Με τον τίτλο «İşte yeni Meclis» η ιστοσελίδα Kibris724 δημοσιεύει στα κατεχόμενα τους 50 νέους «βουλευτές» σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα.
Του Αλέκου Μιχαηλίδη
Στη φωτογραφία, φιγουράρει φυσικά ο νικητής των παράνομων εκλογών Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και άλλα γνωστά ονόματα της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής, όπως ο Τουφάν Ερχιουρμάν, πρόεδρος του «Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος», η Ντοούς Ντερυά, ο Φικρί Τόρος, πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, ο Κουντρέτ Οζερσάι, πρόεδρος του «Κόμματος του Λαού», ο Τζεμάλ Οζιγίτ, πρόεδρος του «Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας», ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του «Κόμματος της Αναγέννησης» (των εποίκων) και καταζητούμενος για τον φόνο του Τάσου Ισαάκ και φυσικά ο Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του «Δημοκρατικού Κόμματος», που μπήκε τελικά στην ψευδοβουλή.
Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών δεν κρίνεται ικανοποιητικό, καθώς η νίκη της Δεξιάς και ο ενδεχόμενος σχηματισμός «κυβέρνησης» με τα ακραία κομμάτια της τ/κ κοινωνίας δεν εγγυώνται ένα αισιόδοξο μέλλον για τη λύση του Κυπριακού.
Πάντως, ο Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, τον οποίο συνεχάρη και ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο μεγάλος νικητής των «εκλογών» και η Αριστερά ο μεγάλος ηττημένος.
Παίζεται η τελευταία έδρα
Με τα επίσημα αποτελέσματα της παράνομης ψηφοφορίας την Κυριακή να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμα από το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», τις επικρίσεις και αμφισβητήσεις για το νέο εκλογικό σύστημα να αυξάνονται, δύο κόμματα το Δημοκρατικό και της Αναγέννησης (των εποίκων) «ανταλλάζουν βουλευτές» στην Κερύνεια, καθώς ακόμα και μετά την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης δεν είναι σίγουρο σε ποιο από τα δύο θα πάει η τρίτη έδρα.
Οι τ/κ εφημερίδες σήμερα δημοσιεύουν τις φωτογραφίες των 50 νέων μελών της «βουλής» με κάποιες από αυτές να παρουσίαζουν το κόμμα της Αναγέννησης (YDP στα τούρκικα) να έχει τρεις "βουλευτές" και κάποιες να έχει το Δημοκρατικό κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς (DP στα τούρκικα) να έχει τρεις `έδρες`. Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στην «επαρχία» Κερύνειας και δεν αφορά μόνο το ποιος από τους υποψηφίους εκεί των δύο αυτών κομμάτων έχει συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους προτίμησης αλλά από τον καταμερισμό με βάση τα γενικά ποσοστά.
Κριτική ασκείται ανοικτά από την Γενί Ντουζέν για το γεγονός ότι σχεδόν 2 24ωρα μετά το κλείσιμο των καλπών, τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ενώ όλες οι εφημερίδες, με βάση ανεπίσημη πληροφόρηση, δημοσιεύουν σήμερα το ποιοι υποψήφιοι και πού εκλέγονται.
Σύμφωνα με τη Χαλκίν Σεσί, στη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιουργκιούν εκλέγηκε στην 3η σειρά πίσω από τους Φαίζ Σουτσιούογλου, Χασάν Τατσόι και Ουνάλ Ουστέλ. Στη Λευκωσία το ΚΕΕ που είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών έβγαλε 7 συνολικά «βουλευτές», τους Ολγκούν Αμτζιάολγου, Ερσίν Τατάρ και Ζορλού Τορέ. Στην Αμμόχωστο το ΚΕΕ εξέλεξε τους Σουνάτ Ατούν, Ντουρσούν Ογούζ, Ογουζχάν Χασίπογλου, Ερσάν Σανέρ και Ρεσμιγιέ Τσαναλτάι (η κόρη του Ντερβίς Έρογλου). Στην Κερύνεια εκλέγονται οι Κουτλού Εβρέν, Ιζλέμ Γκιουρτάγ και Οζντεμίρ Μπέροβα. Στη Μόρφου το ΚΕΕ εξέλεξε τους Αλί Πιλλί, και στο Τρίκωμο τους Μεντές Γκιουντούζ, Οντέρ Σενάρογλου και Γιασεμίν Οζτούρκ. Στη Λεύκα τον Αϊτάτς Τσιαλουντά.
Το ΡΤΚ εξέλεξε 12 «βουλευτές». Στη Λευκωσία τους Τουφάν Ερχιουρμάν (πρόεδρος ΡΤΚ), Οζντίλ Ναμί, Σίλα Ουσάρ και Ντογούς Ντεριά. Στην Αμμόχωστο τους Ερκούτ Σιαχαλί, Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι και Ασίμ Ακάνσοϊ. Στην Κερύνεια εκλέγηκαν η Φαζιλέτ Οζντενεφέ και ο Φικρί Τορός. Στη Μόρφου ο Αρμαγάν Τζιαντάν και στο Τρίκωμο οι Μπιράι Χαμζάογλουλαρι και Σαλαχί Σιαχινέρ.
Το κόμμα του Λαού με 9 «βουλευτές» στη Λευκωσία εξέλεξε τους Κουντρέτ Οζερσάι (πρόεδρος), Τόλγκα Ατακάν και Γκιουλσιάχ Σανβέρ Μανάβογλου. Στην Κερύνεια τους Ερέκ Τσιαγατάι, Τζέιλ Ρεφίκ Ρότζερς, στην Αμμόχωστο Χασάν Τοπάλ και Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς, στο Τρίκωμο τον Μεσούτ Γκεντς και στη Μόρφου τον Χασάν Μπουγιούκογλου.
Το κόμμα Κοινοτική Δημοκρατίας εξέλεξε 3 «βουλευτές», το Τζεμάλ Οζγιγίτ (πρόεδρος) στη Λευκωσία, τον Ζεκί τσελέρ στην Κερύνεια και τον Χουσείν Ανγκολεμλί στην Αμμόχωστο.
Το Δημοκρατικό κόμμα εξέλεξε στη Λευκωσία τον Σερντάρ Ντενκτάς (πρόεδρος) και τον Φικρί Ατάογλου στην Αμμόχωστο ενώ σύμφωνα με την Κίπρις ποστασί και άλλα τ/κ ΜΜΕ τον Κοράλ Τσιαγμάν στην Κερύνεια.
Το κόμμα της Αναγέννησης εξέλεξε τον Μπερτάν Ζάρογλου στη Λευκωσία και τον Ερχάν Αρικλί (πρόεδρος) στην Αμμόχωστο ενώ για τον Φουάτ Τεκ στην Κερύνεια φαίνεται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο ακόμα.
Η Γενί Ντουζέν γράφει ότι 21 από τους 50 «βουλευτές» εισέρχονται στη "βουλή" για πρώτη φορά ενώ 29 είναι παλιά μέλη. Νέοι είναι και οι 9 «βουλευτές» του κόμματος του Λαού και οι 3 (αν είναι τόσοι) από το κόμμα της Αναγέννησης, 5 από το ΚΕΕ, 3 από το ΡΤΚ και ένας από το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν, οι προεδρεύοντες και βοηθοί στα εκλογικά τμήματα και για την καταμέτρηση των ψήφων δούλευαν πάνω από 30 ώρες χωρίς ύπνο διατυπώνοντας παράπονα για τις συνθήκες στο «ανώτατο δικαστήριο» όπου έγινε η καταμέτρηση αφού δεν τους παρασχέθηκε φαγητό ή νερό. Στους διαδρόμους, προσθέτει, πολλοί από αυτούς έλεγαν ότι όχι μόνο δεν θα γίνουν ξανά βοηθοί αλλού ούτε θα πάνε να ψηφίσουν. Υπό τύπου αστείου, προσθέτει, η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου» ανέφερε χθες στους δημοσιογράφους πριν κάνει τη δήλωσή της ότι τις επόμενες «εκλογές» θα βρίσκουν άτομα να εργαστούν.
ΚΥΠΕ/ToThemaOnline
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Τι σηματοδοτεί η νίκη της δεξιάς – Τα τελικά αποτελέσματα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Παραιτήσεις και δηλώσεις περιλαμβάνει η επόμενη ημέρα των «εκλογών» στα κατεχόμενα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις