Αναδεικνύουν το άγνωστο κάστρο της Αγλαντζιάς – Απλησίαστο τέσσερις δεκαετίες

Αναδεικνύουν το άγνωστο κάστρο της Αγλαντζιάς – Απλησίαστο τέσσερις δεκαετίες

Κι όμως υπάρχει Κάστρο στην Αγλαντζιά και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αρχαίων μνημείων από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Το μοναδικό Κάστρο της Αγλαντζιάς βρίσκεται στον μικρό Άρωνα και ελάχιστα άτομα το επισκέφθηκαν από το 1974.

Σύμφωνα με τον Λουκά Πάρπα («Ο Φιλελεύθερος»), σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Δήμου Αγλαντζιάς υπό τον δήμαρχο Χαράλαμπο Πετρίδη, στην παρουσία του υπουργού Άμυνας, του αρχηγού του ΓΕΕΦ, της διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων διαφάνηκε ότι υπάρχει θέληση να επιδιορθωθεί και να αναδειχθεί το Κάστρο Λα Κάβα.

Το Κάστρο κτίστηκε από τον βασιλιά Ιάκωβο Α’ τον 14ο αιώνα και λόγω της γειτνίασης με φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς δεν αξιοποιήθηκε μέχρι σήμερα.

Η Εθνική Φρουρά έδωσε τη συγκατάθεσή της για το έργο, με τον όρο να μην τεθεί θέμα μετακίνησης του υφιστάμενου φυλακίου.

Το Κάστρο Λα Κάβα αποτελούσε προπύργιο της Λευκωσίας μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου από τους Γενουάτες.

Το όνομα οφείλεται στην ύπαρξη μεγάλης στέρνας στο σημείο όπου οικοδομήθηκε, ενώ το 1426 καταστράφηκε από την εισβολή των Μαμελούκων.

Καταστράφηκε ξανά από τους Βενετούς το 1570, όμως η οριστική καταστροφή επήλθε όταν ο Αρχιεκπίσκοπος Σωφρόνιος έδωσε οδηγίες να αφαιρεθεί από τα ερείπιά του μεγάλη ποσότητα από πέτρες για να χρησιμοποιηθούν στην ανέγερση της εκκλησίας της Φανερωμένης το 1870.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Το «blame game» του Τατάρ με τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες για το κυπριακό

Τρεις μήνες απομένουν ουσιαστικά μέχρι την επόμενη πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, που θα διεξαχθεί στη Γενεύη και τα βήματα τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν προσδίδουν καμία νότα αισιοδοξίας, το αντίθετο μάλλον, με τους δύο ηγέτες να συνεχίζουν το πήγαινε-έλα για τα όσα συμφωνήθηκαν στη Γενεύη τον περασμένο Μάρτιο, σε ότι αφορά στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.