ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΑΡΙ: Παραδόθηκε το πλοίο «Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης» στην παρουσία του Προέδρου

ΜΑΡΙ: Παραδόθηκε το πλοίο «Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης» στην παρουσία του Προέδρου

Η Κύπρος αναλαμβάνει πλέον πλήρως τον ρόλο της, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας, ανέφερε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας η σημερινή τελετή παράδοσης του πρώτου πλοίου ανοικτής θαλάσσης του Ναυτικού, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Ναυτικό και την Εθνική Φρουρά.

Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης του πλοίου, που φέρει το όνομα του αείμνηστου Διοικητή του Ναυτικού «Αρχιπλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης», στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, αυτή η συμβολική τελετή «σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Εθνική Φρουρά, την Εθνική Φρουρά που αλλάζει, που εκσυγχρονίζεται, που αναβαθμίζεται προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια και αποτελεσματικότητα στην αποστολή της».

Σήμερα, η Εθνική Φρουρά, συνέχισε, πέραν του πρωταρχικού της ρόλου ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής έναντι οιασδήποτε νέας τουρκικής επιβουλής, διαδραματίζει και ένα νέο σημαντικό ρόλο, καθώς συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση νέου τύπου απειλών, όπως είναι η τρομοκρατία και η παράνομη διακίνηση όπλων.

«Συνδράμει ουσιαστικά στην προαγωγή συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και φίλες γειτονικές χώρες, ενόψει ιδιαίτερα των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος είπε πως η Εθνική Φρουρά διαδραματίζει κεντρικό ρόλο ως κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας–διάσωσης, μέσα και από τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο του ΚΣΕΔ, ενώ σε αυτή τη νέα εποχή, ο ρόλος του Ναυτικού αποκτά νέα στρατηγική σημασία.

Υπογράμμισε δε πως το πλοίο φέρει και επίσημα το όνομα του πρώην Διοικητή του Ναυτικού, «ενός ήρωα του Ναυτικού της Κύπρου, του Αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ενός εκ των 13 ηρώων της τραγωδίας του Μαρί, που με το έργο, το ήθος και την προσφορά του προς το Ναυτικό, αποτελεί πρότυπο αξιωματικού και θα θυμίζει πάντα τον δρόμο του καθήκοντος και της τιμής».

Η σημερινή τελετή, ανέφερε, αποτελεί επιβεβαίωση «ότι έχουμε πλέον περάσει από τις διακηρύξεις στις πράξεις» και υπέδειξε ότι, πέραν από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης από το Ισραήλ, το οποίο ευχαρίστησε για «την άριστη συνεργασία», άλλα δύο πλοία αναμένεται εντός των επόμενων βδομάδων να κατακυρωθούν, καθώς ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, τόνισε ο ΠτΔ, εντός των επόμενων λίγων μηνών, το Ναυτικό θα ενισχυθεί και με δύο ταχύπλοα σκάφη για τις ανάγκες των Ο.Υ.Κ., ενώ αναφέρθηκε σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα για το Ναυτικό, όπως η αναβάθμιση της εμβέλειας του Συστήματος Ραντάρ Επιτήρησης Θαλασσίου Χώρου και το Παράκτιο Σύστημα Καμερών Επιτήρησης, η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η έγκριση από τη Βουλή της αναβάθμισης του Συστήματος Πυραύλων Ναυτικής Αποτροπής, η παράδοση σύγχρονου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για τις ανάγκες των ΟΥΚ και η έναρξη έργων της πρώτης φάσης εκβάθυνσης και αναβάθμισης της Ναυτικής Βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, έχουμε εκφράσει την πρόθεση και την ετοιμότητα μας να διαθέσουμε δυνατότητες και διευκολύνσεις τόσο εδώ στη Ναυτική Βάση όσο και στην Αεροπορική Βάση στη Πάφο, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, στο πλαίσιο της PESCO.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσόρισε και τους αξιωματούχους του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο, «στο πλαίσιο του ενισχυμένου ενδιαφέροντος για αναβάθμιση της ναυτικής μας συνεργασίας, όπως είχα τη δυνατότητα να συζητήσω και πρόσφατα στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Μακρόν».

Ανέφερε ακόμη πως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους εταίρους για την εδώ φιλοξενία πολεμικών πλοίων, «που αναντίλεκτα διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για σημαντική αλλαγή δεδομένων με προφανή τα οφέλη για την πατρίδα μας», σημειώνοντας πως «η Κύπρος αναλαμβάνει πλέον πλήρως τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας, ως πυλώνας σταθερότητας και συνεισφορέας ασφάλειας».

«Ενδυναμώνουμε τη δράση και την παρουσία μας στη περιφέρεια μας και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερο κύρος και επιρροή στην Ευρώπη», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίες οι αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, για πρώτη φορά από το 1960, με όλες τις γειτονικές χώρες, καθώς και με σειρά ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, αλλά ούτε και οι μεγάλης κλίμακας ασκήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με φίλες χώρες.

Όλα αυτά, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα ήταν εφικτά «αν δεν είχαμε προχωρήσει με αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιοργάνωσης, όπως αυτό ενεκρίθη από το Υπουργικό Συμβούλιο το Φεβρουάριο του 2016», ενώ σημείωσε πως η Α’ Φάση (2016-2020) του μακροπρόθεσμου Εξοπλιστικού Προγράμματος 15ετίας, «υλοποιείται ήδη με βάση τα χρονοδιαγράμματα, αθόρυβα, αλλά αποτελεσματικά».

Εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για την εκπαίδευση που παρέχει στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, αλλά και γενικότερα "για τη συνεχή έμπρακτη στήριξη στην άμυνα της Κύπρου", υποδεικνύοντας πως, τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ενίσχυση της αμυντικής σύζευξης Ελλάδας- Κύπρου και στο πλαίσιο της PESCO, αλλά και μέσα από τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες, οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται πλέον στο ψηλότερο σημείο.

"Η Εθνική Φρουρά, απεγκλωβισμένη από τα χρονίζοντα προβλήματα και τα βαρίδια της εσωστρέφειας του παρελθόντος, πατώντας στα γερά θεμέλια που δημιουργεί η επιτυχημένη πορεία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε υλοποιήσει, μπορεί να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση", συμπλήρωσε.

Διαμήνυσε ακόμη προς τον Αρχηγό και όλα τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς πως "ως πολιτεία είχαμε και έχουμε υποχρέωση, έστω και μετά από δεκαετίες καθυστερήσεων και αναβλητικότητας, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που ταλάνιζαν όλες τις τάξεις του προσωπικού".

Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του γιατί και με τη συνεργασία όλων των κομμάτων της Βουλής, "έχουμε κατορθώσει με την ομόφωνη ψήφιση των σχετικών Κανονισμών, να ανοίξουμε το δρόμο προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου σε σχέση με το παρελθόν, αλλά κυρίως η ανέλιξη και η προοπτική για το μέλλον για όλα τα στελέχη της Ε.Φ.".

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, παράλληλα, πως "θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αίσθημα ευθύνης, κάνοντας πράξη τη διακηρυγμένη θέση όλων, ότι η άμυνα αποτελεί εθνική υπόθεση και θα πρέπει να μείνει μακράν της όποιας πολιτικής αντιπαράθεσης".

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι, με το νέο απόκτημα του Ναυτικού σήμερα, "αλλά και γενικότερα μέσα από τα όσα έχουν επιτευχθεί ή δρομολογηθεί στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της Ε.Φ.", τα στελέχη της θα συνεχίσουν να επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον και την αποστολή τους, ενώ ο λαός μας θα αισθάνεται μεγαλύτερη περηφάνια, αλλά κυρίως μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον.

Του χαιρετισμού του Προέδρου προηγήθηκε αγιασμός, επίδοση της Πολεμικής Σημαίας από τον Αρχηγό της Ε.Φ στον Κυβερνήτη του πλοίου και επιβίβαση του πληρώματος στο πλοίο, ενώ στην ανάγνωση της διαταγής του, ο Διοικητής του Ναυτικού, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, είπε πως η ενσωμάτωση του πλοίου στην Ε.Φ., αυξάνει τη μαχητική της ικανότητα και αποτελεί μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού του Ναυτικού και ταυτόχρονα, διευρύνει τις επιλογές άσκησης εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Όπως είπε, το πλοίο των Ισραηλινών Ναυπηγείων, είναι ένα σύγχρονο πλοίο 62 μέτρων, υψηλών δυνατοτήτων και φέρει ναυτιλιακό και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Επιπρόσθετα, έχει μεγάλη ακτίνα δράσης και αυτονομία, φέροντας οπλισμό για την αυτοπροστασία του και διαθέτει την υποδομή για εγκατάσταση πυραυλικού συστήματος και αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα.

Το Ναυτικό, σημείωσε, θα μπορεί πλέον να εκτελεί περιπολίες στην ανοικτή θάλασσα για μεγάλο χρονικό διάστημα, για επιτήρηση και έλεγχο του θαλάσσιου χώρου, να συνδράμει σε θέματα έρευνας και διάσωσης και να συνεργάζεται με ναυτικές μονάδες άλλων χωρών, σε αναβαθμισμένο ρόλο.

Τα αποκαλυπτήρια του ονόματος του πλοίου τέλεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του αείμνηστου Διοικητή του Ναυτικού, Μαρία Ιωαννίδου, στην οποίαν ο ΠτΔ παρέδωσε την κυπριακή σημαία, ενώ ακολούθησε ξενάγηση.

ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top