Στην τελική ευθεία έχει μπει από χθες ο προεκλογικός αγώνας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την εκστρατεία των 8 κομμάτων που συμμετέχουν στις «βουλευτικές εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου να ολοκληρώνεται την προηγούμενη ημέρα, 6 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν, τις μεγάλες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις πραγματοποιούν απόψε τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας και του Λαού του Κουντρέτ Οζερσάι σε Κερύνεια και Λευκωσία αντίστοιχα. Αύριο τη μεγάλη του συγκέντρωση πραγματοποιεί η συνεργασία του κόμματος Κοινοτικής Σωτηρίας του Μεχμέτ Τσακιτζί με το κόμμα Ενωμένης Κύπρου του Ιζέτ Ιζτζιάν, στις 5 Ιανουαρίου το Δημοκρατικό κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και στις 6 Ιανουαρίου το ΡΤΚ σε ανοικτή πλατεία στη Λευκωσία ενώ το ΚΕ την ίδια μέρα στο κλειστό στάδιο επίσης στη Λευκωσία. Το κόμμα της Αναγέννησης (των εποίκων) πραγματοποίησε την τελική του συγκέντρωση χθες στην Αμμόχωστο ενώ το Εθνικιστικό Δημοκρατικό κόμμα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τελική κεντρική συγκέντρωση.
Στις «εκλογές» της 7ης Ιανουαρίου συμμετέχουν 8 κόμματα και 388 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 9 είναι ανεξάρτητοι. Ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» 190.551.
Σε σημερινό της ρεπορτάζ η Γενί Ντουζέν αναφέρεται στις «κυβερνήσεις» που σχηματίστηκαν στα κατεχόμενα τα τελευταία 42 χρόνια από την ανακήρυξη του «τ/κ ομόσπονδου κράτους». Τα 42 αυτά χρόνια σχηματίστηκαν 26 «κυβερνητικοί» σχηματισμοί και κανένας δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Το κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι αυτό με τα περισσότερα χρόνια στην εξουσία, 22 μόνο του και 12,5 χρόνια σε συνεργασία με τα κόμματα Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό. Το ΡΤΚ υπήρξε στην εξουσία με το ΚΕΕ, το ΔΚ και το κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (του Τουργκάι Αβτζί) 12 χρόνια και 6 μήνες. Το ΔΚ που ιδρύθηκε αρχές του ’90, συνολικά 12 χρόνια και 9 μήνες συμμετείχε σε «κυβερνητικό συνασπισμό», ενώ ΔΚ και ΡΤΚ ποτέ δεν υπήρξαν αυτόνομη «κυβέρνηση».
Στην τεχνοκρατική κυβέρνηση 3 μηνών, το 2013 συμμετείχαν τα κόμματα ΡΤΚ, ΔΚ και κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας.
Ο Ντερβίς Έρογλου, ως πρόεδρος του ΚΕΕ, ήταν ο πολιτικός που πήρε τις περισσότερες φορές την «εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», 8 συνολικά, ακολουθούμενος από τον Ιρσέν Κιουτσιούκ που έλαβε την ίδια εντολή ως πρόεδρος επίσης του ΚΕΕ, 2 φορές.
Στο ρεπορτάζ της Γενί Ντουζέν σημειώνεται ότι τα τελευταία 12 χρόνια, από τις «βουλευτικές» του 2005 επί «προεδρίας» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και «συγκυβέρνησης» του ΡΤΚ με το ΔΚ με «πρωθυπουργό» τον Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, υπήρξαν 6 «κυβερνητικοί συνασπισμοί» και συνεργασίες.
Στις τελευταίες «βουλευτικές εκλογές» στις 28 Ιουλίου 2013 πρώτο κόμμα ήταν το ΡΤΚ το οποίο σχημάτισε και πάλι «κυβέρνηση συνεργασίας» με το ΔΚ, η οποία έληξε τον Ιούλιο του 2015, οπότε για πρώτη φορά στην ιστορία της τ/κ πολιτικής σκηνής σχηματίστηκε η «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» ΡΤΚ – ΚΕΕ – των δύο πολιτικών άκρων – που όμως διήρκεσε μόλις 9 μήνες αφού από αυτή αποχώρησε το ΚΕΕ και έχασε την πλειοψηφία στη «βουλή». Ο τελευταίος σχηματισμός ΚΕΕ – ΔΚ συμπληρώνει 21 μήνες στην εξουσία και έγινε κατορθωτός με τις 8 ψήφους των ανεξάρτητων «βουλευτών» που νωρίτερα είχαν αποχωρήσει από τα δύο κόμματα.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις