ΔΙΕΘΝΗ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Στρέφουν την πλάτη στην ΕΕ οι Τούρκοι – Θέλουν το ΝΑΤΟ

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Στρέφουν την πλάτη στην ΕΕ οι Τούρκοι – Θέλουν το ΝΑΤΟ

«Ξεθωριάζει» για τους Τούρκους πολίτες η άλλοτε θελκτική προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία θέλουν μόνο να επισκέπτονται, ή την βλέπουν μόνο ως περιοχή εργασίας/ εκπαίδευσης.

Αντίθετα, το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα την αίγλη του στην τουρκική κοινή γνώμη.

Η άλλοτε κυρίαρχη φιλοευρωπαϊκή τάση στην τουρκική δημοκρατία φαίνεται να χάνει σταθερά έδαφος, σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης σφυγμομέτρησης της τουρκικής εταιρείας Metropoll για λογαριασμό του αμερικανικού Ινστιτούτου CAP (Center for American Progress).

Οι Τούρκοι στρέφουν στην πλάτη στην ΕΕ, με το 50% των ερωτώμενων να απαντά αρνητικά στην ερώτηση «Θέλετε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ;» και μόνο το 49% να δηλώνει «ναι». 1% των πολιτών απάντησε ότι δεν ξέρει/ δεν απαντά. Συγκριτικά, στις αρχές του 2000 -αρχική περίοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες- το ποσοστό υποστήριξης στην ΕΕ έφτανε έως και το 75%.

Το 46% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, επιθυμεί η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ, ενώ το 52% απαντά αρνητικά. Στο κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) , που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, το 56% των εκλογέων δηλώνει θετικό στην ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ 43% απαντά «όχι». Στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) του Μπαχτσελί μόλις το 39% στηρίζει την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 61% δεν θέλει την Τουρκία μέρος της Ένωσης. Η μεγαλύτερη στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας συναντάται στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 60%.

Πάντως, 65% των Τούρκων έχουν μια πιο σαφώς πιο «θερμή» στάση όσον αφορά τα ταξίδια, την εργασία ή την εκπαίδευση στην ΕΕ. 61% των πολιτών που ψηφίζουν ΑΚΡ λένε «ναι» σε ταξίδια, εργασία και εκπαίδευση στην Ευρώπη. Το 55% των εκλογέων του MHP επίσης επιθυμεί να ταξιδεύει για αναψυχή εργασία και εκπαίδευση στην Ένωση, ενώ 77% των ψηφοφόρων του CHP λέει επίσης «ναι».

Πάντως, οι Τούρκοι πολίτες που ρωτήθηκαν εάν επιθυμούν να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ εμφανίζονται σαφώς πιο «θερμοί» έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με 55% των ερωτώμενων να απαντά «ναι» και μόνο 27% «όχι». 18% των ερωτώμενων δεν απαντά «δεν ξέρω/ δεν απαντώ». Παραμονή στο ΝΑΤΟ θέλει το 58% των εκλογέων του ΑΚΡ, το 59% του CHP και το 65% του ΜHP.

ΠΗΓΗ: skai.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top