ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Εισαγγελέας: Συνεχίζεται η ποινική διερεύνηση των συνθηκών υποκλοπής των emails της Ε. Λοϊζίδου

Γ. Εισαγγελέας: Συνεχίζεται η ποινική διερεύνηση των συνθηκών υποκλοπής των emails της Ε. Λοϊζίδου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ποινική διερεύνηση που αφορά στις συνθήκες υποκλοπής και κατοχής περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου, δήλωσε την Τετάρτη 21/3 ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κατ’ ισχυρισμό εγκατάλειψη στο εξωτερικό φορητού υπολογιστή της κα. Λοϊζίδου δεν έχει καμία σχέση με αυτή την πτυχή της υπόθεσης.    

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι η ποινική διερεύνηση που αφορούσε στην κατοχή, επεξεργασία, δημοσίευση και επαναδημοσίευση περιεχομένου υποκλαπέντος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κα. Λοϊζίδου  έχει ολοκληρωθεί και θα προβεί το συντομότερο δυνατόν σε αξιολόγηση του αποτελέσματος προκειμένου να διαφανεί κατά πόσον στοιχειοθετείται η ποινική δίωξή του οποιουδήποτε λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, το δημόσιο συμφέρον.  

Σε σχέση με αυτή την πτυχή της διερεύνησης,  ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι «δημιουργήθηκε χωρίς λόγο μια εικόνα η οποία δεν είναι η αληθινή, η εικόνα δηλαδή της δίωξης και καταδίωξης δημοσιογράφων που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ούτε πρόθεση ούτε και ενέργεια των ανακριτικών αρχών ή του Γενικού Εισαγγελέα».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πειθαρχικής έρευνας εναντίον της κα. Λοϊζίδου  εναντίον της οποίας προέκυψαν τρεις πειθαρχικές κατηγορίες, ο κ. Κληρίδης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση τι προνοεί η νομοθεσία για τη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων και αν προνοεί ακόμη και απόλυση της κα. Λοϊζίδου, ο κ. Κληρίδης παρέπεμψε στη νομοθεσία περί Δημόσιας Υπηρεσίας, λέγοντας ότι αυτό είναι έργο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας να επιληφθεί.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον της κα. Λοϊζίδου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε αναγκαιότητα για ποινική διερεύνηση, αλλά μόνο για πειθαρχική.

Ερωτηθείς σχετικά με την 1η πειθαρχική κατηγορία που βασίζεται σε κατ’ ισχυρισμό εγκατάλειψη στο εξωτερικό φορητού υπολογιστή που χρησιμοποιούσε η κα. Λοϊζίδου  για υπηρεσιακούς σκοπούς, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αυτή είναι η δική μου περιγραφή των γεγονότων, δεν μπορούσα να βρω καλύτερη λέξη για το ότι επέταξε ένα φορητό υπολογιστή ο οποίος ήταν χαλασμένος και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πλέον και κάπου τον επέταξε».

«Είχε χαλάσει αντιλαμβάνομαι, δεν λειτουργούσε καθόλου και θεώρησε καλό να τον πετάξει και εγώ το απόδωσα λέγοντας εγκαταλείψει, ίσως να μην είναι και η πιο κατάλληλη λέξη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος υπολογιστής δεν έχει εντοπιστεί.

Σε ερώτηση σε ποια χώρα η κα. Λοϊζίδου  εγκατέλειψε τον εν λόγω υπολογιστή,  ο κ. Κληρίδης είπε ότι «είναι μέσα στο πόρισμα αλλά σίγουρα δεν ήταν στη Ρωσία».

Σε σχέση με τη 2η κατηγορία η οποία αναφέρεται στη χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για υπηρεσιακούς σκοπούς κι αν αυτό ήταν σε γνώση της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτά τα θέματα έχουν ερευνηθεί κατά την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και πως δεν μπορεί ούτε να μιλήσει εκ μέρους των ερευνώντων λειτουργών, αλλά ούτε και να προβεί σε οποιεσδήποτε περαιτέρω δηλώσεις.

«Είναι γεγονός – εξ όσων έχω πληροφορηθεί και από τον ερευνώντα λειτουργό – σε διάφορα τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας λειτουργοί μπορεί να χρησιμοποιούν προσωπικούς υπολογιστές ή προσωπικά ηλεκτρονικά ταχυδρομεία για την ευκολία της επειδή ο κυβερνητικός κόμβος κάποτε αποδεικνύεται λίγο δυσχερής επειδή τα απογεύματα ή εκτός υπηρεσίας δεν έχουν πρόσβαση διαφορετικά κ.λ.π. Όλα αυτά τα θέματα αντιλαμβάνομαι τα πραγματεύεται και ο ερευνών λειτουργός», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν θα ληφθούν μέτρα για αυτή την κατάσταση, είπε ότι «ασφαλώς, έχουν ήδη γίνει σχετικές οδηγίες και έχουν ληφθεί μέτρα».

Ερωτηθείς εάν η κα. Λοϊζίδου  θα συνεχίσει να βρίσκεται σε διαθεσιμότητα, είπε ότι με δεδομένη τη κατάληξη αυτή ως προς τις πειθαρχικές κατηγορίες και της πλήρους συμπλήρωσης της πειθαρχικής διερεύνησης «δεν συντρέχει κανένας λόγος ώστε με τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητας να ζητηθεί οποιαδήποτε ανανέωση».    

Ερωτηθείς αν από τη διερεύνηση της ποινικής πτυχής που αφορά στην επεξεργασία, δημοσίευση και επαναδημοσίευση περιεχομένου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κα. Λοϊζίδου προκύπτουν ποινικά αδικήματα εναντίον κάποιων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι η έκθεση της Αστυνομίας έχει παραληφθεί από τη Νομική Υπηρεσία πριν από μερικές ημέρες «η οποία δεν περιέχει οποιεσδήποτε συστάσεις».
«Το αποδεικτικό υλικό που έχει συλλεγεί θα αξιολογηθεί το συντομότερο δυνατόν και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε.   

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι «παραμένει η άσκηση της διακριτικής ευχέρειας από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας ως προς το εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα ή όχι, κι αν στοιχειοθετούνται κατά πόσον είναι από απόψεως δημοσίου συμφέροντος ορθό να γίνουν οποιεσδήποτε διώξεις". 

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανακρίσεις δημοσιογράφων και το θέμα που ήγειραν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι όσον αφορά αυτό το διάβημα που σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα προέβησαν οι ευρωβουλευτές «πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο υπεύθυνο αν ακούετο και η άποψη άλλων εμπλεκομένων όπως είναι οι ανακριτικές αρχές, η Γενική Εισαγγελία, ο Γενικός Εισαγγελέας κ.λ.π.».

«Η άποψη μου είναι ότι ασφαλώς οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται για να κάμουν τη δουλειά τους και να την κάμουν σωστά. Ασφαλώς ενδιαφέρονται για τη μη ύπαρξη οποιονδήποτε περιορισμών και παρεμβάσεων. Από την άλλη, ασφαλώς και οι ανακριτικές αρχές και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν να κάμουν τη δική τους δουλεία», είπε.

Δηλαδή, εξήγησε, «να εφαρμόσουν σύνταγμα και νόμο. Κάπου τα δύο συναντώνται και πρέπει να εξευρίσκονται οι αναγκαίες ισορροπίες. Δηλαδή να σταματά η μια ελευθερία εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου, να σταματά το ένα δικαίωμα εκεί που αρχίζουν και οι υποχρεώσεις κ.λ.π.», είπε.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξέφρασε την άποψη ότι δημιουργήθηκε χωρίς λόγο μια εικόνα «η οποία δεν είναι η αληθινή, η εικόνα δηλαδή της δίωξης και καταδίωξης δημοσιογράφων που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν ούτε πρόθεση ούτε και ενέργεια των ανακριτικών αρχών ή του Γενικού Εισαγγελέα».

Ο κ. Κληρίδης διερωτήθηκε σε ποίον θα πρέπει να αποταθούν οι ανακριτικές αρχές για να πάρουν πληροφορίες και κατάθεση όταν η μόνη πηγή για διερεύνηση κάποιων καταγγελιών δεν είναι άλλη παρά κάποια δημοσιεύματα.

«Όταν επρόκειτο να θεσπιστεί ο τροποποιητικός νόμος για την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων δόθηκε ολόκληρη μάχη από ομάδα της Νομικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να δοθούν εφόδια, εργαλεία στις ανακριτικές αρχές να μπορούν πατάξουν διάφορες εγκληματικές ενέργειες και να καταστεί δυνατή η αποκάλυψη κάποιων τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και να επιτραπεί η χρησιμοποίηση τους ενώπιον των δικαστηρίων για σκοπούς πάταξης αδικημάτων διαφθοράς και συναφών άλλων σοβαρών αδικημάτων», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

Όπως είπε, «κάτι τέτοιο κατέστη αδύνατο λόγω της μεγάλης αντίστασης από πλευράς της Βουλής η οποία θέσπισε τελικά ένα νόμο με χίλιες ασφαλιστικές δικλείδες για να προφυλάσσεται το απόρρητο της αλληλογραφίας και να αποτρέπονται οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις...»

Όπως είπε, «ο νόμος απαγορεύει και καθιστά ποινικό αδίκημα την υποκλοπή και αποκάλυψη τηλεπικοινωνιακών δεδομένων  και όταν γίνονται καταγγελίες για τέτοιου είδους παραβάσεις οφείλει η ανακριτική αρχή καθηκόντως να προχωρήσει στη διερεύνηση, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι δίωξη αλλά διερευνητικό έργο».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν κατά καιρούς ότι η υπόθεση αυτή έβλαψε το δημόσιο συμφέρον και τις σχέσεις της Κύπρου με την ΕΕ και τη Ρωσία και ότι η κα. Λοϊζίδου  μετέτρεψε τη Νομική Υπηρεσία σε παράρτημα της ρωσικής Εισαγγελίας με τους χειρισμούς της, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό- και αυτό δεν είναι ούτε κρυφτούλι ούτε στρουθοκαμηλισμός- ότι καλώς ή κακώς κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε νόμιμο σκοπό το προϊόν υποκλοπής».

«Από την άλλη κάποια δεδομένη συμπεριφορά και το όλο πλέγμα των γεγονότων όπως εξάγονται από την έρευνα και από κάποιες δηλώσεις που έχουν γίνει και κάποιες παραδοχές των εμπλεκομένων κ.λ.π. έχει δημιουργηθεί μια εικόνα η οποία ασφαλώς θα ληφθεί υπόψη από τη Νομική Υπηρεσία και θα γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη γίνει», είπε

Ερωτηθείς ποιες είναι αυτές, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «όσον αφορά συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες και τρόπους ενέργειας λειτουργών».

Σε ερώτηση γιατί δεν κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών καναλιών ως ο αρχικός προγραμματισμός, ο κ. Κληρίδης είπε ότι έχουν ληφθεί καταθέσεις από δημοσιογράφους και κάποιων τηλεοπτικών καναλιών.  

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι αυτό το θέμα έχει προκαλέσει διασάλευση σχέσεων της Κύπρου τόσο με την ΕΕ όσο και με τη Ρωσία, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «εγώ προσωπικά δεν έχω υπόψη μου. Είμαι ένας ανεξάρτητος αξιωματούχος που προσπαθεί να ασκήσει τα καθήκοντα του μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως έχουν διασαλευθεί οι σχέσεις με τη Ρωσία- εάν αποκαλύφθηκε, όπως έχετε πει προηγουμένως ότι γίναμε και παραμάγαζο της Ρωσίας- μάλλον θα ανέμενα το αντίθετο, αλλά δεν έχω υπεισέλθει σε αυτά τα θέματα».
«Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι είχε γίνει κάποιο διάβημα από τις εισαγγελικές αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με το οποίο καταγγέλετο η δημοσίευση δικών τους επικοινωνιών με την Εισαγγελέα και ζήτησαν τη διερεύνηση αυτού του γεγονότος», είπε.    

Σε ερώτηση εάν η υποκλοπή των emails της κα. Λοϊζίδου οφείλεται ενδεχομένως στην εγκατάλειψη του προσωπικού της φορητού υπολογιστή, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «αυτό είναι τελείως άσχετο με το θέμα που διερευνάται ποινικά από την Αστυνομία.

 Ολόκληρο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει υποκλαπεί πιστεύω από τον σταθερό υπολογιστή κάπου 19 χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα και είναι τελείως άσχετο με το άλλο θέμα του φορητού υπολογιστή», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top