Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ξεκαθάρισε σήμερα αναφορικά με τις σκόπιμες μετακινήσεις οστών αγνοουμένων ότι η Κυβέρνησηδεν θα δεχθεί να δοθεί τέλος στο ζήτημα της σκόπιμης μετακίνησης οστών, ούτε και να εξισωθεί η ευθύνη της Τουρκίας με αυτή άλλων κρατών.
Τοποθετούμενος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Φωτίου εξέφρασε ανησυχία για τη γενικότερη πορεία της διαδικασίας εντοπισμού και ταυτοποίησης αγνοουμένων και πρότεινε όπως Κυβέρνηση και Βουλή εξετάσουν ποιες περαιτέρω ενέργειες μπορούν να γίνουν.
«Έχω εισηγηθεί μια κοινή σύσκεψη Κυβέρνησης – Βουλής σε συνεννόηση ακόμα και με την Ελλάδα, ώστε να δούμε τις παραπέρα ενέργειες μας, πώς ενισχύουμε τις προσπάθειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο για το θέμα των αγνοουμένων μας γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός αυτή τη στιγμή αυτού του μεγάλου ανθρωπιστικού θέματος είναι ο χρόνος», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το 2016 είχαν εντοπιστεί μόλις 114 αγνοούμενοι, το 2017 (εντοπίστηκαν) 49 και τους πρώτους πέντε μήνες του 2018 μόλις 8», είπε.
Σημείωσε επίσης ότι «το θέμα των μετακινήσεων είναι ένα μεγάλο έγκλημα εκ μέρους της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «δεν αφορά μόνο την περίπτωση των Ασσιωτών, που είναι μια τραγική πτυχή, αφορά και άλλες περιπτώσεις, γιατί έχουμε πολλές μετακινήσεις οστών».
Όσον αφορά τις εξλίξεις στο Δίκωμο, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε ότι «υπάρχουν δύο διαστάσεις του θέματος, είναι το ερευνητικό και εδώ θα στηρίξουμε τη ΔΕΑ για να προχωρήσει σε αυτή τη διερεύνηση». Πρώτα, ανέφερε, «να αξιολογηθούν οι μάρτυρες, η αξιοπιστία των μαρτύρων και μετά να δούμε τι χρειάζεται για να γίνει αυτή η εκταφή».
Πέραν τούτου, επισήμανε ο ίδιος, «υπάρχει και η πολιτική διάσταση και δεν θα δεχθούμε να κλείσει το θέμα των μετακινήσεων με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν είναι σωστές οι πληροφορίες». Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, τόνισε.
Από την πλευρά του το Ε/κ μέλος της ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος ενημέρωσε την Επιτροπή για τις εξελίξεις αναφορικά με το έργο της ΔΕΑ και σε σχέση με την πρόσβαση που έχει δοθεί σε αρχεία του ΟΗΕ, αλλά και κρατών, τα οποία διατηρούσαν αποσπάσματα στην Κύπρο την εποχή του 1974.
Ανέφερε ότι υπήρξε ανταπόκριση από τα Ηνωμένα Έθνη και ότι επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη δύο φορές κλιμάκιο της ΔΕΑ και μελέτησε φακέλους. Πρόσβαση δόθηκε και σε βρετανικά αρχεία και αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Ανταποκρίθηκαν επίσης χώρες όπως η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Σουηδία.
Εμπιστευτικά έγγραφα αξιολογούνται από συγκεκριμένο εμπειρογνώμονα ερευνητή αρχείων, ο οποίος έχει προσληφθεί για αυτό το σκοπό και ζητάει την αποχαρακτήρισή τους αν κρίνει ότι είναι σχετικά.
Ενδεικτικά, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι από την έρευνα που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, από 4.200 φακέλους, 988 φάκελοι κρίθηκαν σχετικοί και από αυτούς έχουν μελετηθεί οι 410. Σε σχέση με τα αρχεία της Αγγλίας από όγκο 4.00 φακέλων, ενδιαφέρουν τη ΔΕΑ 490 και έχουν μελετηθεί μέχρι στιγμής οι 281.
Αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Δίκωμο, ανέφερε ότι η αποκατάσταση του χώρου έγινε με χρηματοδότηση της ΕΕ και έγκριση που δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι το 2006 πριν γίνει αποκατάσταση του χώρου μετακινήθηκαν και πάλι σκουπίδια. Την ίδια ώρα, είπε ο κ. Νέστορος, παλαιότερο έγγραφο που υπήρχε αναφερόταν σε μετακίνηση οστών από την Κερύνεια στον χώρο Δικώμου.
Διαπιστώνουμε, ως γραφείο του Ε/κ μέλους, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει με τα σημερινά δεδομένα απόφαση για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».
«Το ζητούμενο για μένα είναι να αποφασίσουμε πού θα σκάψουμε», είπε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήταν σωστό να μην γίνουν οι σωστές ενέργειες για να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι έχει ζητηθεί σε 334 περιπτώσεις αγνοουμένων να γίνει εκ νέου έλεγχος, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 246 απαντήσεις.
Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι φαίνεται ότι δεν είναι αποτελεσματική η αμνηστία που έχει δοθεί για μαρτυρίες. «Δεν δουλεύει η αμνηστία. Δεν πείθονται οι μάρτυρες», είπε. Σε σχόλιο Βουλευτή αν θα έπρεπε να προσφέρεται αμοιβή απάντησε ότι είναι ένας τρόπος. «Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», πρόσθεσε.
Επιβάλλεται συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΑ μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση των αγνοουμένων
Την θέση της Βουλής ότι επιβάλλεται η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΑ μέχρι την ταυτοποίηση όλων των αγνοουμένων εξέφρασαν η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και η Βουλευτής ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου.
«Οι τελευταίες πληροφορίες περίπου άφηναν ένα χρονικό διάστημα πέντε χρόνων για να κλείσει η λειτουργία της ΔΕΑ», ανέφερε η κ. Κουκουμά στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι λανθασμένη απόδοση ενδεχομένως πληροφοριών ή προθέσεων ή, αν θέλετε, έχει παρεξηγηθεί το πενταετές πλάνο που έχει καταθέσει το τρίτο μέλος της ΔΕΑ ως δράσεις του αυτά τα πέντε χρόνια».
Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι επιβάλλεται η συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΑ μέχρι την πλήρη ταυτοποίηση όλου του καταλόγου των αγνοουμένων».
Από την άλλη, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων «μας ανησυχεί η μείωση του αριθμού των εκσκαφών που είναι αποτελεσματικές – που εντοπίζονται δηλαδή οστά, λείψανα - και θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο συνεχίζεται και εντατικοποιείται η προσπάθεια για συλλογή ορθών πληροφοριών». Είναι εδώ, είπε, «που θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλέον περισσότερος επαγγελματισμός στη συλλογή των πληροφοριών».
«Στην εποχή που ζούμε πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλες μέθοδοι έτσι που οι μάρτυρες να εντοπιστούν και να μιλήσουν για να μπορέσουν να δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεται», ανέφερε η κ. Κουκουμά.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της Επιτροπής για την αδυναμία που παρουσιάζεται σε σχέση με την ψηφιοποίηση φακέλων στις υπηρεσίες του κράτους και εξέφρασε την θέση ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κατά το δυνατό η τεχνολογία, αλλά και πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία από χώρες που ενδεχομένως είχαν αποσπάσματα στην Κύπρο το 1974.
Για το θέμα της μετακίνησης των οστών είπε ότι όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή, μετακινήσεις έγιναν και σε άλλα σημεία. Θα πρέπει, σημείωσε, «να προβληθούν και εκείνα τα σημεία και να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις απέναντι στους Τούρκους, όπου πρέπει να δώσουν πληροφορίες και πού έχουν θάψει κατ’ αρχήν τους αγνοούμενους, αλλά και πού τους έχουν μετακινήσει». Τόνισε ότι θεωρείται διπλό έγκλημα το γεγονός της μετακίνησης οστών.
Για τα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων που έχουν παραχωρηθεί στη Βουλή ανέφερε ότι θα πρέπει «να δοθεί προτεραιότητα στον εντοπισμό πληροφοριών που αφορούν αγνοούμενους».
Παράλληλα, η κ. Κουκουμά τοποθετήθηκε υπέρ του συντονισμού Βουλής και Κυβέρνησης για να είναι πιο αποτελεσματική η ενημέρωση που γίνεται για το δράμα των αγνοουμένων.
Η Βουλευτής ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου αναφέρθηκε επίσης στην ανησυχία που προκάλεσαν το τελευταίο διάστημα δημοσιογραφικές και άλλες πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για τέλος εποχής της ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι από την επίσημη πληροφόρηση της οποίας έτυχε σήμερα η Επιτροπή «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση αν δεν εξακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου μας».
«Υπάρχει παραδοχή ότι έχει προβλήματα η ΔΕΑ λόγω κυρίως του προβληματικού εντοπισμού οστών, πράγμα για το οποίο ευθύνεται κατά κύριο λόγο η κατοχική Τουρκία η οποία αρνείται να δώσει στοιχεία από τα αρχεία της πού τάφηκαν οι Ε/κ από τις ορδές του Αττίλα στη διάρκεια της εισβολής το 1974», σημείωσε η κ. Αριστείδου.
Αναφερόμενη στην πρόταση του κ. Φωτίου για συντονισμό Κυβέρνησης – Βουλής, σημείωσε ότι «είναι ένα ανθρωπιστικό ζήτημα και έχουν δικαίωμα οι συγγενείς τους προτού φύγουν από τη ζωή να μάθουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις