Οι υπηρεσίες της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών επεξεργάζονται τις τροπολογίες των κομμάτων επί της δέσμης των νομοθετημάτων της Κυβέρνησης, που στοχεύουν σε βελτίωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενόψει της έκτακτης Ολομέλειας της Βουλής την Κυριακή (7/7).
Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν σε συνεδρίες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας τις τροπολογίες.
Στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθούν, για απόφαση της Βουλής το σχέδιο κρατικής εγγύησης στην Ελληνική Τράπεζα, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταφοράς των τραπεζικών εργασιών της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική, τα τέσσερα νομοσχέδια και ο κανονισμός για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων.
Στην ημερήσια διάταξη περιλήφθηκαν η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την αναθεώρηση διατάξεων, οι οποίες ρυθμίζουν την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων, είτε με πλειστηριασμό είτε με πώληση, με διαδικασία η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από τον ενυπόθηκο δανειστή, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και η πρόταση νόμου ΕΔΕΚ, Οικολόγων, Άννας Θεολόγου ώστε οι διατάξεις του μέρους VIA, του νόμου του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων, που αφορούν την πώληση ενυπόθηκου ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή να εφαρμόζονται μόνο σε κάθε σύμβαση υποθήκης, η οποία ενεγράφη στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας κατά ή μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2014, ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υπό αναφορά Μέρους και όχι στις συμβάσεις υποθήκης που συνήφθησαν πριν από την ημερομηνία αυτή.
Στην Ολομέλεια αναμένεται να κατατεθούν για να ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρόταση νόμου της Επιτροπής Οικονομικών και πρόταση νόμου του Πρόεδρου της Επιτροπής που θα ρυθμίζουν τις εργασίες του Συνεργατισμού στο μεταβατικό στάδιο μέχρι την πλήρη απορρόφηση τους από την Ελληνική Τράπεζα και την παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Τράπεζα προς τον Συνεργατισμό.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατατεθούν και άλλες προτάσεις νόμου με αίτημα την ψήφιση με τη διαδικασία του κατ΄επείγοντος.
Σε δήλωση μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Νεοφύτου είπε πως κατά τη συνεδρία τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατέθεσαν τις τροπολογίες που προτίθενται να θέσουν αύριο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, επαναλαμβάνοντας ότι έγινε μια σημαντική δουλειά και διαβούλευση και έγιναν αρκετές τροποποιήσεις μετά από εισηγήσεις του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και συντάχθηκε πρόταση νόμου, κοινή από όλα τα κόμματα.
Θεωρώ ότι φτάσαμε στο σημείο που δεν σηκώνει οποιαδήποτε άλλη διαφοροποίηση, πρόσθεσε και παρατηρώντας πως είναι σίγουρα σεβαστό το δημοκρατικό και συνταγματικό δικαίωμα της οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας να καταθέτει τροπολογίες, όμως, συνέχισε, είναι γνωστό ότι τα κόμματα που θα υποβάλουν τροπολογίες έχουν την πολιτική θέση ότι ούτε καν πρέπει να ψηφιστούν αυτά νομοσχέδια ή αρκετά από αυτά.
Το πιο καθαρό είναι η καταψήφιση τους, αν έχουν την πλειοψηφία, παρά να γίνουν τροπολογίες που έστω και αν τα νομοσχέδια ψηφιστούν η αναποτελεσματικότητα και η αβεβαιότητα θα παραμείνουν στο σύστημα, παρατήρησε.
Ακολούθως ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι θα περάσουν η εγγύηση και τα νομοσχέδια από την Ολομέλεια και δεν θα γίνουν αλλοιώσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ερωτηθείς εάν με τις τροπολογίες που εισηγούνται κάποια εκ των κομμάτων "ξεδοντάζονται" κάποια από τα νομοσχέδια, ο κ. Νεοφύτου, είπε πως "είναι η προσπάθεια από την πίσω πόρτα να ξεδοντιάσεις τα νομοσχέδια".
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης αφού ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία συζητήθηκαν οι τροπολογίες των πολιτικών δυνάμεων ώστε τα κόμματα να είναι έτοιμα, κατά τη συνεδρία της Κυριακής, να τοποθετηθούν επί των νομοσχεδίων, είπε πως το ΔΗΚΟ είναι ικανοποιημένο με τα όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αφορούν, τα νομοσχέδια, την ίδρυση του φορέα και το πρόγραμμα Εστία, το οποίο θέλει αρκετή δουλειά.
Συνεχίζοντας ο κ. Βότσης είπε πως το ΔΗΚΟ εξέφρασε την τοποθέτηση του για τα νομοσχέδια, αφού οι τροπολογίες του ενσωματώθηκαν στα κείμενα των νομοσχεδίων και θα εξετάσει τις τροπολογίες των άλλων κομμάτων σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν την Ολομέλεια.
Διευκρίνισε ότι το ΔΗΚΟ εκτιμά πως με την περίληψη των τροπολογιών του βελτιώνεται η αποδοτικότητα των νομοσχεδίων και την ίδια ώρα προστατεύονται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό εκείνοι που πρέπει.
Ανέφερε επίσης ότι το ΔΗΚΟ θα υποστηρίξει τροπολογίες που δεν θα αλλάζουν το σκεπτικό ως αυτό έχει καταλήξει και βρίσκονται προς τη κατεύθυνση αυτών που θέλει να επιτύχει.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, θέση των Οικολόγων είναι ότι δεν εξασφαλίζονται οι συνεπείς δανειολήπτες, δεν δίνεται μια ελπίδα για τους καλοπροαίρετους κακοπληρωτές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χειρότερη όλων την εκτίμηση πως όπως διαμορφώθηκαν τα νομοσχέδια δεν θα δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.
Συνεχίζοντας ο κ. Περδίκης είπε πως είναι τόσο αναποτελεσματικά, που ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της λογικής των εισηγητών τους δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ από την άλλη ανεβάζουν το κόστος και αυξάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως σημείωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα νέα μέτρα εκτός από άδικα και παράλογα, θα είναι και αναποτελεσματικά, συνέχισε.
Ερωτηθείς εάν οι Οικολόγοι θα τα καταψηφίσουν, είπε πως αν δεν περάσει η τροπολογία των Οικολόγων, με την οποία να διαχωρίζονται τα αρνιά από τα ερίφια, δηλαδή οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους αυτούς που μετατράπηκαν σε κακοπληρωτές από την κρίση και το ίδιο το σύστημα, οι Οικολόγοι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νομοσχέδια.
Με τη συνολική προσέγγιση της Κυβέρνησης τιμωρούνται οι καλοπροαίρετοι κακοπληρωτές, είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος, μέσα από το οποίο η Κυβέρνηση επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές σε βάρος των φορολογουμένων και ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τη μοναδική ισορροπημένη πρόταση για ένα φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με στοχευμένο τρόπο για όλο το τραπεζικό σύστημα.
Ερωτηθείς αν το ίδιο θα πράξουν και επί της απόφασης για την κυβερνητική εγγύηση, ο κ. Περδίκης είπε πως «δεν πρόκειται εμείς να δώσουμε συγχωροχάρτι σε μία κυβέρνηση που έχει αποτύχει συνολικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομεά».
«Η μόνη λύση είναι να παραιτηθεί και τότε να ψηφίσουμε και την εγγύηση», είπε ενώ κληθείς να ξεκαθαρίσει τι εννοεί, επανέλαβε «αν μέχρι αύριο δεν παραιτηθεί η Κυβέρνηση δεν θα ψηφίσουμε την εγγύηση».
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις