ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προτελευταίο σε κεφάλαια στην ΕΕ το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Προτελευταίο σε κεφάλαια στην ΕΕ το κυπριακό τραπεζικό σύστημα

Στην προτελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισοβαθμώντας με την Ιταλία και μπροστά από την Πορτογαλία βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τον πίνακα ρίσκου (risk dashboard) για τον Μάρτιο το 2018 που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA).

Ειδικότερα, ο δείκτης CET1 του κυπριακού τραπεζικού συστήματος υποχώρησε στο τέλος Μαρτίου στο 13,2%, από 13,9% στο τέλος του 2017, 15,1% στο τέλος του 2016 και 14,9% στο τέλος του 2015. Η υποχώρηση του δείκτη CET1 αντανακλά την αύξηση των προβλέψεων, αλλά και την αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των τραπεζών από την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Σύμφωνα με την ΕΒΑ, οι κεφαλαιακοί δείκτες στην ΕΕ, αν και υψηλοί, παρουσίασαν μια μικρή επιδείνωση στο πρώτο τρίμηνο του 2018, με τον μέσο όρο για όλη την ΕΕ να παρουσιάζει μείωση 50 μονάδων βάσης από το 14,9% στο 14,4%, λόγω, μεταξύ άλλων και της επίδρασης του Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου 9.

Όσον αφορά τον δείκτη CET1 χωρίς μεταβατικές διατάξεις (fully loaded) ο μέσος όρος της ΕΕ υποχώρησε κατά 40 μονάδες βάσης στο 14,2%, με την Κύπρο να βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 12,10% μπροστά από την Ισπανία ο δείκτης της οποίας διαμορφώθηκε στο 11,2%.

Σε σχέση με τα ΜΕΔ, η Κύπρος παρέμεινε στην δεύτερη χειρότερη θέση με τα συνολικά ΜΕΔ να αντιστοιχούν στο 39% των συνολικών δανείων πίσω από την Ελλάδα όπου τα ΜΕΔ αντιστοιχούσαν στο τέλος Μαρτίου στο 45%.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο δείκτης των ΜΕΔ υποχώρησε στο 3,9% που αποτελεί το νέο χαμηλότερο επίπεδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, αυτό αποδίδεται στην αύξηση του νέου δανεισμού, αλλά και στη μείωση του αποθέματος των ΜΕΔ κατά ένα τρίτο στα τελευταία τρία χρόνια, ήτοι από το 1,12 τρισεκατομμύρια σε €779,2 δις. «Παρά την πρόοδο, χρειάζονται επιπρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί το ύψος του αποθέματος των ΜΕΔ», σημειώνει η ΕΒΑ.

Οριακά κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (46,3%) βρίσκεται η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον δείκτη κάλυψης ΜΕΔ, ο οποίος στο τέλος Μαρτίου διαμορφώθηκε στο 46,1% από 45% στο τέλος του 2017 και 45,5% το τρίτο τρίμηνο του 2017. Σημειώνεται πως όλες οι χώρες με υψηλά ΜΕΔ έχουν προχωρήσει σε αύξηση των προβλέψεων. Η Ιταλία για παράδειγμα αύξηση το δείκτη προβλέψεων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα τρίμηνο, η Ελλάδα κατά 3%, όπως και η Πορτογαλία.

Πηγή ανησυχίας αποτελεί κατά την ΕΒΑ η κερδοφορία με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων (Return on Equity) να υποχωρεί στο 6,8%. Πάντως, το πρώτο τρίμηνο του έτους το κυπριακό τραπεζικό σύστημα παρουσίασε θετική απόδοση με 8,9% σε σύγκριση με -16,5% στο τέλος του 2017. Σημειώνεται ότι εντός του 2017 είχαν ληφθεί σημαντικά αυξημένες προβλέψεις απορροφώντας την κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών.
Τον τέταρτο χειρότερο δείκτη κόστους προς έσοδα στην ΕΕ παρουσιάζει η Κύπρος, με 73,04%, κάτι που καταδεικνύει μια βασική πρόσκληση στην κερδοφορία για τις κυπριακές τράπεζες. Στην 1η θέση βρίσκεται η Γερμανία με 84%.

«Η χαμηλή κερδοφορία μαζί με τα υψηλά λειτουργικά έξοδα συνεχίζει να επιβαρύνει τις προοπτικές κερδοφορίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο σύνολο», αναφέρει η ΕΒΑ.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top