.
Κατέληξε, λέγοντας ότι ζητήθηκαν στοιχεία από τις εταιρείες και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, ώστε να διαφανεί αν χρειάζεται να επέμβει νομοθετικά η Βουλή.
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε από την πλευρά της ανησυχία για κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να έρθουν σε συμβιβασμό με ασφαλισμένους, όπως για παράδειγμα μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα.
«Λόγω της χρονοβόρου διαδικασίας στις δικαστικές αίθουσες, πολλές φορές ο πολίτης πέφτει θύμα εκβιασμού», είπε η κ. Χαραλαμπίδου, καθώς έχει να διαλέξει μεταξύ μιας αποζημίωσης που κινείται στο κατώτατο όριο από τη μια και χρονοβόρων δικαστικών διαδικασιών από την άλλη.
«Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να λυθεί και ίσως θα πρέπει να ρυθμιστεί και νομοθετικά», ώστε να μην θυματοποιείται και δεύτερη φορά ο πολίτης, σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στα σχέδια ασφάλισης που επιλέγουν και να γνωρίζουν τι απαιτήσεις μπορούν να έχουν.
Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε τέλος ότι το ΑΚΕΛ ενέγραψε στην Επιτροπή Θεσμών θέμα για τις παρεμβάσεις της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης σε δημοσιογράφους, ζητώντας να εξεταστεί η πιθανή παραβίαση εκ μέρους της Αρχής διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις