ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον έκτο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ΕΕ παρουσιάζει η Κύπρος

Τον έκτο ψηλότερο δείκτη κάλυψης ρευστότητας στην ΕΕ παρουσιάζει η Κύπρος

Τον έκτο ψηλότερο Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, λόγω της επιστροφής των καταθέσεων σε συνδυασμό με τον ακόμη χαμηλό ρυθμό παραχώρησης δανείων.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος (βάσει στοιχείων του 2017) ξεπερνά το 250%, υπερβαίνοντας το 147% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ και υπερδιπλάσιος του ορίου του 100% που θέτει η οδηγία της Βασιλείας ΙΙΙ.

Η εποπτική απαίτηση του δείκτη κάλυψης ρευστότητας έχει τεθεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε βραχυπρόθεσμες αναταραχές στην ρευστότητά τους. Βάσει των απαιτήσεων που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, οι τράπεζες καλούνται να καλύπτουν τουλάχιστον το 100% των καθαρών εκροών τους σε περίοδο τριάντα εργάσιμων ημερών.

Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας άνω του 300% παρουσιάζουν η Λετονία και η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία και άνω του 250% έχουν η Λιθουανία και η Κύπρος. Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι υπόλοιπες χώρες έχουν δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω από 200%. Μόνο η Ελλάδα διαθέτει δείκτη κάλυψης ρευστότητας κάτω του 100%, καθώς έχει αξιοποιήσει τα ρευστά διαθέσιμά της, κάτι που επιτρέπεται από την οδηγία κεφαλαιακών απαιτήσεων σε περιόδους κρίσης.

 

Κάλυψη από καταθέσεις

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βασίζεται σε πολύ υψηλό ποσοστό στις καταθέσεις για να πληροί τις απαιτήσεις ρευστότητας.

Ειδικότερα το 20% (έναντι των συνολικών περιουσιακών στοιχείων) των ρευστών διαθεσίμων προέρχεται από καταθέσεις και μόλις το 5% από τίτλους και άλλα άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία κατηγορίας 1 από τα οποία εξαιρούνται τα καλυμμένα ομόλογα.

Τα ρευστά της κατηγορίας 1, όπως μετρητά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες, θεωρούνται εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Άλλα τραπεζικά συστήματα ακολουθούν διαφορετικό μοντέλο. Για παράδειγμα το μείγμα των ρευστών στην Γερμανία αποτελείται από μετρητά και καταθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες σε ποσοστό 10%, το 7% σε τίτλους κατηγορίας 1, καλυμμένα ομόλογα και άλλα ρευστά διαθέσιμα κατηγορίας 2Α και 2Β.

Σημειώνεται ότι βάσει του κανονισμού της ΕΕ 2015/61, ένα τραπεζικό ίδρυμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εποπτική του ρευστότητα για κάλυψη των καθαρών εκροών σε περιόδους κρίσης με αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας να υποχωρήσει κάτω από το 100%.

Ωστόσο το εν λόγω τραπεζικό ίδρυμα πρέπει να ενημερώσει τις εποπτικές αρχές και να υποβάλει χωρίς καθυστέρηση πλάνο σταδιακής συμμόρφωσης με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε

• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο

• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»

• Μαρινέλλα: H επίσκεψη του Αντώνη Ρέμου στο νοσοκομείο και τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της



Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση μελών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, της Μ.Μ.Α.Δ. και της Υ.Δ.Α.Π. εντοπίστηκε, γύρω στις 2 μ.μ. και συνελήφθη ο 49χρονος καταζητούμενος, ο οποίος απέδρασε ενώ βρισκόταν υπό φρούρηση σε ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top