ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ανησυχεί η Αίγυπτος από την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για ΦΑ με την Κύπρο

Δεν ανησυχεί η Αίγυπτος από την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για ΦΑ με την Κύπρο

Η Αίγυπτος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί σε σχέση με τις συνεχιζόμενες επαναδιαπραγματεύσεις της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με την Κύπρο, δήλωσε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Αρχής Πετρελαίου Μέτχαντ Γιούσεφ, σημειώνοντας και το στρατηγικό ρόλο που θα παίξει η Αίγυπτος στο θέμα αυτό.

Είπε ακόμα ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι μία συνήθης διαδικασία που πρέπει να αναληφθεί εάν υπάρξει αλλαγή στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του πετρελαίου.

Η Αίγυπτος, δήλωσε στην εφημερίδα Αλ Αχράμ, "είναι ο καλύτερος κόμβος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι μια εναλλακτική λύση στην Αίγυπτο θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί βραχυπρόθεσμα. Εκτίμησε επίσης ότι η συμφωνία θα είναι πολύ πιθανόν επιτυχής.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της μεγάλης αιγυπτιακής εφημερίδα, ιδιαίτερα αισιόδοξη κρίνεται η αιγυπτιακή πλευρά, από τα τεράστια οφέλη που θα προκύψουν από την τελική σύναψη της συμφωνίας της Αιγύπτου με την Κύπρο για τη μεταφορά φυσικού αερίου, δεδομένου ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για όλες τις πλευρές.

Η εφημερίδα «Αλ Αχράμ» φιλοξενεί απόψεις πρώην Αντιπροέδρων της Αιγυπτιακής Αρχής Πετρελαίου ενώ προβάλλει και στις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, που σύμφωνα με την αραβόφωνη εφημερίδα, αναφέρθηκε σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων διαπραγμάτευσης «επειδή οι σημερινές χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές πετρελαίου δεν καθιστούν βιώσιμη την προκαταρκτική συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου Αφροδίτη σε εργοστάσιο επεξεργασίας Shell που λειτουργεί στην Αίγυπτο».

Το σχετικό ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Μοχάμεντ Αμπντελχαμίντ και δημοσιεύτηκε χθες, έχει τίτλο «Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με την Κύπρο για το φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα προχωρήσει, αναφέρουν οι αναλυτές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο πρώην Αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Αρχής Πετρελαίου Μέντχαντ Γιούσεφ δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "Al Ahram" ότι η Αίγυπτος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αναφορικά με τις συνεχιζόμενες επαναδιαπραγματεύσεις της συμφωνίας για το φυσικό αέριο με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μία συνήθης διαδικασία που πρέπει να αναληφθεί εάν υπάρξει αλλαγή στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των τιμών του πετρελαίου.

Ο Γιούσεφ πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές στη συμφωνία που ενδέχεται να συμβούν θα είναι μόνον για να εγγυηθούν τα οφέλη για κάθε εμπλεκόμενη πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Κύπρου και των ξένων επενδυτών».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας κ. Λακκοτρύπη, το αιγυπτιακό ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι "η κοινοπραξία επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους διαπραγμάτευσης επειδή οι σημερινές χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές πετρελαίου δεν καθιστούν βιώσιμη την προκαταρκτική συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου Αφροδίτη σε εργοστάσιο επεξεργασίας Shell που λειτουργεί στην Αίγυπτο. Αν όλα πάνε όπως έχουν προγραμματιστεί, το φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει στην Αίγυπτο το 2022».

Στις δηλώσεις του, ο Αντιπρόεδρος της Αιγυπτιακής Αρχής Πετρελαίου Μέτχαντ Γιούσεφ αναφέρθηκε και στο στρατηγικό ρόλο που θα παίξει η Αίγυπτος στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «η Αίγυπτος είναι ο καλύτερος κόμβος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι μια εναλλακτική λύση στην Αίγυπτο θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί βραχυπρόθεσμα. Εκτίμησε επίσης ότι η συμφωνία θα είναι πολύ πιθανόν επιτυχής.

Η υπάρχουσα προκαταρκτική συμφωνία περιλαμβάνει τη σύνδεση του πεδίου της Αφροδίτης με τα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου στο Idku και τη Damietta μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ύψους προϋπολογισμού μέχρι και ενός δις δολαρίων.

Επί του παρόντος, το αργό πετρέλαιο brent διαπραγματεύεται περίπου στα 70 δολάρια το βαρέλι, από τα 100 δολάρια που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις και του πρώην Αντιπροέδρου της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πετρελαίου, Σαλάχ Χάφεζ, στην "Al Ahram" ότι μια τέτοια συμφωνία είναι απαραίτητη για την Αίγυπτο έτσι ώστε το Κάιρο να κεφαλαιοποιήσει την πιθανή παραγωγή αιγυπτιακών εταιρειών υγροποίησης φυσικού αερίου που εργάζονται μακριά από το πλήρες δυναμικό τους.

"Εάν περάσει η συμφωνία, η Αίγυπτος θα κερδίσει πολλά έσοδα από τη διαφορά της τιμής εισαγωγής του φυσικού αερίου από την Κύπρο και την τιμή εξαγωγής του υγροποιημένου", δήλωσε.

Η Αίγυπτος επιδιώκει να είναι κόμβος συγκέντρωσης φυσικού αερίου για την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και ενδεχομένως το Λίβανο.

Τέλος, η «Αλ Αχράμ» αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Υπουργού Πετρελαίου της Αιγύπτου Tarek El Molla που είχε πει στο παρελθόν στην εφημερίδα "Εl Watan" ότι η Αίγυπτος θα φθάσει στην αυτάρκεια με φυσικό αέριο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς συσσωρεύει παραγωγή από το τεμάχιο Zohr και άλλα έργα. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για το πόσο φυσικό αέριο θα πρέπει να εξάγει η Αίγυπτος, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι "μεγάλες ποσότητες", καθώς η ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης παραμένει η πρώτη προτεραιότητα.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός είπε ότι η Αίγυπτος στοχεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στις ξένες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το οικονομικό έτος 2018/19 που άρχισε τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Reuters.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top