Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που προκάλεσαν απανωτά δημοσιεύματα για την οικογένεια του Αλέξη Τσίπρα.
Και μπορεί η οικογενειακή ευθύνη να μην είναι υποχρεωτική, ωστόσο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση όφειλαν τουλάχιστον να μιλήσουν με αποδείξεις τόσο για την υπόθεση του δανείων των αδερφών Τσίπρα όσο και για τον βίο και την πολιτεία του θείου του Αλέξη Τσίπρα, Ηρακλή, κατά την περίοδο της Χούντας.
Αντί απαντήσεων εξαπολύθηκε επίθεση κατά μέσων ενημέρωσης που προκάλεσε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αφησε τον πρωθυπουργό εκτεθειμένο, καθώς δεν υπήρξε καμιά απάντηση επί της ουσίας, και δημιουργήθηκαν σκιές και για τα δύο θέματα που ανέδειξε η εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Αναφορικά με την υπόθεση των δανείων της Ζανέτ και του Δημήτρη Τσίπρα, μέσω της εταιρείας «Δίοδος», επελέγη η σιωπή ή στην καλύτερη περίπτωση η δικαιολόγηση της ευνοϊκής ρύθμισης που πέτυχαν εν μέσω κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία «Δίοδος» των αδερφών Τσίπρα κατάφερε το 2016, την περίοδο δηλαδή της πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα, να ρυθμίσει το δάνειό της, ύψους 243.544 ευρώ, και μάλιστα με ευνοϊκότατους όρους, δηλαδή με αποπληρωμή της οφειλής σε 49 μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις των 4.970 ευρώ η κάθε μία και κυρίως με συμφωνία σταθερής δόσης, με μόλις… 300 ευρώ τον μήνα, για τα πρώτα 2 χρόνια.
Ο υπουργός Επικρατείας, και προσωπικός φίλος της οικογένειας Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας το πρωί στον Σκάι είπε ότι δεν αναδείχθηκε το γεγονός ότι τα αδέρφια του πρωθυπουργού πληρώνουν κανονικά τις δόσεις και αναρωτήθηκε: «Να μας πουν τα αδέρφια ποιων άλλων πρωθυπουργών πληρώνουν τα δάνειά τους». Ανέφερε ότι το ίδιο κάνουν και άλλες εταιρείες, αλλά δεν εξήγησε πως μπορεί κάποιος να πληρώνει δόση 300 ευρώ το μήνα.
«Εγώ πληρώνω 600 ευρώ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το in.gr με σημαίνων στέλεχος της αριστεράς, άλλοτε σύντροφο με τον κ. Τσίπρα αυτός αναρωτήθηκε: «Εχω κι εγώ δάνειο αλλά πληρώνω 600 ευρώ, κι όχι 300 ευρώ που είναι ελάχιστα».
Βεβαίως ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου απάντησαν επί της ουσίας, δηλαδή πώς άλλες εταιρείες έχουν χρεοκοπήσει κι έχουν κινηθεί εναντίον τους διαδικασίες κατάσχεσης, επειδή δεν κατάφεραν να πετύχουν τόσο ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως αυτή της επιχείρησης των αδερφών Τσίπρα, «Δίοδος».
Αντίθετα η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά πάντων, ρίχνοντας και πάλι λάσπη στον ανεμιστήρα και στήνοντας ξανά θεωρίες συνωμοσίας. Θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει στοιχεία για το πώς τα αδέρφια Τσίπρα πέτυχαν να πείσουν τις τράπεζες για τη φερεγγυότητά τους και να έχουν μια ευνοϊκή ρύθμιση που δεν έχουν άλλες επιχειρήσεις ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα.
Ασφαλώς το θέμα προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία πήγε ένα ακόμη βήμα πιο πέρα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει άμεσα εξηγήσεις γιατί ο αδελφός του δεν εξέτισε την ποινή του, ο οποίος δικάστηκε για υποβολή πλαστής φορολογικής ενημερότητας.
Στην ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει: «Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αντί να εκτίθενται συντάσσοντας ανακοινώσεις λάσπης, ας πείσουν τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ο αδελφός του Δημήτρης Τσίπρας δικάστηκε για υποβολή πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας και δεν εξέτισε την ποινή του λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου».
Βεβαίως ζήτησε και πάλι εξηγήσεις για την ευνοϊκή ρύθμιση ενώ ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης αναρωτήθηκε για το τι απέγινε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ενώ ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο συγγενής του πρωθυπουργού να συναλλάσσεται με το Δημόσιο.
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου του ΚΙΝΑΛ έγραψε ότι κάποιοι επέστρεψαν στην «κανονικότητα» και τους ρυθμίζουν τα δάνεια, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός βουλευτής Β’Αθήνας καυτηρίασε το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.
Ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων θυμήθηκε τη δική του επαγγελματική συνεργασία με τον πατέρα του πρωθυπουργού.
Τι λέει η Πειραιώς
Από την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς με ανακοίνωσή της, αναφέρει για τα δάνεια:
«Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», που αφορά ρύθμιση δανεισμού εταιρείας (σ.σ. που ανήκει σε δύο από τους αδελφούς του πρωθυπουργού) το έτος 2016, η Τράπεζα Πειραιώς υπενθυμίζει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν της επιτρέπει να σχολιάσει στοιχεία των πιστούχων της.
Η Τράπεζα ρυθμίζει ετησίως πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικές και προσωπικές οφειλές χρησιμοποιώντας μια πλειάδα λύσεων, εγκεκριμένων σύμφωνα με την τυπολογία της Τράπεζας της Ελλάδος και τις εσωτερικές διαδικασίες της, με όρους υποστηρίξιμους από τους δανειολήπτες, οι οποίες αποσκοπούν στην προσωρινή ή μακροπρόθεσμη βιώσιμη εξυπηρέτηση της οφειλής και την παράλληλη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα δεν υιοθετεί ούτε εφαρμόζει ρυθμίσεις που είναι ή θα μπορούσαν να θεωρηθούν προνομιακές.
Η Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία εσωτερικής επιθεώρησης προκειμένου να διερευνήσει την πιθανή προέλευση των επικαλούμενων στο δημοσίευμα στοιχείων», καταλήγει η ανακοίνωση
Η Χούντα και ο Ηρακλής
Χωρίς απάντηση αλλά με υπεκφυγές μέσω λάσπης και με αναφορές σε νεκρούς συγγενείς που δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στο πεδίο της αντιπαράθεσης, απάντησε η κυβέρνηση και για την έτερη αποκάλυψη για την οικογένεια Τσίπρα.
Τα «Παραπολιτικά» δημοσίευσαν το βιβλίο «Μαχητική Δημοσιογραφία» που το οποίο αποκαλύπτει τον ρόλο του θείου του πρωθυπουργού, Ηρακλή Τσίπρα, που από το Στρατοδικείο βρέθηκε σε κορυφαίο πόστο μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας με την έγκριση του αρχιπραξικοπηματία Ασλανίδη. Η έκδοση περιλαμβάνει συνέντευξη του θανόντος Γ. Χαλκιαδάκη δημοσιογράφο, στον Αντ. Σανουδάκη και αναφέρεται στη συμμετοχή του σε κομβικές περιόδους των Κρητικών αγωνιστών, όπως στη Μάχη της Κρήτης, στον Εμφύλιο, στην αντιδικτατορική πάλι και στη Μεταπολίτερυση.
Στην αφήγησή του για τη δράση της αντικαθεστωτικής οργάνωσης ΔΕΚΑ, στην ίδρυση της οποία πρωτοστάτησε το 1967, κατονομάζει ευθέως και πολλές φορές τον Ηρακλή Τσίπρα, τον αδελφό του πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού και πατέρα του εξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου, ο οποίος είναι προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του, ως τον «πρώτο από τους πρώτους υπαίτιους« για την κατάδοση της ομάδας στους χουντικούς.
Η υπόθεση αυτή επανέφερε στη μνήμη άλλα δημοσιεύματα για τον πατέρα του πρωθυπουργού και τη σχέση του με τη Χούντα.
Ο πατέρας του Τσίπρα ήταν εργολάβος που έπαιρνε δουλειές από τη Χούντα, είχε πει πρόσφατα ο Βασίλης Λεβέντης, μηχανικός στο επάγγελμα, ο οποίος γνώριζε τον πατέρα του νυν πρωθυπουργού.
«Εγώ τον έβλεπα για βασιλόφρονα στις συζητήσεις που κάναμε. Και μάλιστα μαλώναμε και εμένα με θεωρούσε αριστερό. Τώρα πώς έγινε το παιδί αριστερός…. είχε πει ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων.
Και πάλι η κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει για το αν ο πατέρας και ο θείος του πρωθυπουργού συνεργάστηκαν με τη Χούντα. Κυρίως αν ισχύουν όσα αναφέρει το βιβλίο, ότι δηλαδή η Χούντα διόρισε τον θείο του Ηρακλή Τσίπρα ως υψηλόβαθμο στέλεχος, σε μεγάλη αθηναϊκή ποδοσφαιρική ομάδα.
in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις