Πρόταση νόμου η οποία προβλέπει την προστασία όχι μόνο φυσικών προσώπων αλλά και μικρών επιχειρήσεων από καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών, συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο Βουλευτής ΕΔΕΚ και εισηγητής Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι «έχουν συζητηθεί τα ζητήματα, κατανοούμε και την αντίδραση των τραπεζών γιατί ακριβώς η πρόταση νόμου στοχεύει πρώτιστα στο να προστατεύσει τον καταναλωτή κυρίως απέναντι στις τραπεζικές αυθαιρεσίες και στην επιβολή όρων ή αυξομείωση επιτοκίων κατά το δοκούν χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και ο καταναλωτής».
Η συζήτηση, πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου, «θα συνεχιστεί και θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος ότι θα πρέπει σε αυτόν τον τόπο οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα τραπεζικά ιδρύματα, να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους εκεί όπου δεν θίγουν δικαιώματα των πολιτών είτε είναι φυσικά ή φυσικά πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες λόγω δανειοδότησης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εκποίησης ο κ. Ευσταθίου απάντησε «βεβαίως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια μικρομεσαία επιχείρηση ξεκίνησε με ένα επιτόκιο της τάξης του 5%, η Τράπεζα από μόνη της αύξησε το επιτόκιο με βάση τη ρήτρα η οποία υπογράφηκε στο 7%, στο 9%, στο 13%».
Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «δεν μπορούν τέτοιου είδους δάνεια να εξυπηρετηθούν». Μοιραία, είπε, «γίνονται μη εξυπηρετούμενα και εκεί που υπάρχει εξασφάλιση εμπράγματη, αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκποίησης των περιουσιών τους».
«Το επιχείρημα, το οποίο μας έφεραν οι τράπεζες είναι ότι θα δυσκολευθούν και θα είναι άδικο γι αυτές να μπουν σε μια δυσμενέστερη θέση έναντι των πελατών τους», ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση. Έχουν θέσει, πρόσθεσε, «κάποια τεχνικά κυρίως προβλήματα εφαρμογής του νόμου, τα οποία θα ξεπεράσουμε». Θα επανέλθουμε με νέες προτάσεις γιατί αυτή η νομοθεσία θα πρέπει να περάσει, σημείωσε ο ίδιος.
Σε διευκρινιστική ερώτηση για τα τεχνικά προβλήματα, είπε ότι αφορούν «τι σημαίνει καταναλωτής, αν στην έννοια του καταναλωτή υπάρχει το φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο». «Η ουσία είναι να υπάρχει η πολιτική θέληση και βούληση να περάσει η νομοθεσία», είπε, προσθέτοντας ότι με μεγάλη χαρά έχουμε διαπιστώσει ότι οι συνάδελφοι Βουλευτές αντιμετωπίζουν πολύ θετικά την πρόταση και μάλιστα δύο εξ αυτών έχουν προσυπογράψει την πρόταση νόμο. Πρόκειται για την ανεξάρτητη Βουλευτή Άννα Θεολόγου και τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργο Περδίκη.
Σε ερώτηση για τις καταχρηστικές ρήτρες μίλησε για αυξομείωση επιτοκίου ή τερματισμό χωρίς αιτιολογία του δανείου. Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, απάντησε καταφατικά διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτό γίνεται συνήθως στις συμβάσεις πιστωτικής διευκόλυνσης, το λεγόμενο παρατράβηγμα.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι μαζί με την πρόταση του κ. Ευσταθίου υπήρχε και παλαιότερη παρόμοια πρόταση των Οικολόγων και του τέως Βουλευτή Νίκου Κουτσού εξέφρασε και την θέση του Κινήματος ότι οι μικρές επιχειρήσεις «πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας προστασίας που τυγχάνει και το φυσικό πρόσωπο σε σχέση με καταχρηστικές ρήτρες συμβολαίων των τραπεζών και να έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στο δικαστήριο και να αποζημιώνονται για όλη τη διάρκεια που υπόκειντο των καταχρηστικών ρητρών των συμβολαίων των τραπεζών».
Όπως ήταν φυσικό, πρόσθεσε, «οι προτάσεις αυτές βρήκαν την αντίδραση της Κυβέρνησης και των τραπεζών αλλά θα συζητηθούν στη συνέχεια σε επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις