ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις εταιρείες ζητούν βουλευτές

Την κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις εταιρείες ζητούν βουλευτές

Την κατάργηση του τέλους εγγεγραμμένων εταιρειών των 350 που επιβλήθηκε το 2011 και διατηρήθηκε ως απαίτηση των διεθνών δανειστών της Κύπρου με το μνημόνιο, συζήτησε η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής, με την πλειοψηφία των κομμάτων και των φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή να τάσσονται υπέρ της κατάργησης.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ για κατάργηση του τέλους, την οποία προσυπογράφουν η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η Συμμαχία Πολιτών και οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Άννα Θεολόγου.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο έχει σκοπό να αναθεωρήσει αυτό το τέλος, με στόχο ακόμα και την πλήρη κατάργησή του από το 2019. Ανέφερε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στη μέση του έτους, αφού τα έσοδα από αυτό τον φόρο έχουν ήδη προϋπολογιστεί, αλλά και προς αποφυγή δημιουργίας προσδοκιών που θα ωθήσουν κάποιους να μην πληρώσουν αυτό το τέλος. Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο θέλει να εξετάσει σε βάθος τις επιλογές που έχει οι οποίες θα είναι είτε κατάργηση, είτε σταδιακή απόσυρση είτε κλιμακωτή επιβολή του τέλους.  

Ο Έφορος Εταιρειών Κόκκινος Σπύρος Κόκκινος ανέφερε ότι με το τέλος αυτό υπάρχει μια αδικία αφού μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν το ίδιο ποσό με μεγάλες. Όπως ανέφερε, έχουν εισπραχθεί 293 εκ. ευρώ μέχρι το 2018 ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και ανείσπρακτα τέλη. Ανέφερε ακόμα ότι η επιβολή αυτού του τέλους δεν οδήγησε στη μείωση εγγραφής εταιρειών. Από το γραφείο του Εφόρου σημειώθηκε παράλληλα ότι η νομοθεσία δεν δίνει τη δυνατότητα να πληρωθεί αυτό το ποσό με δόσεις, όπως ζητούν πολλές επιχειρήσεις με συσσωρευμένα ανείσπρακτα ποσά.

Επιχειρηματικοί σύνδεσμοι, οργανώσεις μικρομεσαίων εταιρειών και άλλες οργανώσεις που κλήθηκαν στη συνεδρίαση, ανέφεραν ότι συμφωνούν με το στόχο της κατάργησης του τέλους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει στην Επιτροπή σύντομα τις εισηγήσεις του που στοχεύουν στην τροποποίηση του τέλους και σίγουρα πριν από την παρουσίαση των προϋπολογισμών των 2019, ώστε οι βουλευτές να δουν αν τους ικανοποιεί αυτή η πρόταση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της Επιτροπής, ο κ.Βότσης ανέφερε ότι η πρόταση τυγχάνει υποστήριξης από όλους όσοι παρευρέθηκαν στην Επιτροπή και το ΥΠΟΙΚ να προτίθεται να προχωρήσει στην τροποποίησή του από το 2019, αφού θεωρεί ότι αυτά τα 45 εκ. ευρώ έσοδα ετησίως έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό για να καλύψουν συγκεκριμένες δαπάνες. Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή θα αναμένει το επόμενο δεκαπενθήμερο την πρόταση του Υπουργείου και αναλόγως θα προχωρήσει. Είπε επίσης ότι οι εισηγητές της πρόταση επιμένουν στην προώθηση της στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι το κόμμα του είναι θετικό ως προς τη μείωση ή και κατάργηση της συγκεκριμένης φορολογίας. Όπως είπε, ακόμα και το ΥΠΟΙΚ είναι θετικό και εξέφρασε την άποψη ότι από το 2019 το τέλος θα καταργηθεί ή θα διαφοροποιηθεί ή θα γίνει πιο στοχευμένο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ είχε εισηγηθεί το Σεπτέμβριο του 2012 την κλιμακωτή επιβολή του τέλους στη βάση του κύκλου εργασιών τους, αλλά η εισήγησή τους δεν έγινε αποδεκτή. Σημείωσε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου χαρακτήρισε την φορολογία αυτή ως αναχρονιστική και μη ορθολογική και ότι το Υπουργείο μελετά τη σταδιακή απόσυρση ή κατάργηση του φόρου. Το ΑΚΕΛ, είπε, συμφωνεί με την κατάργηση του τέλους σε μικρές εταιρείες και εταιρείες με περιορισμένο κύκλο εργασιών και προτείνει την κλιμακωτή επιβολή του σε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες, αναφέροντας ότι οι εταιρείες με σημαντικά ή μεγάλα κέρδη πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια στήριξης των δημοσίων οικονομικών.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι το κόμμα έχει συνυπογράψει την πρόταση νόμου για διαγραφή του ετήσιου τέλους των 350 ευρώ. Παρόλο που - όπως είπε - το Υπουργείο προσεγγίζει θετικά αυτή την προοπτική, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες για το πώς μπορούν να καταργηθούν και να αναπληρωθούν αυτά τα εκατομμύρια. Ανέφερε ακόμα ότι θα δώσουν πίστωση χρόνου για διαφοροποίηση και κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους και μέχρι το Σεπτέμβριο θα αναμένουν τις προτάσεις και εισηγήσεις της Κυβέρνησης και σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα προχωρήσουν με την κατάθεση και ψήφιση της συγκεκριμένη πρότασης.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ζήτησε άμεση κατάργηση του τέλους, όπως και διευκόλυνση των εταιρειών που έχουν συσσωρευμένες οφειλές στον Έφορο Εταιρειών για αυτό το θέμα, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους με δόσεις πριν διαγραφούν.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι κατέθεσαν την πρόταση για κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους από το Φεβρουάριο του 2017. Πρόσθεσε ότι άδικα έχει επιβληθεί η συγκεκριμένη φορολογία σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως διότι δεν μπορεί να συγκριθεί μια επιχείρηση με ένα κύκλο εργασιών μερικές δεκάδες εκατομμύρια με μια απλή οικογενειακή επιχείρηση.

Ζήτησε την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου τέλους, ώστε να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια δεινοπαθούν. Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση μπορεί με μια νέα πρόταση νόμου να καθορίσει τι θα πρέπει να πληρώνουν ως έκτακτη φορολογία.

KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top