Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της Κύπρου στην καταπολέμηση εμπορίας προσώπων, λένε τα αρμόδια Υπουργεία.
Ικανοποίηση εκφράζουν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για το περιεχόμενο της ετήσιας Έκθεσης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων, στην οποία η Κύπρος κατατάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία, σημειώνοντας ότι είναι προϊόν των συντονισμένων προσπάθειες των αρμοδίων.
Το 2017 υπήρξαν συνολικά 16 καταδίκες για αδικήματα που σχετίζονται με την εμπορία προσώπων, διερευνήθηκαν 19 υποθέσεις από την Αστυνομία και μέσα από 195 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων εντοπίστηκαν 137 πιθανά θύματα.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την οποία αναμεταδίδει το ΓΤΠ, αναφέρει ότι οι προσπάθειες της Κύπρου αναγνωρίζονται διεθνώς.
«Οι συντονισμένες δράσεις, η αύξηση των επιχειρησιακών ελέγχων που επιφέρουν αυξημένες διώξεις και οι συνολικές προσπάθειες που καταβάλλονται στα πλαίσια συγκεκριμένης στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας προσώπων, έχουν οδηγήσει στην τοποθέτηση της Κύπρου στην υψηλότερη κατηγορία» στην Έκθεση, αναφέρεται.
Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγοριοποιεί 188 χώρες με κριτήριο τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων. Όπως αναφέρεται, η Κύπρος, που έλαβε φέτος την πιο ευμενή έκθεση που έχει λάβει από το 2000, έχει αναβαθμιστεί για το έτος 2017 στην κατηγορία 1, ως χώρα της οποίας η Κυβέρνηση ικανοποιεί πλήρως τα σχετικά πρότυπα για την εμπορία ανθρώπων διεθνώς.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα θετικά σημεία τα οποία έχουν οδηγήσει στην αναβάθμιση της Κύπρου στην πρώτη κατηγορία συνοψίζονται στην καταδίκη περισσότερων διακινητών, στην αύξηση των προσπαθειών προστασίας των θυμάτων με τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών, την αύξηση των πόρων προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στη διεξαγωγή μηνιαίων εκπαιδεύσεων στο προσωπικό των κυβερνητικών καταφυγίων.
«Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην καταδίκη οκτώ διακινητών, οι οποίοι έχουν λάβει αυστηρότερες ποινές από ό,τι παλαιότερα λάμβαναν οι διακινητές, στα πλαίσια εφαρμογής του Νόμου που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία θυμάτων, που τέθηκε σε ισχύ το 2014» σημειώνεται.
«Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος της εμπορίας προσώπων, ενισχύει διαρκώς τις δράσεις της και έχει προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων και πολιτικών, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου, καθώς και την προστασία των θυμάτων» αναφέρεται.
Με στόχο τη διευκόλυνση της στοιχειοθέτησης και απόδειξης υποθέσεων, αναφέρεται εξάλλου ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί τροποποίηση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών του Νόμου που διέπει την πρόληψη, την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία θυμάτων.
Τέλος αναφέρεται ότι το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας έχει ενισχυθεί αριθμητικά σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και με εξειδικευμένο προσωπικό από το 2015.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει με ξεχωριστή ανακοίνωση, την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία 1 στην καταπολέμηση εμπορίας προσώπων, που, όπως λέει «επετεύχθη έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες όλων των αρμοδίων».
«Όλες οι εισηγήσεις της έκθεσης, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, με στόχο την πλήρη διαφύλαξη και τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις