Μέχρι την τελευταία στιγμή οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να πείσουν κι άλλα μέλη τoυ Συμβουλίου Ασφαλείας, να στηρίξουν ορισμένες απόψεις τους αναφορικά με το περιεχόμενο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δημιουργώντας μία ιδιότυπη κατάσταση, που διήρκεσε μέχρι περίπου τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 25/07.
Ηδη, από την Τρίτη το βράδυ που ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις των μελών, οι Βρετανοί είχαν ξεκινήσει την 24ωρη «σιωπηρή» διαδικασία που ακολουθείται πριν τυπωθεί το σχέδιο με μπλε μελάνι και τεθεί την επόμενη σε ψηφοφορία. Στη διάρκεια της Τετάρτης οι Αμερικανοί ζήτησαν και έλαβαν αρκετές παρατάσεις της σιωπηρής διαδικασίας, την οποία δεν έσπασε κανένα μέλος. Τελικά έδωσαν τη συναίνεσή τους και προχώρησε η διαδικασία.
Οι διαβουλεύσεις των 15 μελών του Σ.Α. πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, πάνω στο κείμενο που είχαν διανέμει στα μέλη – την Παρασκευή – οι Βρετανοί.
Όπως μας ανέφερε πηγή του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κείμενο αυτό αρχικά διαπραγματεύτηκαν οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς, στη συνέχεια στη συζήτηση εισήλθαν και οι Γάλλοι και στο τελευταίο στάδια και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη. Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις της ολομέλειας του Σ.Α. ορίστηκαν για τις 9 το βράδυ (ώρα Κύπρου) της Δευτέρας, όταν θα είχαν ολοκληρωθεί οι επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία
Με βάση διπλωματικές πηγές του Σ.Α., Οι Αμερικανοί είχαν από την αρχή ξεκαθαρίσει ότι επιδίωξή τους ήταν να περάσουν στο λεκτικό πολλά στοιχεία από τις 5 αρχές που έχουν θέσει για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ το κείμενο που επιδόθηκε την Παρασκευή περιείχε αρκετά από αυτά τα στοιχεία, η αμερικανική αντιπροσωπεία επέμεινε να συμπεριληφθεί παράγραφος που να ζητά από τον ΓΓ να προχωρήσει σε συνολική αξιολόγηση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρά το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η στρατηγική αξιολόγηση της δύναμης κι όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ, οι εισηγήσεις έχουν εφαρμοστεί κατά 94%, με τις υπόλοιπες να εκκρεμούν μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού της ΓΣ του ΟΗΕ. Επίσης οι Αμερικανοί αναζητούσαν λεκτικό το οποίο θα συνέδεε τα συγκεκριμένα στοιχεία αναφοράς (benchmarks) για την αξιολόγηση της δύναμης, με χρονοδιαγράμματα και στρατηγική εξόδου.
Το τελευταίο σημείο δεν είχε ιδιαίτερη υποστήριξη στο Σ.Α., καθώς τα υπόλοιπα μέλη τόνισαν την ανάγκη να μην υπονομευτεί η νέα προσπάθεια διαβούλευσης της συμβούλου του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ. Παρόλα αυτά, στις διαβουλεύσεις του διημέρου, κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών, συμπεριλήφθηκαν στοιχεία που σημείωναν την έλλειψη προόδου, τέθηκε με επιτακτικό χαρακτήρα η αποδοχή από τις πλευρές του μνημονίου που έχει ετοιμάσει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης και την εμπλοκή των αντιμαχομένων δυνάμεων, επικαιροποιώντας το aide memoir το 1989.
Προστέθηκαν επίσης περαιτέρω αναφορές για ΜΟΕ, δικοινοτικές πρωτοβουλίες και επαφές. Η Πολωνία μάλιστα πέρασε πρόταση για το έργο της τεχνικής επιτροπής για την Εκπαίδευση ζητώντας από τις πλευρές να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της νεολαίας.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
Επίσης συμπεριλήφθηκε μία τροποποίηση στην παράγραφο όπου ζητούσε από το ΓΓ να υποβάλει εκθέσεις για τις καλές υπηρεσίες και τις διαβουλεύσεις Λουτ – μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 10 Ιανουαρίου. Στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προστέθηκε αναφορά για την πρόοδο σε ΜΟΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις