Σε επέκταση της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμένος, ύστερα από συναντήσεις την Τρίτη (9/10) με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στο Πεντάγωνο και τον υπουργό, αναπληρωτή Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σε ερώτημα αν συζητήθηκε το θέμα με την κυπριακή ΑΟΖ , ο Έλληνας υπουργός είπε ότι «προχωράμε σε συνεργασία για την επέκταση της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Νομίζω ότι είναι σαφές αυτό που είπα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Dana W. White η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε για να επιβεβαιώσει τη μακρόχρονη αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
«Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Καμμένο για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του με τη βάση Υποστήριξης Ναυτικής Δραστηριότητας της Σούδας, έναν κρίσιμο κόμβο εφοδιασμού. Ο υπουργός Μάτις επαίνεσε επίσης τον κ. Καμμένο για τη δέσμευση της Ελλάδας σε ποσοστό 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές της δαπάνες και την πρόσφατη υπογραφή της αναβάθμισης των F-16 ύψους 1,5 δισ. δολαρίων», είπε ο κ. White.
Ο εκπρόσωπος ανέφερε τέλος ότι ο κ. Μάτις ευχαρίστησε επίσης τον Έλληνα υπουργό Άμυνας για τις πρόσφατες ενέργειες της χώρας του για την καταπολέμηση των ρωσικών κακοηθών δραστηριοτήτων στην περιοχή και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν να κρατούν τη Ρωσία υπόλογη.
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους πριν τη συνάντηση, ο Τζέιμς Μάτις χαρακτήρισε την Ελλάδα σταθερή και εξαίρετη σύμμαχο.
«Ο κόλπος της Σούδας είναι ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια προσέγγισης στη Μεσόγειο… έχουμε πολύ στενή συνεργασία συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μου επαφών με τον υπουργό Άμυνας. (Η Ελλάδα) είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος σε όλους τους τομείς από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ως τη στήριξη που παρέχουν στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και τη στρατιωτική μας συνεργασία συν τη διπλωματική μας συνεργασία στις Βρυξέλλες», είπε.
Σε δηλώσεις του προς του Έλληνες δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πάνος Καμμένος σημείωσε πως για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια είχε την ευκαιρία να δει επισήμως τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, με τον οποίο είχαν μία εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διεθνών οργανώσεων στις οποίες οι δύο χώρες συμμετέχουν.
«Η Ελλάδα αυτά τα τρία χρόνια μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει χτίσει μια πάρα πολύ στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα, έχοντας προχωρήσει προγράμματα όπως αυτά της αναβάθμισης των F16 και των P-3 Orion. Παράλληλα έχουμε δεχτεί από τις ΗΠΑ δωρεάν στρατιωτική βοήθεια σε πολύ σημαντικό υλικό, όπως αυτή των Chinook, των Kiowa και άλλων μέσων που δεν είναι ανακοινώσιμα», είπε.
Ο κ. Καμμένας τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης που πλέον έχουν χτίσει με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό έχουν αναθέσει ουσιαστικά στην Ελλάδα το ρόλο του κέντρου του άξονα σταθερότητας προς τα νότια με την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και άλλες, αλλά και προς τα βόρεια με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία – χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – και την ΠΓΔΜ.
«Θεωρώ ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, το επόμενο βήμα θα είναι η υπογραφή κοινών αμυντικών συμφωνιών, σε επίπεδο διακρατικών συμφωνιών, που θα βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά και ουσιαστικά στο χτίσιμο της νέας ενεργειακής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή», είπε ο κ. Καμμένος, δηλώνοντας παράλληλα ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μετά την εποχή της οικονομικής κρίσης, προς την Ελλάδα και προς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Ερωτηθείς για το θέμα των Σκοπίων, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας τόνισε στους δημοσιογράφους ότι η δική του θέση είναι γνωστή και απόλυτα σαφής.
«Αλλά, πρόσθεσε, και από ό,τι φαίνεται νομίζω ότι οι εξελίξεις πλέον εκεί οδηγούν. Θεωρώ ότι η επόμενη φάση θα είναι η δημιουργία διακρατικών συμφωνιών που θα λύσει το πρόβλημα της αστάθειας. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα θα λυθούν με τη συναίνεση των λαών», πρόσθεσε.
Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι ο κ. Μάτις άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ως ενδεχόμενο την πιθανότητα για νέα στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος είπε ότι «υπάρχουν δομές, οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μπει πλέον σε μία περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών, υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές πληροφορίες, πάρα πολλά νέα μέσα τα οποία έχουν αναπτύξει οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και με την παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορούν να μας βοηθήσουν πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική».
Αναφορικά με τις νέες απειλές Ερντογάν ότι θα βγάλει το ερευνητικό σκάφος «Πορθητής» στο τέλος του μήνα στη Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας είπε πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποκτήσει αυτή τη γεωπολιτική θέση γιατί σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο.
«Πιστεύω ότι ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία το γεγονός ότι ενώ εκείνοι κράτησαν δύο Έλληνες αξιωματικούς, για περίπου έξι μήνες χωρίς καν να έχουν αποδοθεί κατηγορίες, εμείς μόλις πιάσαμε δύο Τούρκους στα σύνορά μας τους απελευθερώσαμε την ίδια ώρα. Γιατί, πράγματι, μεθοριακά επεισόδια υπάρχουν και πρέπει να λύνονται με άλλο τρόπο. Η πολιτική των προκλήσεων, των απειλών και του «τσαμπουκά» θα μπορούσα να πω, δεν οδηγεί ποτέ σε καλό. Θεωρώ ότι έχει συμφέρον και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι με την Ελλάδα πρέπει να ζήσει ειρηνικά. Από εκεί και πέρα, γνωρίζει καλά ότι όποιος αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία, θα πάρει άμεσα την πιο σκληρή απάντηση που υπάρχει», σημείωσε.
Νωρίτερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών.
Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερ ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζήτησαν τη στρατηγική σημασία της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και ανέλαβαν τη δέσμευση να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών».
Πρόσθεσε ότι ο κ. Σάλιβαν επαίνεσε τη συμβολή της Ελλάδας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, οι δύο αξιωματούχοι χαιρέτισαν την επικείμενη έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας τον Δεκέμβριο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Στις 19:00 η απόφαση του διαιτητή!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις