ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την δική του ερμηνεία για 'πλαίσιο Γκουτέρεζ' δίνει ο Ακιντζί

Την δική του ερμηνεία για 'πλαίσιο Γκουτέρεζ' δίνει ο Ακιντζί

Ανακοίνωση στρατηγικής συμφωνίας και μετά διαπραγματεύσεις, προτείνει ο Ακιντζί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες ως έχει, τότε θα μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφού προηγουμένως ανακοινωθεί στρατηγική συμφωνία. Αν υπάρχει η βούληση, το πλαίσιο είναι εκεί, είπε.

Το πλαίσιο Γκουτέρες παρουσιάστηκε στις 30 Ιουνίου ως “non-paper” και δεν αφορούσε μόνο την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όπως έχει αναφερθεί από Ελληνοκπυριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, πριν την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε το πλαίσιο σκεπτόμενος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια διέξοδος και ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά ως προς κατά πόσον γίνεται αποδεκτό ή απορρίπτεται.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εκ περιτροπής προεδρία αναφέρεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο Γκουτέρες και ότι προνοείται αναλογία 2 προς 1, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο υπάρχει επίσης αναφορά στην αποτελεσματική συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε επίσης ότι ο οδικός χάρτης ο οποίος προβλέπεται στο πλαίσιο είναι ο ίδιος με αυτόν που παρουσιάστηκε από την Τουρκοκυπριακή πλευρά, ούτε αυτός που υπήρχε στο Σχέδιο Ανάν, ούτε αυτός που προτάθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Είπε ακόμη ότι ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιπρόσθετες ρυθμίσεις για να απαντηθούν οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.

Στο πλαίσιο, συνέχισε, σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, προβλέπεται η προστασία των δικαιωμάτων του πρώην ιδιοκτήτη για τις περιοχές που θα επιστραφούν στην κατά τα λεγόμενά του Νότια Κύπρο, όπως αναφέρεται στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι τα δικαιώματα όσων διαμένουν τώρα στις περιουσίες θα προστατευθούν στις περιοχές που θα παραμείνουν στην Βόρεια Κύπρο, όπως είπε, αναφερόμενος στις περιοχές οι οποίες θα εντάσσονται στην Τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αναμένεται ακόμη να διαπιστωθεί κατά πόσο η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχεται αυτή την αρχή ή όχι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο προβλέπει μια «δίκαιη και ίση» μεταχείριση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι θα έρθουν να διαμείνουν στην Κύπρο μετά από μια ενδεχόμενη λύση. Πρόσθεσε ότι δεν δίδονται συγκεκριμένοι αριθμοί στο πλαίσιο.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ακόμη ότι το πλαίσιο αναφέρει ότι η μονομερής επέμβαση δεν είναι βιώσιμη και πρόσθεσε ότι προβλέπει ένα κοινά αποδεκτό μηχανισμό μετά από μεταβατική περίοδο. Σημείωσε ότι το πλαίσιο δεν λέει ότι θα τερματιστεί ο,τιδήποτε από την πρώτη ημέρα.

Συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα του στρατού και της απόσυρσης του στρατού είναι ακόμη ένα ζήτημα για το οποίο το πλαίσιο αναφέρει ότι αν θα γίνει και με ποιο τρόπο θα πρέπει να συζητηθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Κάλεσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά να δηλώσει το συντομότερο δυνατόν αν είναι έτοιμη να αποδεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, "χωρίς να το διαλύσει". Η έκκληση του δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτού, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει η βούληση, το πλαίσιο είναι εκεί.

Ο κ. Ακιντζί απάντησε και σε κριτική που δέχεται από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα καλώντας όλους να είναι ήρεμοι και προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα έχει τον τελικό λόγο. Είπε ότι ο ίδιος προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

"Αν η Ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχτεί το πλαίσιο χωρίς να το διαλύσει, τότε μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τις διαπραγματεύσεις αλλά ότι αυτό θα ανακοινωθεί ως στρατηγική συμφωνία προηγουμένως", ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, αναμένεται να ορίσει κάποιον για να συζητήσει αυτό το ζήτημα και εάν υπάρχει συμφιλίωση, τότε θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια διαδικασία με στόχο το αποτέλεσμα, όχι μια ανοιχτή διαδικασία. Αν υπάρξει συμφιλίωση, ανέφερε, τότε υπάρχει επίσης η ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια κάλυψης των λεπτομερειών. «Αν υπάρχει η βούληση, δεν υπάρχει ανάγκη για μια μακρά χρονική περίοδο», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι αν γίνουν αποδεκτές οι αρχές του πλαισίου, θα μπορέσει να αρχίσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με χρονοδιάγραμμα. Αποδοχή του πλαισίου, θα φέρει την ελπίδα, πρόσθεσε.

Για την έκθεση του ΟΗΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο, είπε ότι ήταν άδικη με την Τουρκική πλευρά στην αναφορά ότι «δεν υπήρχε πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές» και εξέφρασε την ελπίδα ότι από εδώ και μπρος δεν θα αντιμετωπιστεί ξανά άδικα.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top