ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: «Το Κυπριακό αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα»

Παυλόπουλος: «Το Κυπριακό αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα»

Το Κυπριακό αποτελεί ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα, που απαιτεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης».

Τόνισε, παράλληλα, ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παραβίαζε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, αυτή η θέση έχει καταστεί σαφής στην Τουρκία τόσο από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου, όσο και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση που θα διατηρούσε τα στρατεύματα κατοχής και τις εγγυήσεις τρίτων «θα ήταν καταστροφικό προηγούμενο, για την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ως προς το θέμα της συμφωνίας για το ονοματολογικό, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η πΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ μόνο μετά το πέρας της συνταγματικής της αναθεώρησης και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις.

Η Ελλάδα ευνοεί την προοπτική της πΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση «της επίλυσης του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, μόνο εφόσον η πΓΔΜ εκπληρώσει όλες τις αναληφθείσες υποχρεώσεις συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί η συμφωνία να κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. «Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Αναμένουμε λοιπόν. Ευχόμαστε η διαδικασία αυτή να έχει ευνοϊκή κατάληξη, αλλά η ευθύνη –όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι– ανήκει στη γειτονική μας χώρα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ως ιδιαίτερα σημαντικό σημείο της συμφωνίας ανέδειξε ο κ. Παυλόπουλος την αναγνώριση εκ μέρους της πΓΔΜ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, καθώς και της ιστορικής και πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Εν συνεχεία, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο αυτές εξαρτώνται, σύμφωνα με τον ίδιο, από «τον θεμελιώδη παράγοντα του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, και, επίσης, από τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ. Δηλαδή της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων, του 1947», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ότι είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, το λέει, σε πλειάδα διατάξεων, το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Πενθεί η Λεμεσός: Αυτό είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι που έχασε τη ζωή του σε φωτιά στην οικία του - Δείτε φωτογραφία

• Οι αργίες του 2025: Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο - Πότε πέφτουν

• Aυτό ήταν το πρώτο μωρό του 2025 - Γεννήθηκε ένα λεπτό μετά την αλλαγή χρόνου

• Απόπειρα φόνου Λεμεσός: Αφαντος ο 25χρονος και η 20χρονη Γεωργία - Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους

• Πασίγνωστη Κύπρια ηθοποίος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο την εγκυμοσύνη της - Βίντεο



Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Φυσικό αέριο: Τι σημαίνει για την Ευρώπη η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα μέσω Ουκρανίας

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σταμάτησαν καθώς έληξε μια βασική συμφωνία διαμετακόμισης, αυξάνοντας το διακύβευμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου, καθώς αντλεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα. «Λόγω της επανειλημμένης και ρητής άρνησης της ουκρανικής πλευράς» να παρατείνει τις πενταετείς συμφωνίες, η Gazprom PJSC “στερήθηκε της τεχνικής και νομικής δυνατότητας να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας από την 1η Ιανουαρίου 2025”, ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου σε ανακοίνωση στο Telegram.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top