Την πρόταση νόμου «Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017», με σκοπό την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας περί πολιτικής δικονομίας, ώστε να μη θεωρείται μέρος της περιουσίας του εξ΄ αποφάσεως οφειλέτη οποιοδήποτε ποσό το οποίο αυτός λαμβάνει ως δημόσιο βοήθημα ή ως ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή ως σύνταξη, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Την πρόταση νόμου, σύμφωνα με την σελίδα της Βουλής, υπογράφουν οι Ζαχαρίας Κουλίας, Χρίστου Ορφανίδης, Πανίκος Λεωνίδου και Γεώργιου Προκοπίου, βουλευτές Δημοκρατικού Κόμματος, ο Άριστος Δαμιανού, βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, ο Μιχάλης Γιωργάλλας και Γεώργιου Παπαδόπουλος, βουλευτές Αλληλεγγύης, Κωστής Ευσταθίου, βουλευτής Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και Παύλος Μυλωνά, βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Εργασίας της Βουλής Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι συζήτησαν σήμερα την πρόταση νόμου «Ο περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017».
«Σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας περί πολιτικής δικονομίας, ώστε κατά την εξέταση από το δικαστήριο της περιουσιακής κατάστασης οφειλέτη χρέους για σκοπούς διαπίστωσης της ικανότητας του να πληρώσει το χρέος του, το οποίο οφείλει δυνάμει απόφασης ή διατάγματος του δικαστηρίου το οποίο μένει απλήρωτο, το δικαστήριο να μην λαμβάνει υπόψη του, τα εισοδήματα τα οποία προέρχονται από το δημόσιο βοήθημα ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή από οποιαδήποτε άλλα επιδόματα ή και από σύνταξη», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα της σύνταξης, ο κ. Φακοντής είπε ότι λόγω του ότι σήμερα υπάρχουν άτομα τα οποία λαμβάνουν πέραν της μία σύνταξης, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής θα μελετήσει την δυνατότητα να θέσει όριο και κινείται προς την κατεύθυνση να υιοθετήσει το όριο που υπάρχει για την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είναι το συνολικό εισόδημα για μονήρες άτομο τις 15 χιλιάδες 400 ευρώ.
«Επίσης, η πρόταση νόμου προβλέπει ότι η μη εφαρμογή της ως άνω προτεινόμενης ρύθμισης να μην γίνεται στις περιπτώσεις των οφειλόμενων χρεών που περιλαμβάνονται σε διατάγματα διατροφής. Δηλαδή, ανεξαρτήτως αν κάποιος θα λαμβάνει αυτά τα επιδόματα για σκοπούς διατροφής να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό», συμπλήρωσε.
Η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, συνέχισε ο κ. Φακοντής, θα επανέλθει σε τρεις εβδομάδες περίπου μετά που θα κάνει την συγκεκριμένη διερεύνηση για να βάλει και την οροφή όσον αφορά το ύψος των συνολικών εισοδημάτων από σύνταξη, αλλά και να δει κατά πόσο θα συμπληρώσει πιο συγκεκριμένα και τα άλλα επιδόματα, που μπορεί να είναι επίδομα τέκνου ή μονογονιού.
«Δηλαδή ούτε αυτά να λαμβάνονται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς καταβολής του οφειλέτη με βάση την απόφαση του δικαστηρίου για να πάρει και την τελική της απόφαση», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φακοντής είπε ότι σήμερα το δικαστήριο ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος το μόνο του εισόδημα ήταν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του υπολόγιζε ένα ύψος ποσού, μια δόση που θα κατέβαλε κάθε μήνα.
«Τώρα η πρόταση νόμου έχει σαν σκοπό στις περιπτώσεις που κάποιος τα μοναδικά του εισοδήματα είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή το δημόσιο βοήθημα ή αν έχει και ακόμα κάποια άλλα επιδόματα, που μπορεί να είναι επίδομα τέκνου, μονογονιού και επίσης, αν είναι και πάλι το εισόδημα μόνο ποσό σύνταξης αλλά με ένα όριο, και έχουμε πει καταρχήν το όριο αυτό να είναι τα 15 χιλιάδες 400 ευρώ συνολικά το έτος που δικαιούται κάποιος για δωρεά κάρτα νοσηλείας να μην υπολογίζονται ως εισόδημα, ώστε ο δικαστής όταν θα επιβάλει την δόση, να την επιβάλει μόνο για εισοδήματα ψηλότερα από αυτά τα ποσά. Ώσπου είναι λήπτης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν θα πληρώνει», σημείωσε.
Ο κ. Φακοντής ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι η Βουλή θέλει να προστατεύσει αυτές τις κατηγορίες των πολιτών οι οποίοι ζουν στο όριο της φτώχιας ουσιαστικά, να μην μπορεί το δικαστήριο να τους επιβάλει να καταβάλουν άλλη δόση που θα αφαιρείται από αυτά τα επιδόματα ή τα εισοδήματα που λαμβάνουν για όση περίοδο θα είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή δημόσιου βοηθήματος ή η σύνταξη τους θα είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο ύψος το οποίο θα καθορίσει η Βουλή μέσα από αυτή την πρόταση νόμου.
«Υπάρχουν παράπονα , καταγγελίες από αριθμό πολιτών ότι ενώ είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή δημόσιου βοηθήματος να υποχρεώνονται από αυτά τα λίγα χρήματα που λαμβάνουν να πληρώνουν και άλλα αστικά χρέη», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις