Η Τουρκία ετοιμάζεται να βιώσει μια από τις σημαντικότερες εκλογικές αναμετρήσεις της σύγχρονης ιστορίας της από το 1923 και την ίδρυση της κεμαλικής δημοκρατίας.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Αρχικά, η 24η Ιουνίου θα σημάνει την έναρξη του νέου πολιτεύματος της προεδρικής δημοκρατίας, με σκοπό να δοθούν ακόμα περισσότερες εξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, αυτό θα συμβεί και αν χάσει ο Ερντογάν από τον Μουχαρέμ Ιντζέ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το οποίο θέτει γερή υποψηφιότητα για να ανακτήσει όσα έχασε τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Τωόντι, η επικράτηση Ερντογάν δεν είναι καθόλου βέβαιη.
Ο Ιντζέ, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, λαμβάνει ποσοστά γύρω στο 23-28%, ενώ ο Ερντογάν, ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες ξεπερνούσε με άνεση το 50%, δεν αποκλείεται να χρειαστεί τον ψυχοφθόρο δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει την προεδρία.
Εκεί, αν ο Ιντζέ παίξει καλά τα χαρτιά του, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει σύμμαχο μόνο τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP).
Απέναντι, θα έχει τόσο τον Ιντζέ (CHP), όσο και τη Μεράλ Ακσενέρ (Iyi Parti), που λαμβάνει γύρω στο 11-12%. Αίνιγμα θεωρείται το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών του φυλακισμένου Ντεμιρτάς, που λαμβάνει ένα ποσοστό γύρω στο 10% και μπορεί να επηρεάσει τα δεδομένα. Τον Ερντογάν, πάντως, δεν τον υποστηρίζει.
Εν πάση περιπτώσει, το AKP μπορεί να απωλέσει και την πλειοψηφία στη βουλή -ταυτόχρονα θα γίνουν και βουλευτικές εκλογές. Και τούτο θα καταστήσει τον Ερντογάν -αν και εφόσον εκλεγεί- πιο ευάλωτο σε προκλήσεις και αντιπολιτευτικές έριδες.
Τι θα γίνει με το Κυπριακό
Αν και φωνές στην Κύπρο επιμένουν ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών είναι η επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, αυτό δεν είναι βέβαιο.
Δεν είναι βέβαιο, επίσης, ενώ λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο, ότι η αποστολή αξιωματούχου από τον Αντόνιο Γκουτέρες θα σημάνει την επανέναρξη, κάτι στο οποίο θα συμφωνήσει ο επόμενος Τούρκος πρόεδρος.
Και εξηγούμε: Η Τουρκία, οι Τούρκοι ψηφοφόροι και οι υποψήφιοι, δεν ασχολούνται με το Κυπριακό όσο νομίζουμε.
Υπάρχει στην ατζέντα τους η Κύπρος, στην πλειοψηφία τους ως κομμάτι της μεγάλης Τουρκία, ωστόσο τίποτα δεν επιβεβαιώνει τη λογική που λέει ότι στις 25 Ιουνίου ή στις 9 Ιουλίου -σημαδιακή ημερομηνία μετά τον δεύτερο γύρο- θα κηρύξει ο Ερντογάν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Άλλωστε, τα πολλά μέτωπα της Τουρκίας -που εν πολλοίς άνοιξε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν- δεν επιτρέπουν άνεση στις κινήσεις τόσο της Άγκυρας όσο και της κατεχόμενης Λευκωσίας.
Και επί τούτου, υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε την άποψη ότι επόμενη μέρα στο Κυπριακό σημαίνει συνομοσπονδία ή λύση δύο κρατών.
Από την άλλη, τυχούσα επικράτηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος -ειδικά αν συμμαχήσει με τη «σιδηρά κυρία» Μεράλ Ακσενέρ και το Καλό Κόμμα- προμηνύει μέρες θολές.
Γενικώς, τίποτα δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει στο σκηνικό του Κυπριακού αν δεν τεθεί η όποια Τουρκία ενώπιον των δικών της ευθυνών.
Στην τελική -και τούτο είναι ταυτοχρόνως συνειδητό και αντικειμενικό- άσπρη μέρα, σε σχέση πάντα με τη διακυβέρνηση της Τουρκίας, θα δει η Κύπρος αν άνθρωποι με δημοκρατικές ευαισθησίες πάρουν τα ηνία και αναγνωρίσουν το δικαίωμα του κυπριακού λαού να ζήσει ελεύθερος.
Προς το παρόν, ο μόνος που δείχνει αυτό βρίσκεται στα κελιά του Ταγίπ Ερντογάν και ονομάζεται Σελαχαντίν Ντεμιρτάς. Στα κελιά αυτού που θα μας λύσει τάχα το Κυπριακό και πρέπει να τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην υπάρξει αναταραχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις