Στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, πολιτειακών αξιωματούχων, του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων και πλήθος Αρμενίων πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της αρμενικής Εκκλησίας στη Λευκωσία, εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας που τιμάται στις 24 Απριλίου από τους όπου γης Αρμένιους.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης που τόνισε ότι η ιστορία υποδεικνύει πως «όταν τα εγκλήματα κατά του ανθρώπου μένουν ατιμώρητα, επαναλαμβάνονται».
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κυπριακή Δημοκρατία συμπαρίσταται διαχρονικά στον αρμενικό λαό στη συνεχή προσπάθειά του για δικαίωση των μαρτύρων του και ευρεία αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα,
Όπως είπε, η 24η Απριλίου είναι η ημέρα που διεθνώς τιμάται η μνήμη του ενάμισι εκατομμυρίου μαρτύρων Αρμενίων Χριστιανών που σφαγιάστηκαν, εξοντώθηκαν σε τάγματα εργασίας και στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ξεψύχησαν από τις κακουχίες σε πορείες θανάτου στην έρημο. Όμως, το φρικτό αυτό έγκλημα, το οποίο παρουσιάζεται από την Τουρκία ως “εκτοπισμός”, δεν αποτυπώνεται μόνο στον τρομακτικά μεγάλο αριθμό των δολοφονηθέντων. Στα πλαίσια της πολιτικής εθνοκάθαρσης και μαζικής εξόντωσης του “ξενικού αρμενικού στοιχείου”, όπως είχε χαρακτηριστεί, δεκάδες χιλιάδες κορίτσια και αγόρια πωλήθηκαν ως σκλάβοι, μικρά παιδιά έπεσαν θύματα απαγωγής και εξισλαμίστηκαν βίαια".
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι πέραν των δέκα χιλιάδων Αρμένιοι πρόσφυγες, που άρχισαν να φτάνουν στην Κύπρο ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και πλήθαιναν όσο εντεινόταν η τουρκική βιαιότητα, εντάχθηκαν ομαλά στην κυπριακή κοινωνία και σταδιακά έγιναν ζωτικό και στέρεο κομμάτι της, συμβιώνοντας μέχρι σήμερα αρμονικά με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού μας. Πολιτική απόδειξη αυτής της εξέλιξης αποτελεί και η αντιπροσώπευση των Αρμενίων στην Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση την περίοδο 1960-1965 και φυσικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1965 μέχρι και σήμερα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε ότι το κυπριακό κοινοβούλιο ήταν το πρώτο σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 1975, που αναγνώρισε και καταδίκασε με ψήφισμά του τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αποστέλλοντας προς τους απανταχού Αρμενίους μήνυμα εκτίμησης και συμπαράστασης. Ακολούθησαν άλλα δύο ψηφίσματα, το 1982 και το 1990, τα οποία καταδικάζουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων και αναγνωρίζουν την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους. Το 2015, εκατό χρόνια μετά την Αρμενική Γενοκτονία, η Βουλή των Αντιπροσώπων, προχωρώντας σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, ποινικοποίησε την άρνηση κάθε γενοκτονίας.
Δυστυχώς, ανέφερε, η Τουρκία αρνείται μέχρι και σήμερα την ανάληψη της βαριάς ευθύνης απέναντι στους Αρμενίους για το στυγερό έγκλημά της, ενθαρρυμένη και από τη μη αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από κάποια κράτη.
Επανέλαβε το αίτημα του αρμενικού λαού, αλλά και ολόκληρης της δημοκρατικής ανθρωπότητας για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή Βαρκτές Μαχτεσιάν ανέφερε πως οι "φανατισμένοι Οθωμανοί και Νεότουρκοι είχαν το φιλόδοξο όραμα για μια παντουρανική υπεραυτοκρατορία, η οποία θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Σιβηρία».
Σημείωσε ότι 103 χρόνια μετά τη γενοκτονία η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία προκειμένου να αποφύγει τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, αλλά και τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια αναγνώριση στην τουρκική κοινωνία.
«Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει έστω και ένα σεντ στους επιζώντες της Γενοκτονίας και τους απόγονους τους, αφού έτσι θα διεκδικήσουν μερίδιο όχι μόνο οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι, αλλά ίσως και οι Κούρδοι, οι Κύπριοι και οι Αλεβίτες, κατέληξε.
Ο κ. Μαχτεσιάν εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη των Αρμενίων προς την πατρίδα τους Κύπρο, τόσο για τη στήριξη σε επίπεδο διαβίωσης όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ομιλία έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο, στην αρμενική γλώσσα.
Χορωδία τραγούδησε ελληνικά και αρμενικά τραγούδια.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τη γενοκτονία που βρίσκεται στο προαύλιο της Αρμενικής Αρχιεπισκοπής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις