Ραδιενέργεια, επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία εκπέμπεται από κεραίες αναμετάδοσης που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Κάβο Γκρέκο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ‘Φιλελεύθερου’, τα κύματα ραδιενέργειας κινούνται από 82 ως 113 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνεται η εκπομπή ιονίζουσας, (ραδιενεργούς) ακτινοβολίας στην περιοχή Κάβο Γκρέκο, εξαιτίας κεραιών αναμετάδοσης που βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.
Την ίδια στιγμή, πολύ πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια, είναι και η εκπομπή μη ιονίζουσας ακτινοβολίας από τις ίδιες κεραίες, η οποία κυμαίνεται από 1930 έως 14 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, ανάλογα με την απόσταση από αυτές.
Τα πιο πάνω, είναι αποτελέσματα μετρήσεων που περιέχονται σε εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Νάπας στα τέλη του 2017 και παραδόθηκε στον δήμο, αρχές του Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καρούσο, ευθύς μόλις παρέλαβε και μελέτησε την έκθεση αποτάθηκε με προσωπική επιστολή και απέστειλε αντίγραφα της σε τέσσερα υπουργεία, χωρίς να λάβει καμιά απάντηση, παρόλο που πέρασαν σχεδόν δύο μήνες. Στα υπουργεία Άμυνας -καθώς στην περιοχή υπάρχει μονάδα της Εθνικής Φρουράς, Γεωργίας -καθώς η περιοχή εμπίπτει στη διαχείριση του Τμήματος Δασών, Υγείας ως το αρμόδιο υπουργείο, και Μεταφορών, στο οποίο εμπίπτουν αρμοδιότητες στο θέμα της παροχής αδειών σε θέματα τηλεπικοινωνιών και συχνοτήτων.
Η μη ανταπόκριση τους, ήταν και ο λόγος που ο κ. Καρούσος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει πλέον το θέμα.
Όπως ανέφερε, την επιστημονική έρευνα για λογαριασμό του Δήμου Αγίας Νάπας, διεξήγαγε με μετρήσεις μέσω των κατάλληλων επιστημοτεχνικών μέσων στην περιοχή ο Κύπριος πτυχιούχος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών δρ Αντρέας Νεοκλέους.
Η διεθνής αυτή Επιτροπή, η οποία είναι επίσημα αποδεκτή στις πλείστες χώρες του πλανήτη, έχει κατατάξει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ως πιθανή αιτία καρκινογένεσης στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως και εκατοντάδες επιστήμονες αυτής της κατηγορίας σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έρευνα, ‘έγιναν επισταμένες μετρήσεις σε διάφορες αποστάσεις από τη περίφραξη Κάβο Γκρέκο, της έντασης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στη περιοχή συχνοτήτων από 27 MHz μέχρι 2.5 GHz, στη περιοχή συχνοτήτων από 800 ΜΗζ μέχρι 2.5 GHz και στη περιοχή συχνοτήτων από 2.4 GHz μέχρι 6.0 GHz - Επίσης έγιναν μετρήσεις της καρκινογόνου ραδιενεργού ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ίδια σημεία. Βρέθηκε ότι η μη ιονίζουσα ακτινοβολία που μετρήθηκε περιέχει και παλμική ακτινοβολία (pulsed radiation) και προέρχεται από τις κεραίες ή άλλες κατασκευές - συσκευές εκπομπής του Κάβο Γκρέκο’.
Πόρισμα
Στην έρευνα, ο κ. Νεοκλέους αποφαίνεται σε ένα άκρως ανησυχητικό πόρισμα: «Είναι φανερό ότι και στην περίπτωση των εκπομπών από το Κάβο Γκρέκο οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, οι εργαζόμενοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες πρέπει να ανησυχούν σοβαρά για τις υψηλές τιμές της έντασης της ακτινοβολίας που δέχονται και πρέπει να επιμένουν σε πρώτο στάδιο στην άμεση διακοπή της λειτουργίας των διαφόρων κατασκευών-συσκευών και των κεραιών εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και σε δεύτερο στάδιο στη μόνιμη απομάκρυνσή τους. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιό πάνω και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις εξουσίες που έχει, μπορεί να ενεργήσει κατάλληλα ώστε να απαλλαγεί η περιοχή από τις συσκευές-κατασκευές- κεραίες εκπομπής ηλεκρομαγνητικών πεδίων του Κάβο Γκρέκο».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις