Πρόταση «για άρση της κρίσης στην Παιδεία» κατέθεσε το Δημοκρατικό Κόμμα την Παρασκευή (31/8).
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Ενώπιον της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας στη Βουλή, το ΔΗΚΟ «συναινετική πρόταση» για τις κυβερνητικές αποφάσεις της 4ης Ιουλίου.
Στη δισέλιδη πρόταση, το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για «θυματοποίηση χιλιάδων μαθητών» και παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών και του τόπου ενάσκησής του.
Προτείνεται όπως ανασταλεί ή παγοποιηθεί η απόφαση της 4ης Ιουλίου, όπως επίσης και η απόφαση σχετικά με τη μείωση των διδακτικών περιόδων ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και να είναι αντικείμενο συζήτησης των άμεσα εμπλεκόμενων.
Στην πρόταση γίνονται επίσης εισηγήσεις για τον Υπεύθυνο Τμήματος, ενώ παρουσιάζει πραγματικά το πρόβλημα αναφορικά με τη Μέση Γενική Εκπαίδευση.
Όπως υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, «με τις αποφάσεις της κυβέρνησης γίνονται περικοπές περίπου 148 θέσεων».
Η κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας διεκόπη για ένα διάστημα ούτως ώστε να διαβουλευθούν τα μέλη τους για τα διαδικαστικά.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, έθεσε τρία ζητήματα επί της διαδικασίας. Να απαντήσει ο Υπουργός σε ερωτήσεις, να μιλήσουν όσοι δεν μίλησαν τις προηγούμενες μέρες και να παρουσιαστεί η πρόταση του ΔΗΚΟ.
Πρόταση Δημοκρατικού Κόμματος για άρση της κρίσης στην Παιδεία
Με αφορμή την παρατεταμένη πρωτοφανή κρίση στην παιδεία του τόπου μας, μία μόνο ημέρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με κίνδυνο τη θυματοποίηση χιλιάδων μαθητών, το Δημοκρατικό Κόμμα συναισθανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης που περιήλθε η Δημόσια Παιδεία, ένεκα των μονομερών αποφάσεων της Κυβέρνησης στις 4 Ιουλίου 2018, καταθέτει την πιο κάτω συναινετική πρόταση για τις εν λόγω με τις αποφάσεις , με σκοπό την αποπυροδότηση της κρίσης . Η πρόταση περιλαμβάνει τα πιο κάτω:
- Η απόφαση της Κυβέρνησης που παρεμβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο συνδικαλιστικό δικαίωμα των εκπαιδευτικών και του τρόπου ενάσκησής του, να παγοποιηθεί/ανασταλεί και να είναι αντικείμενο συζήτησης των άμεσα εμπλεκόμενων, εντός συγκεκριμμένου χρονοδιαγράμματος , ήτοι μέχρι το τέλος του 2018.
- Η απόφαση της Κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση των διδακτικών περιόδων ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας (βιολογικός παράγοντας ) που αφορά τους απλούς εκπαιδευτικούς , τους Βοηθούς Διευθυντές, τους Βοηθούς Διευθυντές Α΄ και τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς να παγοποιηθεί/ανασταλεί και να είναι, επίσης, αντικείμενο συζήτησης των άμεσα εμπλεκόμενων, εντός συγκεκριμμένου χρονοδιαγράμματος, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού εξορθολογισμού.
- Αναφορικά με το θεσμό του Υπεύθυνου Τμήματος ( τον οποίο θεωρούμε πολύ χρήσιμο και αναγκαίο για το Δημόσιο Σχολείο ) εισηγούμαστε :
α) Σε κάθε τμήμα κάτω των 12 μαθητών να παραχωρείται σταθερά μία (1) διδακτική περίοδος στον υπέυθυνο τμήματος.
β) Στα υπόλοιπα τμήματα, ως λύση ανάγκης για τη σχολική χρονιά 2018/2019, να παραχωρηθεί στους υπεύθυνους τμημάτων μία (1) διδακτική περίοδος. Η διδακτική περίοδος, η οποία δεν θα δοθεί στους υπεύθυνους τμημάτων κατά τη σχολική χρονιά 2018/2019, να παραχωρηθεί στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς εντός των δύο επόμενων σχολικών χρονιών.
Πραγματική παρουσίαση του προβλήματος αναφορικά με τη Μέση Γενική Εκπαίδευση, το οποίο είναι μεγαλύτερο από τη Δημοτική και τη Τεχνική Εκπαίδευση : Με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης στις 4 Ιουλίου 2018, γινονται περικοπές στη Μέση Εκπαίδευση περίπου 148 θέσεων ( οι 85 θέσεις προέρχονται από τις περικοπές του υπεύθυνου τμήματος).
Με την πρότασή μας εξοικονομούνται για τη σχολική χρονιά 2018/2019:
α) Οι 85 θέσεις που αφορούν τον υπεύθυνο τμήματος.
β) Είκοσι (20) περίπου θέσεις από τη συνέχιση της αναστολής του προγράμματος επιμόρφωσης των Βοηθών Διευθυντών για ακόμη ένα χρόνο.
γ) Τριάντα (30 ) περίπου θέσεις από την επανατοποθέτηση αποσπασμένων καθηγητών (από τους 150 περίπου) που βρίσκονται σε διάφορες υπηρεσίες, εκτός των σχολικών τους μονάδων. Ως εκ τούτου με την πρότασή μας εξοικονομούνται συνολικά 135 θέσεις.
Καταναλογία τα ίδια ισχύουν και για τη Μέση Τεχνική και Δημοτική Εκπαίδευση.
Εισηγούμαστε, περαιτέρω, όπως τα πιο πάνω θέματα που αναφέρονται στα σημεία 1 , 2 , 3 συζητηθούν με τα άλλα θέματα τα σχετικά με το εξωδιδακτικό έργο στα πλαίσια της συζήτησης των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων με το ΥΠΠ για άρσης κάθε στρέβλωσης στο Δημόσιο Σχολείο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά να αρχίσει στις 3/9/ 2018 και να ολοκληρωθεί στις 31/12/2018.
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί αδυναμίας άμεσης στελέχωσης των σχολείων σε περίπτωση αποδοχής της πιο πάνω θέσης μας, θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα μπορούν να παρακαμφούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: «Δεν έχω αντιληφθεί αν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις απέρριψαν την πρόταση Αναστασιάδη»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έκλεβαν ό,τι έβρισκαν από σταθμευμένα οχήματα – Χειροπέδες σε δεύτερο πρόσωπο, 18 ετών
• Καιρός: Βόλτα το πρωί, το βράδυ… κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους
• Για τους επόμενους έξι μήνες, σε δοκιμαστική βάση, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων στην Αθηένου
• Επίσημη πρώτη για τα 7+1 Χριστουγεννιάτικα Χωριά της Κύπρου – Αρχίζουν με τις τελετές έναρξης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις