Ξεκινάει, όπως ήταν προγραμματισμένη, στις 19:00 (τοπική ώρα), η συνάντηση των ηγετών της ΕΕ-Τουρκίας στο κτίριο «Evksinograd» στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τη βουλγαρική Προεδρία, «το δείπνο εργασίας θα αποτελέσει ευκαιρία για την αξιολόγηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πρόσφατων εξελίξεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και της συμμετοχής της στη Συρία».
Σημειώνεται ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (22-23 Μαρτίου), οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνήσει και να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Υπενθύμισαν επίσης την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε τη σοβαρή ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ (περιλαμβανομένων των 2 Ελλήνων Στρατιωτών) στην Τουρκία. Ζήτησε δε, την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των ζητημάτων.
Στη Βάρνα, Γιούνκερ, Τουσκ, Μπορίσοφ και Ερντογάν θα συζητήσουν «πώς θα προωθήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα κοινά συμφέροντα», αναφέρει η Προεδρία.
«Είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μιλάμε ανοιχτά μεταξύ μας και να συνεργαζόμαστε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», έχει εξάλλου δηλώσεις καταληκτικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την Παρασκευή.
Η συνάντηση θα βασιστεί στην προηγούμενη συνάντηση των ηγετών της 25ης Μαΐου 2017 και στις συζητήσεις που διεξήχθησαν από τότε. Σημειώνεται ότι έκτοτε, διεξήχθησαν «διάλογοι υψηλού επιπέδου» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τις μεταφορές, την οικονομική συνεργασία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξωτερική πολιτική.
Διπλωματική πηγή που ενημέρωσε μικρή ομάδα δημοσιογράφων (στην οποία βρέθηκε το ΚΥΠΕ) μετά τη Σύνοδο της Παρασκευής, εξήγησε ότι η Βάρνα, μπορεί να είναι το σημείο καμπής στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αυτό όμως περισσότερο εξαρτάται από τον Ερντογάν και το αν έχει αποφασίσει να συνταχθεί με την Ανατολή, ή με τον Δυτικό Κόσμο.
«Αυτά τα μικρά φορμάτ, αυτές οι συναντήσεις που γίνονται σε πολύ κλειστό κύκλο είναι κατάλληλος χώρος και προδιαθέτουν και για εντάσεις, αλλά και για συγκλίσεις», έλεγε ανώτερος κοινοτικός διπλωμάτης.
«Και στην πράξη οι δύο πλευρές περιμένουν να θέσουν με ανοιχτό και άμεσο τρόπο που δεν συνηθίζεται σε άλλους είδους διοργανώσεις, όλα τα ανοιχτά ζητήματα των δύο πλευρών».
Η διπλωματική πηγή είχε επισημάνει ότι ο Ερντογάν πάει στη Σύνοδο της Βάρνας με μια μακρά λίστα αιτημάτων. Άλλωστε αυτός ήταν για μήνες «ο επισπεύδων». Στη λίστα του Ερντογάν καταγράφονται τα εξής:
- το αίτημα για την απόδοση στην Τουρκία άλλων τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό, αλλά με τρόπο πιο άμεσο, πιο γρήγορο και συνδεδεμένο με τον Τουρκικό προϋπολογισμό.
- αίτημα για γρήγορη επίλυση του ζητήματος με την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτονται την ΕΕ, αίτημα που υπήρχε και στην συνάντηση της Αντάλιας πριν δύο χρόνια.
- αίτημα για επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ (στους τομείς των υπηρεσιών και των δημοσίων συμβάσεων).
- ξεκάθαρη ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ με άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων,
- εξασφάλιση και γρηγορότερη διαδικασία απόδοσης στην Τουρκία των λεγόμενων προενταξιακών κονδυλίων.
Οι διπλωμάτες αναμένουν ότι ο Ερντογάν θα τονίσει μάλιστα στους προέδρους Γιούνκερ και Τουσκ ότι όλα αυτά τα είχαν υποσχεθεί στην Άγκυρα και «αθέτησαν το λόγο τους», θα θέσει επιχειρήματα σε σχέση με την χλιαρή αντίδραση της ΕΕ στο αποτυχημένο πραξικόπημα και θα τους ζητήσει αναγνώριση της δράσης της χώρας του για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (με το δικό του βέβαια ορισμό) και στενότερη συνεργασία με την ΕΕ για το ίδιο θέμα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Γιούνκερ και ο Τουσκ θα πουν στον Ερντογάν ότι η πόρτα της ΕΕ παραμένει ανοιχτή παρά τις όποιες διακυμάνσεις, αν η Τουρκία επιστρέψει στις ευρωπαϊκές αρχές. Η ΕΕ εξάλλου εδώ και καιρό εκφράζει προβληματισμό για το Κράτος Δικαίου, τη δικαιοσύνη και την ποιότητα της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα αλλά και ανησυχία για την κράτηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών σε τουρκικές φυλακές, κυρίως δημοσιογράφων (και των δύο στρατιωτών).
Η πραγματική προειδοποίηση της ΕΕ είναι ότι η υπαναχώρηση του Κράτους Δικαίου και έλλειψη ασφάλειας δικαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το τουρκικό έδαφος είναι μια προειδοποίηση που έχει πολύ σοβαρότερο «νομισματικό» αντίκτυπο από όλα τα παραπάνω τουρκικά αιτήματα συνδυασμένα
Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ προετοιμάζει τη Σύνοδο της Βάρνας σε μεγάλη λεπτομέρεια και έχει απαντήσεις σε όλες τις τουρκικές κατηγορίες.
Η λογική στις Βρυξέλλες, κυρίως από την πλευρά της Κομισιόν είναι πως «οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να μείνουν ανοιχτοί». Κανείς δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την σιγή ασυρμάτου, «εκτός από όλους αυτούς που βρίσκουν σε τέτοιες περιπτώσεις τα κενά και προσπαθούν να τα καλύψουν».
Μία δημοσιογραφική διάσκεψη προβλέπεται περί τις 21:10 το βράδυ (τοπική ώρα).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: ‘Οι δηλώσεις Ερντογάν δεν επιτρέπουν αισιοδοξία’ – Οι προσδοκίες για τη Βάρνα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις