Προτάσεις νόμου που αφορούν την προστασία χρεωστών οι οποίοι λαμβάνουν βοήθεια από το κράτος, τη διόρθωση στρεβλώσεων που αφορούν το δικαίωμα για σύνταξη χηρείας αλλά και το δικαίωμα στο δημόσιο θηλασμό εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, σήμερα.
Σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Αντρέας Φακοντής αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που αφορά στην προστασία οφειλετών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν το χρέος τους.
«Όσοι λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα ή ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυτό το ποσό δεν θα θεωρείται ως εισόδημα για σκοπούς της υποχρέωσης του για κάλυψη του χρέους που οφείλει και ήταν απλήρωτο με βάση απόφαση ή διάταγμα από το δικαστήριο», είπε.
Επίσης, ανέφερε, «προνοείται να μην λαμβάνεται υπόψη το οποιοδήποτε επίδομα, δηλαδή αν κάποιος λαμβάνει επίδομα τέκνου ή φοιτητική χορηγία, ως επίσης και σύνταξη η οποία είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται, αυξανόμενο κατά €1.700 για κάθε εξαρτώμενο».
Σε ερώτηση απάντησε ότι η πρόταση έχει διευρυνθεί για να περιληφθούν επιδόματα όπως το επίδομα τέκνου, το επίδομα μονογονιού και το επίδομα ασθενείας.
Σε ερώτηση αν υπάρχει συμφωνία στην Επιτροπή απάντησε ότι «υπάρχει ομοφωνία από τα μέλη της Επιτροπής», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει τοποθέτηση την επόμενη εβδομάδα για να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι και η Κυβέρνηση είναι θετική, διευκρινίζοντας ότι απλώς έχουν προστεθεί κάποια επιδόματα.
Θετική η Κυβέρνηση για διόρθωση της στρέβλωσης με τη σύνταξη χηρείας
Ο κ. Φακοντής αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έγινε για πρόταση νόμου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για διόρθωση στρέβλωσης που υπάρχει με το δικαίωμα σε σύνταξη χηρείας σε σύζυγο αφυπηρετήσαντα δημόσιου υπαλλήλου.
Όπως είπε, σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο όταν κάποιος εργαζόταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν είχε παντρευτεί κατά τη διάρκεια που ήταν εργαζόμενος στην δημόσια υπηρεσία, αφυπηρέτησε και σύναψε γάμο αργότερα, η γυναίκα του αν γίνει χήρα δεν θα δικαιούται σύνταξη χηρείας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όταν υπάλληλος παντρευόταν ξανά μετά από θάνατο της πρώτης του συζύγου, μέχρι το 2013 η δεύτερη σύζυγος δικαιούταν να λαμβάνει την σύνταξη χηρείας ενώ μετέπειτα όχι.
Επιχειρούμε να διορθώσουμε αυτή την στρέβλωση, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, εισάγοντας για τη δεύτερη σύζυγο την ίδια πρόνοια που εμπεριέχεται στη νομοθεσία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δηλαδή να δικαιούται την σύνταξη χηρείας η δεύτερη σύζυγος αν έχουν παρέλθει 5 χρόνια από την σύναψη του γάμου.
Ο κ. Φακοντής είπε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρία «το Υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι είναι κατ’ αρχήν θετικό, όμως έχει ζητήσει να γίνει αναλογιστική μελέτη για να διαφανεί το κόστος και να συμπεριληφθούν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες».
Αναφορά έκανε και σε θέσεις που τέθηκαν από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως το γεγονός ότι όσοι αφυπηρέτησαν πριν το 2012 λάμβαναν το ποσό της εισφοράς τους για την σύνταξη χηρείας, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2013 δεν επιστρέφεται πλέον.
«Το Υπουργείο μας ενημέρωσε ότι προτίθεται να φέρει νομοσχέδιο για ρύθμιση αυτού του ζητήματος», ανέφερε ο κ. Φακοντής. Πρόσθεσε ότι έχει δοθεί χρόνος στο Υπουργείο να ολοκληρώσει την αναλογιστική μελέτη και να εισαγάγει τις ασφαλιστικές δικλείδες. Η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου το θέμα μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Σε ερώτηση αν συζητούν και ζήτημα αναδρομικότητας απάντησε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να δούμε. Σίγουρα, πρόσθεσε, αν θα υπάρξει αναδρομικότητα θα πρέπει να υπάρξει από την 1η Ιανουαρίου 2013, ώστε να μην παρουσιαστεί οποιαδήποτε ανισότητα.
Πριν το Πάσχα προωθούνται για ψήφιση οι προτάσεις νόμου για το θηλασμό
Ο κ. Φακοντής ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή Εργασίας μελέτησε επίσης προτάσεις νόμου για την προώθηση και την προστασία του μητρικού θηλασμού.
«Η Επιτροπή σήμερα ολοκλήρωσε τη συζήτηση της», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει υιοθετήσει κάποιες προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας και από άλλους που είχαν παρευρεθεί».
Παραμένει προς τοποθέτηση, σύμφωνα με τον ίδιο το ενδεχόμενο συμπερίληψης πρόνοιας για την απαγόρευση σε απόλυση στην περίπτωση όπου γυναίκα συνεχίζει να θηλάζει το παιδί της από 3 σε 5 μήνες.
Το ζήτημα εκκρεμεί και θα υπάρξει τελική τοποθέτηση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε και οι τρεις προτάσεις νόμου να οδηγηθούν πριν από το Πάσχα στην Ολομέλεια για ψήφιση, είπε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις