Την αναστολή των κατηγοριών που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος Στέλιος Παπαδόπουλος, λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών, στην υπόθεση ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου αποφάσισε την Παρασκευή 26/1 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά από σχετικό αίτημα της κατηγορούσας Αρχής.
Όπως εξήγησε στο Δικαστήριο ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, η εξέλιξη προέκυψε μετά από σχετικό sms του Γενικού Εισαγγελέα προς τον ίδιο σήμερα και λόγω του ότι ο ήδη καταδικασθείς για την υπόθεση Ευτύχιος Μαληκκίδης, η μαρτυρία του οποίου ήταν η μόνη στη βάση της οποίας στοιχειοθετούνταν οι κατηγορίες εναντίον του Στέλιου Παπαδόπουλου, δεν προτίθεται τελικά να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας.
Ως εκ τούτου το Δικαστήριο αποφάσισε αναστολή των κατηγοριών εναντίον του Στέλιου Παπαδόπουλου, ο οποίος και αποχώρησε από τη δίκη.
Νωρίτερα, κατά τη σημερινή δικάσιμο κατέθεσαν στο Δικαστήριο οι Σκεύη Πρωτοπαπά, γραμματέας στην εταιρεία Helector και Αντρέας Μαππούρας, ιδιοκτήτης εταιρείας ειδών καθαρισμού και ψεκασμών και αδελφός της υπεύθυνης λογιστηρίου της Helector Παντελίτσας Μαππούρα.
Η γραμματέας της εταιρείας Helector Cyprus Σκεύη Πρωτοπαπά κατέθεσε στο Δικαστήριο ως μέρος της κυρίως εξέτασης της τις 6 συνολικά καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία την περίοδο 4/3/2016 – 17/32016 περίοδος κατά την οποία είχε τεθεί υπό σύλληψη στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης.
Σε μια από αυτές, θεληματική κατάθεση ημερομηνίας 11/3/2016, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για καταρτισμό εικονικών τιμολογίων.
Αναφέρει επίσης ότι από το 2007 ο Διευθυντής της εταιρείας Helector Δημήτρης Γιαννακόπουλος και αργότερα από τον Αύγουστο του 2010 Ιωάννης Κοκότσης που αντικατέστησε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, εξέδιδαν στο όνομα της επιταγές ή εντολές ανάληψης και αυτή τις εξαργύρωνε και τους έδινε τα μετρητά χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τι έκαναν αυτοί στη συνέχεια με τα λεφτά.
Είπε ακόμη ότι με την υπεύθυνη λογιστηρίου της Helector Παντελίτσα Μαππούρα δημιούργησαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή έναν τύπο (format) τιμολογίου το οποίο συμπλήρωνε κάθε φορά με οδηγίες της Παντελίτσας Μαππούρα.
Είπε ακόμη ότι οι Παντελίτσα Μαππούρα, Μιχάλης Μιχαήλ, Λοΐζος Αντωνίου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος και Ιωάννης Κοκότσης παρέλαβαν ποσά που σχετίζονταν με αυτά τα τιμολόγια, υποδεικνύοντας ότι τα τιμολόγια που προφανώς ήταν εικονικά αποστέλλονταν στην Ελλάδα και υπογράφονταν εκεί.
Έκανε λόγο για διάφορα τιμολόγια που ετοιμάστηκαν από την ίδια για διάφορα ποσά, αναφέροντας ότι τα τιμολόγια ετοιμάζονταν κατ’ εντολή της Παντελίτσας Μαππούρα και πως η ίδια δεν είχε κανένα οικονομικό όφελος.
Σημείωσε επίσης ότι η ίδια δεν γνώριζε αν δίνονταν μίζες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου η κ. Πρωτοπαπά αναγνώρισε εισιτήριο του Μιχάλη Μιχαήλ προς Αθήνα το οποίο έστειλε η ίδια στον Μιχάλη Μιχαήλ με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το οποίο εκδόθηκε μετά από έγκριση του Ιωάννη Κοκότση.
Ανέφερε επίσης ότι ο ελεγκτικός οίκος με τον οποίο συνεργαζόταν η εταιρεία Helector ήταν η PWC μετά κάποια άλλη εταιρεία αλλά και πως η Helector είχε εσωτερικό έλεγχο καθώς μια φορά είχαν έρθει εσωτερικοί ελεγκτές από την Ελλάδα και διεξήγαγαν έλεγχο στα λογιστικά.
Αντεξεταζόμενη από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου, και ερωτηθείσα κατά πόσο έδινε λεφτά στον Μιχάλη Μιχαήλ για τα τιμολόγια που εξέδιδε, η κ. Πρωτοπαπά απάντησε αρνητικά.
Ερωτηθείσα δε σχετικά παραδέχτηκε ότι η αναφορά στην κατάθεση της για παραλαβή ποσών από τους Παντελίτσα Μαππούρα, Μιχάλη Μιχαήλ, Λοΐζο Αντωνίου, Δημήτρη Γιαννακόπουλο και Ιωάννη Κοκότση αφορά λανθασμένη διατύπωση στην κατάθεση και πως η σωστή διατύπωση είναι ότι τα ονόματα των ατόμων αυτών φαίνονται στις αποδείξεις.
Σε άλλη ερώτηση για το ποιος διαχειριζόταν το χρηματοκιβώτιο της εταιρείας η κ. Πρωτοπαπά ανέφερε ότι ήταν ο εκάστοτε Διευθυντής.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέας Πελεκάνος ρώτησε τη μάρτυρα αν το λάθος το οποίο αναγνώρισε κατά την αντεξέταση της από τον Αλέξανδρο Αλεξάνδρου είναι κάτι που αντιλήφθηκε σήμερα. Η μάρτυρας απάντησε πως ναι και εξήγησε ότι δεν το αντιλήφθηκε στις 11/3/2016 όταν ξαναδιάβασε την κατάθεση της επικαλούμενη και το γεγονός ότι τότε δεν ήταν και στα καλύτερα της λόγω της σύλληψης της.
Σε ερώτηση του κ. Πελεκάνου αν έχει δει ποτέ ελεγμένους λογαριασμούς της εταιρείας η Σκεύη Πρωτοπαπά απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι αρχειοθετούσε αυτούς τους λογαριασμούς χωρίς ωστόσο να τους μελετά.
Σε ερώτηση αν τα ποσά που έπαιρνε από την τραπεζική θυρίδα της εταιρείας τα έδινε στον Διευθυντή απάντησε «ναι, μόνο στον Διευθυντή».
Σε ερώτηση πως μπορούσε να αποσύρει μεγάλα ποσά την περίοδο μετά τον Μάρτιο του 2013 και το κούρεμα καταθέσεων με δεδομένο το ότι εφαρμόστηκαν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) η Σκεύη Πρωτοπαπά απάντησε πως δεν θυμάται αν έγιναν τέτοιες αναλήψεις μεγάλων ποσών εκείνη την περίοδο.
Σε ερώτηση τέλος αν την παραξένεψε το γεγονός ότι εκδίδονταν επιταγές στο όνομά της απάντησε καταφατικά εξηγώντας ωστόσο πως επειδή αυτό γινόταν κατ’ εντολή του Διευθυντή δεν ασχολήθηκε με το να εξηγήσει γιατί γινόταν αυτό.
Μετά από σχετικό αίτημα της υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου Μιχάλη Πάντη η συνέχεια της αντεξέτασης της Σκεύης Πρωτοπαπά αναβλήθηκε για τις 30 Ιανουαρίου.
Νωρίτερα κατέθεσε στο Δικαστήριο ο Ανδρέας Μαππούρας, ιδιοκτήτης εταιρείας ειδών καθαρισμού και ψεκασμών και αδελφός της υπεύθυνης λογιστηρίου της Helector Παντελίτσας Μαππούρα.
Στην αρχική του κατάθεση στην Αστυνομία η οποία κατατέθηκε ως έγγραφο και μέρος της κυρίως εξέτασης του, ο κ. Μαππούρας εξήγησε ότι εκτελούσε εργασίες για το ΧΥΤΥ Κόσιης ποτέ όμως για το ΧΥΤΑ Πάφου.
Έκανε λόγο δε για δύο τιμολόγια τα οποία του υποδείχθηκαν από τον ανακριτή και τα οποία είχαν εκδοθεί στο όνομα του πατέρα του Κυριάκου Μαππούρα και έφεραν τη δική του υπογραφή για εργασίες στο ΧΥΤΑ Πάφου. Όπως είπε τα τιμολόγια αυτά είναι πλαστά καθώς δεν έγιναν ποτέ εργασίες από τον ίδιο στα ΧΥΤΑ Πάφου, και πρόσθεσε πως πιθανόν να τα συμπλήρωσε η αδερφή του στην οποία έστελνε πολλές φορές τιμολόγια υπογραμμένα αλλά ασυμπλήρωτα.
Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαππούρας είπε ότι η Αστυνομία δεν του ζήτησε για έλεγχο το μπλοκ από το οποίο εκδόθηκαν τα δύο εικονικά τιμολόγια.
Σε ερώτηση αν ρώτησε την αδερφή του Παντελίτσα Μαππούρα αν είναι αυτή που τα συμπλήρωσε ο κ. Μαππούρας είπε ότι πιθανόν να είναι αυτή που τα συμπλήρωσε όμως ο ίδιος δεν τη ρώτησε.
Στο πλαίσιο της σημερινής δικάσιμου το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι οι δικάσιμοι που ήταν προγραμματισμένες για 21 και 22 Φεβρουαρίου ακυρώνονται και προγραμμάτισε στη θέση τους δικάσιμους για τις 22 και 23 Φεβρουαρίου.
Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 9:00 το πρωί.
Για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών & Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις