Ο τερματισμός της λειτουργίας ιατρικών κέντρων στους κυβερνητικούς οικισμούς και ο αντίκτυπος που έχει στους πρόσφυγες της περιοχής συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.
Η Επιτροπή Προσφύγων στηρίζει μεν τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας, αφού θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες, ωστόσο, απαιτεί να ληφθούν άλλες αποφάσεις, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ηλικιωμένων προσφύγων που κατοικούν στους προσφυγικούς οικισμούς.
Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι «σήμερα μέσα από την ενημέρωση ακούσαμε ότι δεν θα τερματιστεί η λειτουργία των Κέντρων, αλλά θα γίνει συμπλεγματοποίηση για να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες», σημειώνοντας πως όσον αφορά τους προσφυγικούς συνοικισμούς «είναι γνωστόν ότι σήμερα ζουν κυρίως ηλικιωμένοι, για τους οποίους ο τερματισμός λειτουργίας του ιατρείου, που έστω και μία φορά την εβδομάδα που λειτουργεί, εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών».
«Οπόταν αν τερματιστεί η λειτουργία τους και μεταφερθεί στο όποιο ιατρικό κέντρο καλύτερο και αναβαθμισμένο, απαιτείται να ληφθούν άλλες αποφάσεις, όπως τρόποι μεταφοράς, δρομολόγια τέτοια που να ικανοποιούν και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ηλικιωμένων ανθρώπων», είπε.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, είπε ότι «ο σχεδιασμός για τη βελτίωση των υποδομών συνεχίζεται στα πλαίσια της εφαρμογής του ΓεΣΥ και στα πλαίσια αυτά αναβαθμίζονται τα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια, έτσι ώστε να προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερες, πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες».
«Αυτός ο σχεδιασμός μας ικανοποιεί, προχωρεί κανονικά και είμαστε βέβαιοι ότι από του χρόνου θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, το οποίο θα ανακουφίσει τους ασθενείς και όλους όσοι σήμερα ίσως υποφέρουν από το απαρχαιωμένο σύστημα υγείας, που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ασθενών, Δημήτρης Λαμπριανίδης, είπε πως η Ομοσπονδία Ασθενών στηρίζει τη συμπλεγματοποίηση των Κέντρων Υγείας και θεωρεί ότι είναι μια σημαντική αναβάθμιση, εφόσον το ωράριο έχει επεκταθεί και θα λειτουργούν και τα φαρμακεία με ωράριο μέχρι αργά το απόγευμα.
«Βέβαια θεωρούμε σημαντικό, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, να προσφερθεί διακίνηση προσβάσιμη και εύκολη ειδικά από τους συνοικισμούς, όπου κατοικούν ηλικιωμένοι πρόσφυγες προς τα Κέντρα Υγείας», είπε.
Ανέφερε πως «είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο το Υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να επιλύσει, για να προσφερθεί διακίνηση στους ηλικιωμένους προς και από τα Κέντρα Υγείας εύκολη και ανάλογα με τις ανάγκες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαμπριανίδης είπε ότι «δεν υπάρχουν καθόλου εξειδικευμένες υπηρεσίες διακίνησης ηλικιωμένων», σημειώνοντας ότι οι ηλικιωμένοι «εξαρτώνται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες λειτουργούν εξειδικευμένες υπηρεσίες, με ειδικά οχήματα».
Επίσης, είπε πως υπάρχει πρόβλημα, αφού πολλοί ηλικιωμένοι έχουν κινητικά προβλήματα και χρειάζονται πέραν από προσβάσιμα λεωφορεία για να κινηθούν και βοήθεια από το σπίτι τους για να φτάσουν μέχρι το λεωφορείο και από το λεωφορείο για να φτάσουν μέχρι στο νοσοκομείο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις