ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: «Η πολιτική ελευθερία και η μετριοπάθεια τα ζητούμενα κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας»

Συλλούρης: «Η πολιτική ελευθερία και η μετριοπάθεια τα ζητούμενα κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας»

Η «πολιτική ελευθερία» και η «μετριοπάθεια» θα πρέπει να διέπουν την άσκηση της κυρίαρχης κρατική εξουσίας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης στο χαιρετισμό του στο συνέδριο: «Προεδρική Δημοκρατία vs. Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, η επιζητούμενη κατά τον Montesquieu «πολιτική ελευθερία» και «μετριοπάθεια» πρέπει να διέπουν την άσκηση της κυρίαρχης κρατικής εξουσίας οποιοδήποτε κι αν είναι το πολίτευμα, Προεδρική ή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι , αναντίλεκτα, σε κοινωνίες στις οποίες ενσυνείδητα αφέθηκε να εκκολαφθούν ψήγματα δεσποτισμού και απολυταρχικών στοιχείων, κράτη στα οποία τη μετριοπάθεια υποκατέστησε η αλαζονεία της εξουσίας και ο φόβος, και όπου στη σφαίρα του πολιτικά παραδεκτού εμφιλοχώρησε η άσκηση της απόλυτης κυριαρχίας του ενός, ολέθριες και δραματικές υπήρξαν οι συνέπειες.  Άλλωστε, είπε, πέραν της όποιας τυπολογίας, είτε αυτή είναι η αριστοκρατία και η «Πολιτεία» του Αριστοτέλη είτε το αβασίλευτο πολίτευμα, η μοναρχία ή η δεσποτεία του Montesquieu, η αναζήτηση της πολιτικής ελευθερίας υπήρξε πάντοτε το ζητούμενο και στο ίδιο πλαίσιο, η καταδίκη κάθε μορφής δεσποτισμού και τυραννίας, όπως κι αν τα φαινόμενα αυτά ερμηνεύονται στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η διάκριση των εξουσιών, αυστηρή ή/και λιγότερο αυστηρή, αρχή η οποία αποτελεί τη βάση κάθε σύγχρονου δημοκρατικού κράτους, διασφαλίζει ότι, ναι μεν η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία αποτελούν θεσμούς και όργανα του ενός και μόνον κράτους, ταυτόχρονα όμως ένα σύστημα ελέγχου και ισορροπιών (checks and balances) βρίσκεται σε ισχύ στο κράτος δικαίου, ως μέσο εξισορρόπησης εξουσιών και πάταξης κάθε τάσης δεσποτικής διακυβέρνησης και απολυταρχισμού εν τη γενέσει τους.

Αναφερόμενος στο δοτό Σύνταγμα των Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου, είπε ότι παρά την αμφίβολη αρχικά βιωσιμότητά του ως «παραχωρημένου συντάγματος» και όχι ως προϊόντος των συνήθων δημοκρατικών διαδικασιών, το Κυπριακό  Σύνταγμα ως ο υπέρτατος νόμος του Κράτους, και συνακόλουθα η Προεδρική Κυπριακή Δημοκρατία, λειτούργησαν χωρίς προβλήματα, και στην πορεία και μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να λειτουργούν υποδειγματικά ως προς τις επιμέρους πτυχές αυτού καθ’ εαυτού του πολιτεύματος.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον του συνεδρίου σε μια εποχή αναβίωσης ολοένα και πιο έντονα διάφορων μορφών άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας και βούλησης για μεγαλύτερη εμπλοκή των πολιτών στη χάραξη πολιτικής και στη λήψη αποφάσεων, σε μια εποχή ανάπτυξης νέων μορφών δημοκρατίας,  όπως η ηλεκτρονική δημοκρατία (e-democracy), η οποία καθιστά τους πολίτες συνδημιουργούς πολιτικής και νόμων, δίδοντάς τους τρόπο έκφρασης όπως και την ευκαιρία να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην καρδιά των κυβερνητικών διεργασιών μέσω του Διαδικτύου με απόλυτη ελευθερία έκφρασης και λόγου.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top