Η Κύπρος μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών όπου υπάρχει άνοδος εργασιακής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με έκθεση.
Η Κύπρος είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες η εργασιακή εκμετάλλευση έχει αναδειχθεί ως η κύρια μορφή εμπορίας προσώπων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ομάδας Ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για Δράση ενάντια στην Εμπορία Προσώπων (GRETA) που δημοσιεύτηκε.
Η εμπορία προσώπων για εργασιακή εκμετάλλευση βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, με βάση τα ευρήματα που αναφέρονται στην έκθεση και όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σε διάφορες χώρες έχει ξεπεράσει τη σεξουαλική εκμετάλλευση ως την κύρια μορφή εμπορίας προσώπων. Προστίθεται πως τα επίσημα στοιχεία υποβαθμίζουν την πραγματική έκταση του προβλήματος και ήταν λίγες οι διώξεις και καταδίκες που έγιναν με επιτυχία για αυτό το θέμα.
Με βάση την εργασία παρακολούθησης της GRETA ανά χώρα, η έκθεση αναφέρει πως η εργασιακή εκμετάλλευση έχει αναδειχθεί ως η κύρια μορφή εμπορίας προσώπων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γεωργία, η Πορτογαλία, η Σερβία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλες οι χώρες που έχουν αξιολογηθεί δυο φορές από την GRETA μέχρι τώρα έχουν δείξει μια αυξητική τάση στην εμπορία προσώπων για εργασιακή εκμετάλλευση τα τελευταία χρόνια.
Η έκθεση αναφέρει πως τα περισσότερα θύματα που έχουν εντοπιστεί είναι άνδρες, παρόλο που επηρεάζονται επίσης και οι γυναίκες και τα παιδιά.
Οι άνδρες συχνά τυγχάνουν εκμετάλλευσης σε βιομηχανίες περιλαμβανομένων αυτών της γεωργίας, των οικοδομών και της αλιείας, ενώ οι γυναίκες συνήθως τυγχάνουν εκμετάλλευσης σε πιο απομονωμένους χώρους όπως σε αυτούς που έχουν σχέση με την οικιακή εργασία και την παροχή φροντίδας - όπου είναι μερικές φορές θύματα τόσο εργασιακής όσο και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της GRETA Siobhán Mullally από την παρακολούθηση που έχει γίνει προκύπτει πως όλο και περισσότερα άτομα τυγχάνουν εργασιακής εκμετάλλευσης σε άθλιες συνθήκες στην Ευρώπη, τόσο εντός όσο και πέραν των εθνικών συνόρων.
Τα θύματα συχνά είναι απρόθυμα να καταγγείλουν την εκμετάλλευση αυτή καθώς φοβούνται την απέλαση ή τα αντίποινα από εγκληματικά δίκτυα εμπορίας προσώπων. Οι διώξεις και καταδίκες των δραστών είναι επίσης σπάνιες, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως ορισμένες χώρες έχουν ήδη κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός σε αυτό τον τομέα, αλλά πολλές άλλες χρειάζεται να βελτιώσουν τις πολιτικές και τις πρακτικές τους. Τα κράτη στην Ευρώπη χρειάζεται να εργαστούν μαζί στενά με μη κυβερνητικούς οργανισμούς, συντεχνίες και ιδιωτικό τομέα για να βοηθήσουν στον τερματισμό αυτής της αποτρόπαιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, επεσήμανε.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις