Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε την Πέμπτη (4/10) ότι ο ίδιος βλέπει «το εθνικό τσουνάμι να έρχεται» και κάλεσε όλους, πολιτικές δυνάμεις και κοινωνία, να στηρίξουν την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό όπως αυτή εκφράστηκε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και να στείλουν ισχυρά μηνύματα στο διεθνή παράγοντα ότι δεν συμβιβάζονται με την ντε φάκτο κατάσταση, κάτι που δεν εισπράττεται εκτός Κύπρου.
Ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτι, ανέφερε σε σχέση με τη συνάντηση ότι την ενημέρωσε για τις επαφές του στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη, και πρόσθεσε ότι κάποιες από τις επαφές του είχαν γίνει και με τη βοήθεια και τη στήριξη της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο.
Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε, όπως είπε, για μια ακόμη φορά ότι είναι τέτοιες οι συγκυρίες που είναι αναβαθμισμένες οι σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ.
«Έχουμε το θέμα της ενέργειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι Αμερικανοί δεν ήρθαν για τουρισμό, ήρθαν και θα μείνουν στα θέματα ενέργειας».
Εξέφρασε «για μια ακόμη φορά τη βεβαιότητα πως το πρόγραμμα της Exxon-Mobil θα γίνει. Η γεώτρηση θα γίνει». Και δεν εκτιμώ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ, «ότι θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει στην Exxon-Mobil της Αμερικής αυτά που έκανε της ENI της Ιταλίας».
Σε ερώτηση τι νομίζει μπορεί να κάνει ο αμερικανικός παράγοντας για να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν στρατηγικοί φίλοι». Υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα. Σήμερα, πρόσθεσε, «τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και οι ενεργειακοί τους σχεδιασμοί συμπίπτουν με τα στρατηγικά συμφέροντα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας».
«Και πρέπει να το εκμεταλλευθούμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι «οι συγκυρίες δεν δημιουργούνται, δεν τις προγραμματίζεις, ούτε τις πλάθεις. Απλά συμβαίνουν και πρέπει να τις εκμεταλλευθείς την ώρα που συμβαίνουν, διαφορετικά, οι ευκαιρίες είναι σαν το τρένο, δεν περιμένει τον επιβάτη. Ο επιβάτης πρέπει να μπει στο τρένο στο σωστό σταθμό».
Σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται από πλευράς ΑΚΕΛ προς την Κυβέρνηση ότι αφήνεται ανοιχτό το παράθυρο στο ζήτημα των δύο κρατών, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα».
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το πιο επίσημο βήμα που μπορεί να υπάρχει στον κόσμο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε την πρόθεση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη αμέσως του διαλόγου με βάση τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες», τόνισε ο κ. Νεοφύτου.
Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «για να υπάρξει ταγκό, χρειάζεται ντάμα. Μόνος του δεν μπορεί να χορέψει».
Σε ερώτηση αν σε περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε διάλογο η δική μας πλευρά απλώς θα περιμένει «στο φουαγιέ», απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «γι` αυτό και ήμουν έντονος τις τελευταίες μέρες».
«Είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία, όπως εδώ και δεκαετίες, μεθοδευμένα και στρατηγικά, με την πάροδο του χρόνου ξεδιπλώνει την υλοποίηση των στρατηγικών της», είπε. Και θεωρώ, πρόσθεσε, «πως πολύ μεθοδευμένα η Άγκυρα θέλει να βάλει πέρα το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ)».
Και δεν θέλει η Τουρκία, συνέχισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, «να βάλει ταφόπλακα στο μοντέλο λύσης ΔΔΟ για να μας προτείνει το ενιαίο κράτος. Για να μας προτείνει τη λύση, την οποία βλέπουμε ως ιδεατή ως ε/κ πλευρά». Θέλει, σημείωσε, «να σκοτώσει το πλαίσιο της ΔΔΟ για να φέρει στο τραπέζι τα δύο κράτη, είτε ευθέως είτε συγκεκαλυμμένα». Και ουσιαστικά, είπε, «αυτό που δεν πέτυχε το 1960 με το «ταξίμ» να προσπαθεί να το φέρει τώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Γι` αυτό και χρειάζεται εγρήγορση. Γι` αυτό και χρειάζεται να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και εμείς αυτό πράττουμε», είπε. «Να γίνουμε ασπίδα ενάντια σε οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι «δεν σηκώνει η Κύπρος τουρκικό κράτος εντός της Κύπρου».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν θεωρώ ότι ο διεθνής παράγοντας και τα Ηνωμένα Έθνη θα επιλέξουν μια διαδικασία παρατεταμένων συνομιλιών». Αυτή είναι η εικόνα που έχω, σημείωσε. Είτε, πρόσθεσε, «θα ξεκινήσουν συνομιλίες και θα είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα, αλλά σύντομες, είτε δεν θα ξεκινήσουν ποτέ».
Κληθείς να πει πως θα καθοριστεί το «σύντομα», ανέφερε ότι «δεν είναι το τι θέλω. Είναι το τι διαβάζω και να μου επιτρέψετε με πολλή ειλικρίνεια να το πω: Δεν βλέπω να είναι διατεθειμένα τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν μια διαδικασία ατέρμονη, που θα φάμε ακόμη 44 χρόνια να συνομιλούμε». «Σίγουρα δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε χρονοδιαγράμματα, αλλά πρέπει να πεισθούν ότι υπάρχει το έδαφος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις», είπε.
Σε ερώτηση γιατί να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις αν η Τουρκία δεν επιθυμεί τη λύση, απάντησε ότι «εγώ αν ήμουν η Τουρκία δεν θα ήθελα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις τώρα». Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση στη γείτονα χώρα, στις κυρώσεις εναντίον της από την Αμερική και τις τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
«Έχω ανάγκη την Ευρώπη ως Τουρκία, μια Ευρώπη που είναι μέλος η Κύπρος. Και για να πάρω κάτι από την Ευρώπη προϋπόθεση είναι η επίλυση του Κυπριακού», σημείωσε. Άρα, είπε, «δεν είναι κατάλληλος καιρός για την Τουρκία, γι' αυτό και η δική μου η εκτίμηση ότι αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου «είναι επιπρόσθετος λόγος εμείς να υπερβάλουμε εαυτόν. Όλοι. Όλοι. Έχουμε καιρό να κάνουμε κριτικές όλοι».
«Επειδή είναι αδιάλλακτη η Τουρκία και επειδή δεν βολεύει την Τουρκία να επαναρχίσει ο διάλογος, πρέπει να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να μοιρολατρούμε»; διερωτήθηκε.
«Εγώ δεν θα κάτσω με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Να στείλω αυτό το μήνυμα. Την θέλησή μας. Να νοιώσουν οι ξένοι ότι εμείς ως κοινωνία έχουμε πάθος για τη λύση», είπε.
Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου «δεν είναι αρκετό ο εκάστοτε εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσπαθεί». Αυτό, είπε, «δεν είναι αρκετό». «Χρειάζεται και ισχυρά μηνύματα από την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις», σημείωσε. «Και ξεθώριασε το πάθος», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στο πέρασμα του χρόνου, λέγοντας ότι «φαίνεται μια κόπωση». «Και αν φαίνεται μια κόπωση εντός του εσωτερικού, αντιλαμβάνεστε ότι ενδεχομένως να κουράσαμε και τους ξένους», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι «όταν πριν περίπου από 10 χρόνια από αυτή την αίθουσα και από αυτή την θέση προειδοποιούσα για την οικονομική κατάρρευση που ερχόταν, ήμουν ο κινδυνολόγος, δεν με πίστευε κανείς».
«Βλέπω το εθνικό τσουνάμι να έρχεται. Δεν μπορώ ούτε να σιωπήσω, ούτε να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε. «Όσες κατηγορίες και από οποιουσδήποτε και αν προέρχονται», είπε.
«Τ’ άκουσα και χθες από κάποιους ‘άρχισε να κινδυνολογεί ο Αβέρωφ’», ανέφερε, προσθέτοντας ότι: «Όχι, δεν κινδυνολογώ». Βλέπω, σημείωσε, «τι έρχεται για την πατρίδα μου. Κι αν για την οικονομία μια οικονομική κρίση αφήνει πίσω της πληγές. Θα έρθει η ώρα που θα έχεις την οικονομική ανάκαμψη. Αν χάσεις πατρίδες, δεν τις ξανακερδίζεις πίσω».
Σε άλλη ερώτηση, επανέλαβε «δεν είναι αρκετές οι προσπάθειες, οι επίπονες και οι επίμονες του Προέδρου. Χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε. Χωρίς να διαταράξουμε το εσωτερικό μας μέτωπο. Όλοι μας».
Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «ο άλλος που είναι στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον, που είναι στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Μόσχα να νοιώσει ότι υπάρχει ένα πάθος από αυτή την κοινωνία, από αυτή την κοινότητα, ότι δεν συμβιβάζεται με την ντε φάκτο κατάσταση. Και πολύ ταπεινά το λέω: δεν εισπράττεται αυτό το μήνυμα εκτός Κύπρου».
KYΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις