Με εισήγηση για μείωση της σχολικής ύλης, με αύξηση του χρόνου παραμονής των μαθητών στα σχολεία και θέτοντας στο επίκεντρο την επίλυση των αδυναμιών των μαθητών στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας, απαντά το Υπουργείο Παιδείας στις ανησυχίες, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων για την εισαγωγή του θεσμού των τετράμηνων στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος προέδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα τα τετράμηνα στη Μέση Εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικές οργανώσεις, γονείς, μαθητές, λειτουργοί όλων των τμημάτων του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωποι από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, οι Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης και ακαδημαϊκοί.
Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «ακούσαμε τους προβληματισμούς και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια με τα οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών».
Σημείωσε ότι «αφού ακούσαμε τις ανησυχίες τους θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο επίλυσης του θέματος των τετράμηνων χωρίς αλλαγή της Νομοθεσίας και χωρίς να χρειαστεί να πάμε ξανά στη Βουλή και μάλιστα θεωρούμε ότι η πρακτική την οποία θα ακολουθήσουμε θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ων παιδιών και θα διασκεδάσει οποιεσδήποτε ανησυχίες».
Όπως είπε ο κ. Χαμπιαούρης, «εμείς δεν καταργούμε τα τετράμηνα, δεν καταργούμε τις εξετάσεις και το γνωστό ως ‘μεγάλο διαγώνισμα’» και θα κοινοποιήσουμε τις δικές μας σκέψεις, επισήμως και γραπτώς, μέχρι και την προσεχή Τετάρτη, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προωθήσουν τις ιδέες και σκέψεις μας στα συλλογικά τους όργανα.
Ανέφερε ότι «θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε την ύλη, να αυξήσουμε τον χρόνο παραμονής των μαθητών στη σχολική μονάδα, να δώσουμε έμφαση στην επίλυση των αδυναμιών των μαθητών στα πλαίσια της μαθησιακής διαδικασίας».
Εξήγησε, περαιτέρω, «ότι θα γίνονται και επαναλήψεις, θα επιλύονται και αδυναμίες των παιδιών και θα υπάρχει μια συνεχής ανατροφοδότηση, θα υπάρξουν, επίσης, εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης των μαθητών».
Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «η προσωπική μου αντίληψη είναι πως τους έχουν ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα όλα όσα άκουσαν» από επίσημα χείλη του Υπουργείου Παιδείας «και θεωρούν ότι με την υλοποίηση των πιο πάνω ενεργειών δεν θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα».
Όπως είπε ο κ. Χαμπιαούρης, «αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις που έχουμε εισπράξει», και ακολουθεί η κατάθεση γραπτώς των σκέψεων μας για να προωθηθούν στα συλλογικά όργανα των εμπλεκόμενων φορέων και να επιστρέψουν πίσω σε εμάς με τις δικές τους εισηγήσεις για να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος.
Της ευρείας σύσκεψης για τα τετράμηνα ακολούθησε και δεύτερη, με επίκεντρο τα πλαίσια πρόσβασης στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας.
«Μιλήσαμε με τους γονείς, έχουμε καταγράψει τις ανησυχίες τους, έχουμε δώσει παράταση για τις αιτήσεις εισδοχής ώστε οι μαθητές να τύχουν πλήρους ενημέρωσης από τους καθηγητές Συμβουλευτικής Αγωγής», είπε ο Υπουργός Παιδείας.
Συνέχισε λέγοντας ότι «παράλληλα με αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευση ς θα προχωρήσουμε, σε παγκύπρια βάση, σε συγκεντρώσεις ενημέρωσης των γονέων των επηρεαζόμενων παιδιών για να τους πούμε τ ακριβώς γίνεται για να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές».
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι «η πρώτη από αυτές τις συγκεντρώσεις έγινε χθες στη Λεμεσό, στη δική μου παρουσία και θα ακολουθήσουν και στις άλλες επαρχίες» και επιδίωξη του Κώστα Χαμπιαούρη είναι να παραστεί σε όλες, όπως ο ίδιος δήλωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις