Πολλοί φυσιολάτρες παρακολούθησαν σε νότια ακτή του Λιβάνου 200 νεογέννητες χελωνίτσες να σπεύδουν για να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Orange House" για την ευαισθητοποίηση του κόσμου στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.
Γυναίκες, έφηβοι και παιδιά παρακολούθησαν στεκόμενοι σε σειρές τη μεγάλη αναχώρηση της θαλάσσιας χελωνίτσας Caouanne, ή caretta caretta όπως μας είναι γνωστή, και της πράσινης χελώνας, που βγήκαν από το αυγό τους και έσπευσαν στην ακροθαλασσιά, σε περιοχή που βρίσκεται 15 χλμ. νοτίως της παράκτιας πόλης της Τύρου.
https://www.youtube.com/watch?v=1KP2MMaNwVI
"Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση στην προστασία της θάλασσας και του οικοσυστήματός της. Πολλοί Λιβανέζοι δεν ξέρουν ότι οι χελώνες γεννούν και κρύβουν τα αυγά τους κάτω από την άμμο της παραλίας", δήλωσε η Μόνα Χαλίλ, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία του συγκεκριμένου προγράμματος της Orange House.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οικολόγος ασχολείται με την "παραλία ωοτοκίας των χελωνών στο Αλ Μανσούρι" με στόχο να προστατεύσει τις θαλάσσιες χελώνες στον νότιο Λίβανο. "Θέλαμε ο κόσμος, κυρίως τα παιδιά να δουν πώς οι χελώνες βγαίνουν από το αυγό για να μπουν στη θάλασσα", δηλώνει.
Σε μια χώρα όπου οι ακτιβιστές κρούουν συχνά τον κώδωνα του κινδύνου καταγγέλλοντας τις περιβαλλοντικές πολιτικές, η μκο κατακρίνει τις "αυθαίρετες κατασκευές σε παραλιακές τουριστικές περιοχές, σε βάρος του περιβάλλοντος". Τέτοια οικιστικά σχέδια αναγκάζουν "πολλά είδη του ζωικού βασιλείου να εγκαταλείπουν τη γη τους για να βρουν καταφύγιο σε πιο ασφαλείς περιοχές", επισημαίνει.
Το 2012, έρευνα του υπουργείου Μεταφορών έδειχνε ότι σχεδόν πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα των ακτών του Λιβάνου έχουν χτιστεί παράνομα.
Η Χαλίλ εξηγεί ότι μια εποχή φρόντιζε πενήντα φωλιές που είχαν 5.000 με 6.000 αυγά. Σήμερα, ο αριθμός έχει υποδιπλασιαστεί: λίγο παραπάνω από 23 φωλιές. "Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες του Λιβάνου, κυρίως το ψάρεμα με δυναμίτη, η εισβολή του τσιμέντου και οι τουριστικές κατασκευές που καταπατούν τις ακτές. Αυτά ενοχλούν τις χελώνες και τις διώχνουν από την περιοχή", αναφέρει η μκο.
Το 2017 είχε προκαλέσει σκάνδαλο το θάψιμο ενός βουνού από σκουπίδια στη θάλασσα, κοντά στη Βηρυτό, μετατρέποντας τη θαλάσσια περιοχή σε χωματερή, βάσει μιας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και μιας ιδιωτικής εταιρίας.
Ένα νέο σχέδιο για την ανέγερση τουριστικού συγκροτήματος στην παράκτια κωμόπολη 'Ανφε του βορείου Λιβάνου προκαλεί φόβο στους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η υλοποίηση του σχεδίου απειλεί μια από τις πλέον παμπάλαιες αλυκές της Μεσογείου που βρίσκεται σε τοποθεσία με μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο.
Από Euronews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις