Η απόφαση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα ζημιώσει τη διαδικασία αξιολόγησης που άρχισε πριν από λίγο καιρό ο ΓΓ του ΟΗΕ και την απόφαση για το τί θα γίνει ή δεν θα γίνει στο Κυπριακό, θεωρεί ο Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι στο ψήφισμα υπάρχουν σημεία που είναι σε αντίθεση με αυτή την προσέγγιση του ΓΓ αλλά και αντιφατικά από μόνα τους.
Το μοναδικό σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό στο ψήφισμα είναι ότι οι συζητήσεις που έγιναν κατά τη διαδικασία κατάληξης σε αυτό έδειξαν ότι πλέον αμφισβητείται σοβαρά η ύπαρξη και το καθήκον της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στο νησί, αναφέρεται σε γραπτή του δήλωση που δημοσιοποίησε το «υπουργείο εξωτερικών».
Στο τέλος της ημέρας αυτές οι προσεγγίσεις και οι συζητήσεις, ακόμα και εάν δεν αντικατοπτρίστηκαν στο ψήφισμα, δείχνουν ότι δεν θα εμποδιστεί η από δω και πέρα μεγαλύτερη αμφισβήτηση για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης που έχει μετατραπεί σε σύμβολο της συνέχισης του στάτους κβο, ανέφερε.
«Συμπερασματικά, όχι το ψήφισμα αφ’ εαυτού, ωστόσο οι συζητήσεις που γίνονται κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (ψηφισμάτων) δείχνουν ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας».
Στην Κύπρο, συνέχισε, είναι αναπόφευκτο να δούμε όχι μόνο πώς λύνεται το πρόβλημα και την ουσία του Κυπριακού αλλά ταυτόχρονα να εξετασθεί και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ που έγινε μέρος του στάτους κβο.
Ως «υπεξ», αναφέρεται, δεν έχουν εκπλαγεί από το ψήφισμα με το οποίο το ΣΑ του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις επαναλήψεις ενώ υποστηρίζεται ότι έγινε σε αυτό προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αχρείαστη και χωρίς νόημα βάση με την αναφορά σε μια απόφαση που λήφθηκε 20 χρόνια πριν, πριν – όπως σημειώνεται – από την τελευταία διαδικασία που άρχισε το 2008 και ολοκληρώθηκε με την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία πέρυσι, πριν ακόμα και από το 2004.
Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Οζερσάι αναφέρει επίσης ότι ενώ υπάρχει ένα κλίμα όπου δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος καθώς οι πλευρές καταλαβαίνουν διαφορετικά τις ίδιες εκφράσεις, είναι χωρίς νόημα να γυρνάς πίσω σε ένα πολιτικό κλίμα που υπήρχε πριν το 2008.
«Μόνο αυτή η προσέγγιση δείχνει ότι το ΣΑ του ΟΗΕ είναι αδύναμο να κάνει μια υγιή αξιολόγηση προς την κατεύθυνση του τί πρέπει να γίνει για να πάει μπροστά το Κυπριακό. Ο λόγος που το Κυπριακό έχει καταδικασθεί σε αδιέξοδο είναι αυτή και παρόμοιες στάσεις». Αυτό, θεωρεί ο κ. Οζερσάι, είναι αδικία για την τ/κ πλευρά που έχει αποδείξει και με την ψήφο της στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν αλλά και με την πολιτική βούληση που έδειξε στις διαδικασίες συνομιλίες ότι είναι υπέρ της λύσης.
«Στο ψήφισμα έγινε προσπάθεια να αποδυναμωθεί η πραγματικότητα ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο, που χαρακτηρίσθηκε ως το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας των 50 χρόνων διαπραγματεύσεων, κατέρρευσε. Αυτή η προσέγγιση θα ζημιώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί με τρόπο αντικειμενικό και ουδέτερο η αξιολόγηση που ζήτησε ο ΓΓ».
Από την μια, συνεχίζει ο κ. Οζερσάι, ζητείται η άποψη των πλευρών για το τί θα γίνει και πού θα οδεύσουμε από δω και πέρα και γι’ αυτό πήρε μια πρωτοβουλία ο ΓΓ, από την άλλη το ΣΑ ενεργεί θεωρώντας ως προκαταβολικά αποδεκτά κάποια πράγματα, κάνοντας τις δικές τους διαπιστώσεις, πράγμα που ο «υπεξ» θεωρεί «πολύ λάθος. Επιπλέον αυτή η προσέγγιση δεν λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία αξιολόγησης που άρχισε ο ΓΓ και την εξουδετερώνει». Δεν λαμβάνει υπόψη τη σημασία και το βάρος που θα έχουν το αποτέλεσμα των επαφών της προσωρινής απεσταλμένης του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, πρόσθεσε και γι’ αυτό ζητεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ να ενημερώσει το ΣΑ για τις διαπιστώσεις της κ. Λουτ.
Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι το ψήφισμα αυτό υποστηρίζει την υφιστάμενη κατάσταση και τη συνέχιση του στάτους κβο, προσθέτοντας ότι και η μη επιθυμία - κατά την έκφρασή του - της ε/κ πλευράς να διαμοιραστεί με την τ/κ πλευρά τη διοίκηση και τον πλούτο είναι σχετική με το υφιστάμενο καθεστώς. «Είναι ολοφάνερο ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή και παρόμοιες με αυτήν προσεγγίσεις του ΣΑ που παραβλέπει τις υφιστάμενες πραγματικότητες και βασίζεται σε δικές του προκαταρκτικές αποδοχές θα άρει για τα καλά την προοπτική της εξεύρεσης μια δίκαιης και μόνιμης λύσης που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ότι για τις απόψεις του θα ενημερώσει λεπτομερώς το ΣΑ του ΟΗΕ και τον ΓΓ, αλλά και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, τονίζοντας καταληκτικά ότι θεωρεί το να βγαίνει ένα ψήφισμα με την έγκριση μόνο της ε/κ πλευράς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για μια λύση.
Εξάλλου σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» όπου ήταν φιλοξενούμενος και ερωτηθείς εάν «κάτι ψήνεται στο Κυπριακό», ο «υπεξ» απάντησε ότι «βλέποντας τις συνθήκες, τους παράγοντες και τις προϋποθέσεις, τίποτε δεν ψήνεται στο Κυπριακό».
Έκανε και πάλι λόγο για το κουτί της Πανδώρας που άνοιξε και υποστήριξε ότι από τον Ιανουάριο θα αρχίσει στα σοβαρά να εξετάζεται η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αυτό το θεωρεί υγιές και σωστό ως μια άσκηση για την εξεύρεση απάντησης στο ερώτημα, όχι εάν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά εάν ειλικρινά μπορεί κάτι να βγει από όλο αυτό.
Η προσωρινή αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ ήρθε, με την έγκριση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, όπως επεσήμανε ο κ. Οζερσάι, για να αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση και θεωρεί ως «νέα κατάσταση» το ότι θα υπάρξει μια έκθεση αξιολόγησης από την κ. Λουτ, η οποία δεν είναι μια εσωτερική αξιολόγηση προς τον ΓΓ αλλά θα ενημερωθεί γι’ αυτή το ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο κ. Οζερσάι ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά έχει λανθασμένη νοοτροπία, έλλειψη προθυμίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έλλειψη συνεργασίας σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, οι πυρκαγιές και το έγκλημα. Από την άλλη, πρόσθεσε, έχει οικοδομηθεί ένας υγιής και σωστός διάλογος με την Τουρκία, ο οποίος μπορεί να ενδυναμώσει περαιτέρω την τ/κ κοινότητα.
Στην ερώτηση εάν θέλει τη διχοτόμηση, ο Κουντρέτ Οζερσάι απάντησε ότι πάντοτε λέει αυτό που θεωρεί ότι είναι σωστό. «Αυτό που μας έχει λεχθεί ως στόχος με τη συγκατάθεση και των δύο πλευρών, δεν πηγαίνει καλά. Δεν μιλώ για να γίνω αρεστός. Δεν κρύβομαι από τον κόσμο, από το λαό. Είμαστε στη φάση που λέμε τί είναι το σωστό. Όλοι θέλουν λύση, αυτό που εγώ εξηγώ είναι ότι για να υπάρξει μια αλλαγή, είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε ότι όσο δεν γίνεται ένα βήμα δεν θα αλλάξει το καθεστώς».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις